365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 4 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Perusteellinen opas märkäajoon

Kenenkään ei pitäisi saada haavoja partaa ajaessa. Laaja oppaamme kertoo vaihe vaiheelta ja tuote tuotteelta, miten parta ajetaan mahdollisimman tarkasti saamatta osumaa.

Parranajo on asia, joka kaikkien miesten pitää opetella siinä vaiheessa, kun murrosikä iskee. Kun ääni pettää, rinnassa alkaa kasvaa karvaa ja söpö luokkatoveri tuntuu yhtäkkiä oudon kiinnostavalta, untuvaisen parran ajaminen on askel kohti miehuutta.

Se on ansa!

Parta pitää ajaa lähes päivittäin, ja kaikki ovat eri mieltä siitä, mikä on siihen oikea väline, tapa tai suunta – myötäkarvaan vai vastakarvaan?

Ehkä olisi voinut antaa untuvan olla... mutta se ajettiin pois, koska niin vain piti tehdä. Nyt on koittanut aika puhua siitä, miten parta ajetaan oikein.

Hyvät uutiset – on olemassa oikea tapa ajaa parta. Huonot uutiset – jos äänesi sortuu yhä tai kaipaisit rintaasi enemmän karvoja ... emme valitettavasti voi auttaa asiassa.

Sinulla on yhdet kasvot koko elämäsi ajan. Saat kasvoistasi eniten iloa, kun kohtelet niitä hyvin ja ajat partaasi oikein. Siksi olemme laatineet tämän perinpohjaisen oppaan parranajoon. Lue oppaastamme vinkit, niksit ja ammattilaisten salaisuudet.

1 Perusteellinen opas märkäajoon1.1 Märkäajo vai kuiva-ajo?1.2 Parranajovälineet – opas olennaisiin tarvikkeisiin1.3 Saippuavaahdon tärkeys1.4 Miksi karvan kasvusuunnalla on merkitystä?1.5 Miten ajaa parta yksiteräisellä partahöylällä1.6 Te kysyitte – me vastaamme

Märkäajo vai kuiva-ajo?

Joka aamu edessämme on kaksi päivän tärkeintä päätöstä: riittääkö yksi kuppi kahvia ja valitako märkäajo vai kuiva-ajo.

Mitä tarkoittaa märkäajo?

Märkäajossa parta ajetaan vedellä ja vaahdolla, joka tehdään saippuasta tai voiteesta.

Märkäajon hyviä puolia

 • Tarkempi lopputulos
 • Kuoriminen – ihon sively metallisella terällä poistaa kuolleita ihosoluja
 • Ajan mittaan halvempaa

Mitä tarkoittaa kuiva-ajo?

Kuten nimi vihjaakin, kuiva-ajossa ei käytetä vettä, vaan parta ajetaan partakoneella.

Kuiva-ajon hyviä puolia

 • Sopii paremmin herkälle iholle, koska kone ei raavi ihoa
 • Riski sisäänkasvaneisiin partakarvoihin pienenee, mutta riski punoitukseen ja ärsytykseen karvaa

Vaikka kuiva-ajo onkin nopeampaa ja helpompaa kuin märkäajo, se ei kuitenkaan ole meistä parempi tapa.

Saatamme olla vanhanaikaisia, mutta märkäajo on mukava rituaali, jonka vuoksi kannattaa nousta aamuisin sängystä, aivan kuten aamukahvinkin juominen.

Parranajovälineet – opas olennaisiin tarvikkeisiin

Saatat osata ajaa partasi äärimmäisen tarkasti ja siististi ja saat silti haavoja, jos sinulla ei ole oikeita välineitä. Parranajoon tarvitaan taitoa, oikeat välineet ja tietoa siitä, miten välineitä käytetään asianmukaisesti.

Partaveitset

Kun kuulet sanan partaveitsi, ajatteletko James Bondia elokuvassa Skyfall vai mielipuoli Sweeney Toddia viiltelemässä kurkkuja auki Lontoossa?

Partaveitsessä on vanhanaikaista viehätystä, mutta sitäkin olennaisempaa on sillä saavutettava tarkka ajotulos. Vaatiihan partaveitsen käyttö toki opettelua, mutta taidon oppimisen jälkeen iho pysyy sileänä ja kylpyhuoneessa oleva parranajoväline on yhtä hyvännäköinen kuin peilistä näkyvät kasvosi.

Partaveitsen hyviä puolia

 • Ympäristöystävällinen – Partaveitsi, jonka terää ei tarvitse vaihtaa, ei tuota jätettä. On myös partaveitsiä, joihin vaihdetaan terä, mutta niiden tuottama jäte on pientä verrattuna niihin kahteen miljardiin kertakäyttöiseen partahöylään, jotka Yhdysvalloissa heitetään roskiin joka vuosi. Partaveitsi ei kuluta myöskään pakkausmateriaaleja. Vähemmän roskaa – parempi planeetta. Lisäksi saat laadukkaan parranajon. Kaikki voittavat.
 • Tarkka ajotulos – Partaveitsellä saa kiistatta parran ajettua tarkimmin. Siksi ammattilaisparturit ja agentti 007 käyttävät partaveistä.
 • Edullinen – Edullisuus liittyy myös ympäristöystävällisyyteen. Aluksi on rahallinen panostus, mutta siihen se sitten jääkin. Partahöyliin täytyy jatkuvasti hankkia uusia teriä, ja partakoneeseen tarvitaan paristoja tai sitä pitää ladata.
 • Kokonaisvaikutelma – Osa partaveitsellä saatavaa sileää ja siistiä parranajoa on huolellisuus, jota partaveitsen käyttäminen vaatii. Se on tarkkaa toimintaa, joka tuo arkiseen aamuun nautinnollisen rituaalin.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun on ostamassa partaveistä

 • Ajovalmis terä – Tarkista aina, että veitsen terä on "shave-ready" eli ajovalmis. Tällöin partaveitsen terä on ammattimaisen hioma ja teroittama ja valmiina käyttöön.
 • Paino ja tasapaino – Valitse partaveitsi, joka tuntuu tukevalta käteen. Ihanteellisen tasapainoisessa partaveitsessä varsi ja terä painavat saman verran. Älä valitse liian kevyttä tai liian painavaa veistä. Tarvitset veitsen, jota on hyvä ohjata.
 • Terän leveys – Partaveitsen terän leveys mitataan kahdeksasosatuumina. Tavallisin terän leveys on ⅝”, kun taas isommat terät ovat ⅞”. Leveämmät terät ovat painavampia ja haastavampia ohjata nenän ja huulten lähellä. Hyvä terän leveys aloittelijalle on ⅝”.
 • Terästyyppi – Useimmat partaveitset on tehty joko ruostumattomasta teräksestä tai hiiliteräksestä.
 • Ruostumattomasta teräksestä tehdyt partaveitset ovat meille ykkösvalinta, koska ne eivät ruostu herkästi ja ne pysyvät terävänä pitempään.
 • Hiiliteräksestä valmistetut terät eivät sisällä kromia, nikkeliä tai molybdeeniä, ja ne ruostuvat helposti. Ne ovat edullisempia kuin ruostumattomasta teräksestä tehdyt terät, eikä niiden hiominen ja teroittaminen vie yhtä paljon aikaa. Hiiliteräksestä valmistettujen terien reuna voi myös olla ohuempi ja terävämpi.
 • Veitsen kärki – Erilaisilla veitsenkärjillä on omat nimityksensä kuten Barber's Notch eli lovikärki, espanjalainen kärki, ranskalainen kärki ja viisto kärki. Tässä artikkelissa keskitytään pyöreisiin ja nelikulmaisiin kärkiin, koska ne ovat yleisimpiä.
 • Pyöreä kärki on oma suosikkimme, joka on myös turvallinen vasta-alkajille. Partaveitsen kärki on kaareva ilman teräviä kulmia. Siksi terä antaa enemmän anteeksi, jos muuttaa äkillisesti ajosuuntaa tai -kulmaa.
 • Nelikulmainen kärki on päästään suora. Se sopii hyvin
  parran ja pulisonkien muotoiluun. Tällaisen pahan pojan operointi vaatii tarkkuutta ja keskittymistä – käytä siis varoen ja harjoittele ensin.
 • Vaihtoterät – Monissa partaveitsissä on
  vaihdettava terä, jolloin partaveistä ei tarvitse hioa ja teroittaa. Kun terä tylsyy, tarvitsee vain vaihtaa se uuteen. Vaihtoteräiset partaveitset ovat halvempia, ja niillä saa tarkemman ajotuloksen.

Partaveitsen kanssa tarvittavia lisävarusteita

 • Hiomiseen ja teroittamiseen
  Hiomahihna ja hiomakivi ovat pakkohankintoja partaveitsen käyttäjälle.
 • Hiomahihna on lehmännahasta tehty vyö, jota käytetään partaveitsen terän muotoiluun. Vyön toinen puoli on pellavaa tai kanvaasia.
 • Hiomakivellä eli kovasimella teroitetaan terä poistamalla siitä metallia.
  Hyvän terän voi teroittaa hiomakivellä vain noin kerran vuodessa, kun taas hiomahihnaa käytetään ennen ja jälkeen parranajon, joskus jopa parranajon aikana, jos sinulla on paksu ja karkea parta.
 • Hiomatahna – Hiomahihnan käyttö käy helpommin, jos käyttää nahanhoitoainetta tai
  hiomatahnaa. Aineen käyttö ei ole välttämätöntä, ja monet ammattilaisparturit käyttävät hihnaa mieluummin ilman.

Yksiteräiset partahöylät

Yksiteräisissä partahöylissä on suojus, joka suojaa ihoa terältä. Siksi niitä kutsutaan myös turvahöyliksi. Terässä on joko yksi terävä reuna (SE eli single-edged) tai kaksi (DE eli double-edged).

Partahöylää käytettäessä miehiltä on säästynyt tuhansia kallisarvoisia tunteja aamuisin, kun ei ole tarvinnut käyttää aikaa hiomiseen tai teroittamiseen.

Yksiteräisen partahöylän hyviä puolia:

 • Edullisuus – Aluksi partahöylä on tietysti kalliimpi kuin marketin kertakäyttöhöylä, mutta se jääkin ainoaksi isommaksi kuluksi, koska yksiteräisten partahöylien vaihtoterät ovat reilusti halvempia kuin moniterähöylien vaihtopäät. Kun kaksireunaisen terän toinen pää tylsyy, käännä se ympäri ja käytä toista puolta. Niin ei voi tehdä moniteräisen höylän vaihtopään kanssa.
 • Sopii herkälle iholle – Televisiomainokset antavat ymmärtää, että ajotulos on sitä sileämpi ja tarkempi, mitä enemmän partahöylässä on teriä. Ei pidä paikkaansa. Moniterähöylät aiheuttavat ihon punoitusta ja ärtymistä ja tekevät haavoja. Miksi iholle olisi hyväksi mahdollisimman monta raapivaa metallipalaa?
 • Yksiteräisissä partahöylissä on yksi terä, joten sitä ei tarvitse painaa ihoa vasten niin kovasti kuin moniterähöylää. Vähemmän painoa, vähemmän ärsytystä iholle.
 • Hyvännäköisyys – Hyvä on, tämä on toki makukysymys, mutta mielestämme
  teräksiseen telineeseen asetettu partahöylä on parannus jokaisen kylpyhuoneen ilmeeseen.

Mitä ottaa huomioon yksiteräistä partahöylää ostettaessa

 • Yksi terä (SE) vai kaksi terää (DE) – Nykyään usemmissa yksiteräisissä partahöylissä on kaksi terää, koska yhtä terää pidetään liian aggressiivisena. Kahdella terällä säästää rahaa, koska terän molempia puolia voidaan käyttää.
 • Varsi – Varrren pitäisi istua luontevasti käteen ja tuntua tasapainoiselta eikä liian kevyeltä tai painavalta. Painavampi varsi helpottaa ohjaamista.
 • Pää – Partahöylän päät jaetaan avokampaisiin ja suljettukampaisiin malleihin.
 • Avokampainen pää on ärhäkämpi, koska iho on silloin lähempänä terää. Suljettukampaiset ovat yleensä helpompia käyttää, ja ne suojaavat paremmin naarmuilta ja haavoilta.
 • Yksiteräisen partahöylän päitä on yksiosaisia, kaksiosaisia ja kolmeosaisia. Numeroilla ei ole varsinaisesti tekemistä parranajon laadukkuuden kanssa. Yksiosaisia päitä kutsutaan perhosmallisiksi (butterfly), ja niiden kanssa terien vaihtaminen käy vaivattomimmin.
 • Suora vai vino – Tavallisessa DE-partahöylässä terä on suorassa kulmassa varteen nähden. Vinossa oleva terä taas leikkaa tehokkaammin, jolloin ajotulos on tarkempi heti ensimmäisellä yrityksellä. Vino terä on haastavampi mutta sopii hyvin herkälle iholle, koska vinon terän kanssa ei tarvita useita vetoja.

Moniteräiset partahöylät

Avaa mikä tahansa miestenlehti, niin näet mainoksen moniteräisestä partahöylästä. Mainoksessa hehkutetaan yleensä, miten enemmän teriä ja kosteuttava nauha tekee parranajosta sujuvaa. Tällainen partahöylä kehitettiin tekemään parranajosta helpompaa – ideana ei ollut parantaa parranajokokemusta.

Moniteräisten partahöylien etuna on, että ne ovat nopeita ja melko turvallisia – toisin kuin partaveitsellä, moniterähöylällä on vaikea saada aikaan kummoistakaan vahinkoa. Kiitos television, moniteräinen partahöylä on ihmisten mielissä parranajon vakiovaruste.

On pitkä lista syistä, miksi moniterähöylää ei kannata hankkia. Vaikka päätuote eli moniterähöylän varsi voi olla halpa, vaihtopäät eivät ole. Pää täytyy vaihtaa suunnilleen joka kuudennen ajokerran jälkeen riippuen siitä, paljonko kuolleita ihosoluja, karvoja ja partavaahtoa jää kaikkien terien väliin jumiin.

Useampi terä ei paranna partahöylää. Teriä ei tarvita kuin yksi. Yksi terä on myös hellempi iholle.

Jos et kuitenkaan ole vielä valmis luopumaan moniterähöylän mukavuudesta, varmista, että käyttämäsi höylä on laadukas.

Yksiteräinen vastaan moniteräinen partahöylä

Olemme jo lausuneet mielipiteemme siitä, minkälainen partahöylä on meidän mielestämme paras. Voit valita sellaisen partahöylän, josta itse pidät. Mielipiteemme ei ehkä ole toivomasi mukainen, mutta seisomme näkemyksemme takana.

Jos sinulle on tärkeää huolehtia itsestäsi ja haluat käyttää aikaa päivittäiseen parranajoon – valintasi on yksiteräinen partahöylä.

Jos haluat ajaa parran nopeasti ja käyttää paljon rahaa vaihtopäihin – valitse moniteräinen partahöylä. Tee päätös kuitenkin ajatuksella mainoskampanjan houkutuksiin lankeamisen sijaan.

Yksiteräiset partahöylät on suunniteltu tekemään tarkkaa jälkeä yhdellä vedolla, kun taas moniteräiset partahöylät vaativat monta vetoa päästäkseen samaan lopputulokseen. Mitä enemmän vetoja, sitä enemmän punoitusta, ärsytystä ja nirhaumia.

Partasuti

Partasuti on pieni kädessä pidettävä suti, jolla lisätään kasvoille partasaippuaa tai -voidetta ennen parranajoa. Partasudin varsi on yleensä tehty metallista, puusta, sarvesta tai synteettisistä materiaaleista, ja harjakset ovat joko luonnonmateriaalia tai synteettisiä materiaaleja.

Partasuti on laaja aihe, johon sisältyy enemmän yksityiskohtia kuin voidaan tässä eritellä. Kunnollinen runsas vaahto on välttämätön, kun halutaan tarkka ajotulos.

Klikkaa tästä lukeaksesi lisää partasudeista ja miksi mäyränkarvainen suti on partasudeista paras.

Partavoiteet ja partasaippuat

Oikea partasuti ja täydellinen parranajoväline eivät vielä riitä. Tarvitaan vaahtoa, joka saa terän liukumaan kasvoillasi vahingoittamatta kallisarvoista hipiääsi. Laadukas voide tai saippua kosteuttaa ihoa ja saa sen tuntumaan paremmalta parranajon jälkeen.

Partavoiteet ovat helpoimpia käyttää, ja niiden kanssa lämpimän vaahdon tekeminen käy nopeimmin. Kun käytössä on kova saippua, esimerkiksi tavallinen kylpysaippua, vaahdon aikaansaaminen vaatii enemmän vettä ja vispaamista.

Kun on hankkimassa partavoidetta tai -saippuaa, kannattaa ottaa huomioon tuotteesta saatavan vaahdon suojaavuuteen ja liukkauteen. Suojaavuus estää terää vaurioittamasta ihoa, ja liukkaus auttaa partahöylää tai -veistä liukumaan paremmin.

Myös tuoksulla on merkitystä. Hemmottele itseäsi santelipuulla tai piristy mentolilla – ei ole syytä enää haista aerosolipurkista tulevalta partavaahdolta.

Saippuakulhot ja parranajokulhot

Perusidea saippuakulhon tai parranajokulhon käytössä on vaahdottaa siinä saippua ja pitää vaahto lämpimänä. Vaahton laatu ja määrä on kiinni pikemminkin partasudista ja -voiteesta tai -saippuasta kuin vaahdottamiseen käytettävästä astiasta.

Monet partasaippuat tulevat omassa astiassaan. Usein astia on täsmälleen samankokoinen kuin saippuakin, ja tuloksena on saippuavaahtoa joka paikassa. Parasta on hankkia syvempi kulho, joka on tarkoitettu saippuan tai voiteen vaahdottamiseen.

Pre-shave -öljy eli parranajoöljy

Riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, haluaako käyttää tuotetta valmistelemaan partaa ja ihoa ennen vaahdon lisäämistä kasvoille. Jos sinulla on paksut partakarvat, partaöljystä voi olla hyötyä. On olemassa paljon hyvoä tuotteita, mutta me suosittelemme luonnonmukaista kookosöljyä.

Kookosöljyä on helppo ostaa kaupasta. Se pehmentää karvoja ja ihoa ja siten valmistelee niitä parranajoa varten. Kookosöljy on myös paljon edullisempaa kuin apteekissa myytävät tuotteet.

Miten kookosöljyä käytetään: Ota käsiisi pieni määrä öljyä ja anna sen sulaa. Levitä se sitten ajettavalle alueelle.

Aftershave eli partavesi

Vaikka partavesi tuoksuukin hyvältä, tuoksu ei ole partaveden ainut tarkoitus. Partavesi auttaa finneihin, ihottumaan ja ärsyyntyneeseen ihoon.

Partavettä käytetään poistamaan ihohuokosiin parranajosta jääneitä bakteereja. Useimmilla partavesillä on supistava vaikutus. Ne sulkevat ihohuokoset ja antavat kasvoille raikkaan ja virkistyneen olon.

Hyviä ainesosia:

 • Taikapähkinä (witch hazel)
 • Aloe vera
 • Teepuuöljy (tea tree essential oil)

Vältä:

 • Alkoholi – alkoholi kuivattaa ja ärsyttää ihoa.

Lisää partavettä sen jälkeen, kun olet huuhdellut kaiken partavaahdon pois kylmällä vedellä.

Toilettilaukku

Toilettilaukkua ei tarvita tarkkaan parranajoon, mutta se on silti harkinnan arvoinen hankinta. Valitsemassasi parranajo- tai toilettilaukussa on hyvä olla tarpeeksi tilaa kaikelle tarvittavalle, ja sen kannattaa olla vedenpitävä (jos pakkaat kiireessä eivätkä kaikki tarvikkeet ole vielä kunnolla kuivuneet).

Saippuavaahdon tärkeys

Paras parranajo saadaan paksulla vaahdolla. Vaahto suojaa ihoa ja saa terän liukumaan sen sijaan, että se hyppisi tai sitä pitäisi vetää tai työntää. Tuloksena on vähemmän ärsytystä ja tarkempi ajotulos.

Voit tehdä vaahtoa astiassa, kupissa, saippuakulhossa, kädessäsi tai jopa suoraan kasvoille.

Suosittelemme saippuakulhoa ja alla kuvattuja menetelmiä:

Partasaippua: seitsemän vaihetta vaahdon tekemiseen

 1. Täytä kulho lämpimällä vedellä.
 2. Upota partasuti veteen 1-2 minuutiksi harjasten löyhentämiseksi.
 3. Rutista partasutia ja ravista sitä pari kertaa poistaaksesi ylimääräisen veden (mutta älä kaikkea).
 4. Kaada vesi pois kulhosta.
 5. Lisää saippuan päälle pari tippaa vettä pehmittääksesi saippuan. Ota partasuti ja pyörittele sitä saippuan päällä aloittaaksesi vaahdon vatkaamisen.
 6. Lisää tarvittaessa vettä.
 7. Pyörittele saippuaista partasutia kulhossa noin 30 sekunnin ajan tehdäksesi kunnollisen vaahdon.

Partavoide: seitsemän vaihetta vaahdon tekemiseen

 1. Täytä kulho lämpimällä vedellä.
 2. Upota partasuti veteen 1-2 minuutiksi harjasten löyhentämiseksi.
 3. Nosta partasuti vedestä ja purista sitä hellävaraisesti. Älä rutista kaikkea vettä pois harjaksista.
 4. Kaada vesi pois kulhosta ja lisää kulhoon mantelinkokoinen määrä partavoidetta.
 5. Ota partasuti ja pyörittele sitä nopeasti partavoiteessa tehdäksesi vaahtoa. Tämä voi viedä pari minuuttia.
 6. Jos vaahto on liian kuivaa, lisää pari tippaa vettä.
 7. Vaahto on valmis, kun siinä on huippuja eikä siinä näy kuplia.

Miten tehdään vaahtoa ilman partasutia

 1. Kastele kasvosi.
 2. Ota käsiisi partavoidetta.
 3. Hiero käsiäsi poskiasi vasten.
 4. Nauti keskinkertaisesta vaahdosta... ja päätä tilata partasuti.

Vaahdon vaiheet

Ihanteellinen vaahto

 • Ei kuplia
 • Helppo lisätä partasutiin
 • Huiput pitävät muotonsa
 • Vaivaton levittää kasvoille
 • Pysyy paikallaan kuivumatta ja varisematta

Kaikki parranajajat pyrkivät tekemään täydellistä vaahtoa, joka on koostumukseltaan paksua ja saa partaterän liukumaan iholla.

Saadaksesi aikaan täydellistä vaahtoa, aloita kuivasta vaahdosta ja lisää vähitellen partasudilla tipoittain vettä.

Kuiva vaahto

 • Ei levity helposti kasvoille
 • Epämukava ajaessa
 • Terää on vaikea puhdistaa, koska vaahto tarttuu kiinni
 • Saattaa kuivua kasvoille ja varista

Kuiva vaahto on paksua ja tahmeaa. Kuivan vaahdon syynä on liian vähäinen vesimäärä, jolloin saippua tai voide ei vaahtoudu kunnolla.

Märkä vaahto

 • Ei huippuja
 • Isoja kuplia
 • Haavojen ja nirhaumien todennäköisyys kasvaa
 • Iho ärsyyntyy enemmän, koska vaahto ei ole tarpeeksi vahvaa suojaamaan ihoa terältä

Märkä vaahto on yleensä aloittelijoiden virhe. Se on helposti vältettävissä, kun vain vatkaa vaahtoa kulhossa vähän kauemmin.

Vinkkejä, jotka kannattaa muistaa, kun haluat tehdä täydellistä vaahtoa

Vaahdossa olevat kuplat tarkoittavat, että vettä on liikaa – laita lisää partavoidetta. Vispaa niin kauan, että vaahto on sopivan paksua. Keskimääräinen vispaamisaika on 1-2 minuuttia, joten älä anna periksi liian nopeasti.

Jos vaahto on liian paksua, lisää pari tippaa vettä ja jatka pyörittämistä, kunnes rakenne on oikea. Kun vaahtoon muodostuu huippuja, vaahto on valmista.

Miksi karvan kasvusuunnalla on merkitystä?

Sivele kädellä sänkeäsi nähdäksesi, mihin suuntaan partasi kasvaa. Jos sänki tuntuu karkealta, silität vastakarvaan.

Tyypillistä karvankasvua

Elämässä ei aina kannata myötäillä, mutta parranajossa se voi olla varteenotettava ajatus.

Ajatko partaasi ylöspäin vai alaspäin? Useimmat miehet ajavat partaansa vastakarvaan jossain vaiheessa elämäänsä ja sanovat, että sillä lailla lopputulos on sileämpi. Totta. Lopputulos on sileä, mutta riski ärsyttää ihoa ja saada haavoja on isompi.

Vastakarvaan ajaminen katkaisee karvan läheltä karvatuppea, ja terä on läheisessä kontaktissa ihoon. Kun karva on leikattu, sen alempi osa vetäytyy ihon sisälle. Kun se jatkaa kasvamista, siitä tulee sisäänkasvanut karva.

Myötäkarvaan ajaminen saa terän osumaan karvaan eikä niin paljon ihoon. Se on aina hyvä juttu.

Yhtä sileän lopputuloksen voi saada molemmilla tavoilla. Myötäkarvaan ajaessa pitää vain ajaa useamman kerran. Jos ajaa vain kerran, voi jäädä sänkeä.

Vastakarvaan ajaminen ei ole vaarallista. Oikealla valmistautumisella ja jälkihoidolla ei välttämättä saa edes ihoärsytystä. Pidä huolta, että käytät partasutia kuorimaan ihoa ja nostamaan partakarvoja pystyyn, kun lisäät kasvoillesi vaahtoa... ja käytä yksiteräistä höylää moniteräisen höylän sijaan.

Miten ajaa parta yksiteräisellä partahöylällä

Älä anna yksiteräisen partahöylän ulkonäön peloitella sinua. Tämän taidon opettelu antaa sinulle miesuskottavuuuspisteitä ja elämäsi tarkimman ajotuloksen.

 • Käy suihkussa. Lämmin suihku aukaisee ihohuokoset ja pehmentää partasi. Jos et voi käydä suihkussa, valmistele ihoasi pesemällä kasvosi lämpimällä vedellä tai pitele lämmintä pyyhettä kasvojasi ja kaulaasi vasten muutaman minuutin ajan. Vältä kuumaa vettä, koska se poistaa ihosta luonnollisia öljyjä.
 • Liota partasutiasi. Kun olet suihkussa tai valmistelet kasvojasi parranajoon, liota
  partasutiasi lämpimässä vedessä. Älä käytä kuumaa vettä, koska se laajentaa harjaksia ja saattaa sulattaa partasudin harjaksia pitelevän liiman.
 • Käytä parranajoöljyä. Pari tippaa parranajoöljyä eli pre-shave -öljyä kosteuttaa ja suojaa ihoa. Kookosöljy on edullinen vaihtoehto, joka ei tuki terää.
 • Hiero öljyä karvoihisi ja huuhtele sitten kasvosi pikaisesti. Tarkoitus on poistaa osa öljystä mutta ei kaikkea.
 • Tee ja lisää vaahto. Täydellinen vaahto on koostumukseltaan kuin jogurttia eikä siinä ole kuplia. Lisää vaahto kasvoillesi ja kaulallesi partasudin avulla nopein pyörityksin, jotka nostavat partakarvat pystyyn, ikään kuin maalaisit vaahdolla.
 • The Dashthis, lempiparturiliikkeemme Tanskassa, neuvoo: "Keskity erityisesti kaulaan. Sisäänkasvaneet karvat ovat tavallisia erityisesti kaulassa, joten käytä pari minuuttia kaulan kuorimiseen ja valmisteluun, niin saat parhaan tuloksen. Yleensä käytämme 2-3 minuuttia kaulaan ennen parranajoa. Kun haluaa tarkan ajotuloksen, on tärkeää käyttää aikaa parranajon valmisteluun."
 • Aja! Ennen jokaista vetoa käytä vapaata kättäsi vetääksesi ihoa tiukalle. Se tasoittaa mahdolliset rypyt ja juonteet ja tuo karvat paremmin esille. Älä vedä ihoa niin kireälle, että tunnet kipua.
  Ihon liiallinen kiristäminen parranajon aikana voi saada karvat kasvamaan sisäänpäin.
 • Käytä lyhyitä vetoja (noin 50 mm per veto) ja hyvin vähän painetta. Tarkoitus on, että partahöylän paino leikkaa karvan läpi. Ylimääräinen paino voi saada ihon ärtymään ja aiheuttaa haavoja. Yritä ajaa 30 asteen kulmassa kasvoihin nähden. Moniteräinen partahöylä pystyy mukautumaan kasvojen muotoihin, yksiteräinen partahöylä ei kykene.
 • Aloita parranajo ajamalla myötäkarvaan. Jos sinusta tuntuu, että terä jumittaa, vaihda se. Käytä aina terävää terää. Laadukas terä kestää keskimäärin 4-6 tarkan parranajon verran..
 • Käytä kunnolla aikaa ja vältä ajamasta ihoa, jossa ei ole vaahtoa. Jos ajamisessa kestää ja vaahto alkaa kuivua, lisää vaahtoa.
 • Huuhtele ja toista. Huuhtele terä lämpimällä vedellä jokaisen 5-6 lyhyen vedon jälkeen. Huuhtele kasvosi ensimmäisen ajokerran jälkeen. Tuntuvatko kasvot puhtailta ja sileiltä? Jos kyllä, mahtavaa! Jos ei, toista parranajo (vaahton lisääminen mukaanluettuna).
 • Toisella ajokerralla voit ajaa myös vastakarvaan, jos se ei ole sinulle epämieluista.
 • Viimeistele. Kun tulos miellyttää sinua, huuhtele kasvosi kylmällä vedellä ja taputtele ne kuiviksi (älä hankaa) puhtaalla pyyhkeellä. Koska parranajo poistaa ihosta öljyä, suosittelemme kosteuttavaa partavettä tai
  moisturiser suojaamaan komeita piirteitäsi.
 • Älä unohda
  puhdistaa partasutiasi, huuhdella partahöylääsi ja laittaa välineitäsi kuivumaan seuraavaa kertaa varten.

Jos terä joutuu odottamaan kauan seuraavaa käyttöä, käsittele se teräöljyllä, ennen kuin laitat sen pois. Se estää ilmankosteutta ruostuttamasta terää. Jos terä ruostuu, älä käytä sitä, vaan vaihda se.

Paras tapa pidellä yksiteräistä partahöylää

Jos pidät partahöylästä kiinni liian läheltä ajopäätä, saatat asettaa liian paljon painoa terälle, jolloin tuloksena on helposti haavoja. Oikea kulma antaa höylän painon tehdä työn, niin että terä liukuu hellävaraisesti kasvoilla.

Yleissääntönä voi pitää, että lyhytvartisia partahöyliä pidellään kolmella sormella ja pitempivartisia neljällä sormella. Lyhytvartisista partahöylistä tulisi pitää kiinni alempaa varresta.

Ideana on painaa partahöylää ihoon niin vähän kuin mahdollista, aivan toisin siis kuin moniteräistä partahöylää käytettäessä. Anna terän hoitaa leikkaaminen. Raakaa voimaa ei tarvita.

Te kysyitte – me vastaamme

Miten pääsen eroon sisäänkasvaneista karvoista ja estän niitä tulemasta lisää?

International Journal of Cosmetic Science -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan on muutamia keinoja, joilla voi estää karvoja kasvamasta ihon sisään ja joilla voi hoitaa jo olemassa olevaa karvaongelmaa.

 • Kasvojen peseminen ennen parranajoa pehmentää partaa ja nostaa ylös sisäänkasvaneita ja ihon pinnassa lepääviä karvoja.
 • Käytä runsaasti vaahtoa, jotta ajamiseen ei tarvita voimaa. Iho voi parhaiten, kun sitä ei rasita ja kun partahöylä pystyy liukumaan ihoa pitkin.
 • Aja parta säännöllisesti kevyin lyhyin vedoin. Päivittäisellä parranajolla on todistettavasti myönteinen vaikutus sisäänkasvaviin karvoihin.
 • Käytä aina kosteuttavaa tuotetta parranajon jälkeen.

Jos sinulla on jo sisäänkasvaneita karvoja, kuorivasta kasvojenpesuaineesta voi olla apua.

Lisäksi voit asettaa kasvoillesi lämpimän pyyhkeen 5-7- minuutin ajaksi. Se aukaisee ihohuokoset, mikä voi nostaa karvat ylös ihosta.

Miten vältyn saamasta haavoja partaa ajaessa? Miten haavoista pääsee eroon?

Voit välttyä haavoilta valmistelemalla ihoasi ennen parranajoa ja käyttämällä ajamiseen puhtaita ja teräviä teriä sekä täyteläistä kosteuttavaa vaahtoa.

Jos kasvojesi iho on ärtynyt ja täynnä ajamisesta syntyneitä näppyjä, hiero ihoosi ohut kerros kookosöljyä. Kookosöljy on antiseptinen aine, joka vähentää tulehdusta. Sitä käytetään usein rauhoittamaan ja hoitamaan ihoa ja jopa palovammoja.

Kannattaako ajaa parta joka päivä?

Jokapäiväisen parranajon ei tarvitse käydä kipeää tai vahingoittaa ihoa. Jos ajelet oikein ja kosteutat ihoa säännöllisesti, päivittäisestä parranajosta voi jopa tulla tapa, jota odotat innolla.

Muista käyttää parranajoöljyä, laadukasta partasutia ja terävää terää, äläkä unohda kosteuttaa ihoa ajamisen jälkeen.

Miten usein parta pitäisi ajaa?

Mennyttä ovat ne parranajon alkuajat, jolloin riitti ajaminen joka toinen viikko. Olet nyt iso mies ja voit ajaa niin usein kuin tarpeen. Pitääkö leuan olla sileä töissä? Kasvavatko karvasi nopeasti kuin ihmissudella?

Jos et halua ajella päivittäin, koeta löytää tasapaino kahden ääripään väliltä, joista toinen on pieni sänki ja toinen se taso, jossa soihtuja kantavat kiihtyneet kyläläiset ajavat sinua takaa.

Voiko parranajo lisätä parrankasvua? Voinko saada parran kasvamaan nopeammin?

Kaikki ovat varmaan jossain vaiheessa kuulleet saman väitteen. Joku samalla luokalla sanoo, että ajaminen saa parran kasvamaan nopeammin, ja kaikki kiiruhtavat kotiin pyytämään isää opettamaan, miten parta ajetaan.

Totuus on, että parranajo ei saa karvoja kasvamaan nopeammin tai tiheämmin. Parta voi kasvessaan tuntua karkeammalta ja näyttää tummemmalta, mutta se ei oikeasti ole tuuheampi. Ajaminen ei tuota täyspartaa yhtään normaalia kasvutahtia nopeammin.

Onko parempi ajaa parta pesualtaan luona vai suihkussa?

Suosittelemme parranajoa pesualtaan luona lämpimän suihkun jälkeen. Miksi? Altaan yläpuolella on peili. Lisäksi pesualtaan luona on helpompaa pitää kaikki tarvittavat välineet lähellä. Suihkusta yleensä puuttuu sopiva taso.

Parranajo lavuaarin luona

 • Plus – Välineet on helppo huuhdella käytön jälkeen
 • Miinus – Voi viedä aikaa, jos ajaa päivittäin
 • Miinus – Jos ei ole asianmukaisesti valmistautunut, voi saada haavoja

Parranajo suihkussa

 • Plus – Höyry pitää ihon pehmeänä
 • Miinus – Vaahto peseytyy helposti pois, joten saippuaa kuluu enemmän
 • Miinus – Jos vettä on liikaa, partahöylä voi jättää karvoja ajamatta – etenkin jos vaahto huuhtoutuu pois
 • Miinus – Minne kaikki tavarat laitetaan?!

Miten vaihdan kuiva-ajosta märkäajoon?

Onnittelut! Kuiva-ajosta märkäajoon siirtyminen on merkittävä päätös, jota ei tule tehdä kevyesti.

Uuteen parranajotapaan tottuminen kestää iholta noin kuukauden. Jos haluat vaihtaa märkäajoon, älä luovuta, vaan anna ihollesi ensin aikaa tottua uuteen tapaan.

Jos saa haavan, miten verenvuodon saa loppumaan?

Sait partaa ajaessa haavan. Onneksi olkoon, olet ihminen! Jos kyseessä on vain pieni nirhauma eikä katkennut kaulavaltimo, seuraavista konsteista voi olla apua.

Vessapaperi. Tuttu näky – pieniä vessapaperinpaloja liimautuneena jonkun poloisen naamaan. Hänellä on ollut huono aamu, mutta voimme ottaa hänestä oppia.

Taputtele haavaa vessapaperilla, niin että alue kuivuu ja suurin osa verenvuodosta loppuu. Kun olet ajanut parran, huuhtele kasvot vedellä, lisää kosteusvoidetta ja sitten lisää haavan päälle pieni vessapaperinpala.

Kun veri on kuivunut eli noin viiden minuutin päästä, voit ottaa paperin pois ja taputella kohtaa vedellä poistaaksesi mahdollisen kuivuneen veren. Mitä opimme vessapaperityypiltä? Älä jätä parranajoa viime tinkaan! Anna itsellesi riittävästi aikaa saada itsesi valmiiksi töihin lähtöön.

Jääpalat. Pidä jääpalaa haavan päällä, niin että verisuonet supistuvat ja veri hyytyy nopeammin.

Huulirasva. Varmista, että huulirasva on puhdas. Levitä sitä hiukan nirhauman päälle ja anna haavan parantua.

Alunapuikko. Helppokäyttöinen alunapuikko auttaa haavaa hyytymään ja ihohuokosia supistumaan. Alunapuikon antibakteeriset ominaisuudet varmistavat, että haava pysyy puhtaana eikä tulehdu.

LIITY VOITTAAKSESI 400 €

Ilmoita tietosi saadaksesi jatkuvasti tyylivinkkejä, erikoistarjouksia ja tietoa uusista tuotejulkaisuista. Osallistut automaattisesti kuukausittaiseen arvontaan, jossa voit voittaa 400 euron lahjakortin.

Tunnen Trendhimin tietosuojakäytännön. Voit poistua sähköpostilistalta koska tahansa..