365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 5 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Partasutien perusteet: Kaikki, mitä tarvitsee tietää partasudeista

Partasutien valmistukseen käytetään mäyränkarvaa, villisiankarvaa, hevosenkarvaa ja synteettisiä materiaaleja. Vaihtoehtoja on nykyään niin paljon, ettei ole syytä olla ajamatta partaa niin tarkasti kuin suinkin. Lue kattavasta oppaastamme, miten valitaan oikeanlainen partasuti ja miten sillä saa parhaan lopputuloksen.

Oletko joskus ajatellut, mitä järkeä on partasudissa, kun partavoiteen voi levittää käsinkin? Et ole yksin. Oikeanlainen partasuti yhtä erinomaisten parranajotarvikkeiden kanssa (kunnon vaahto) voi muuttaa elämäsi.

Ehkei sentään elämäsi. Mutta ne tekevät taatusti parranajosta miellyttävämpää ja parantavat varmaa tyyliäsi entisestään.

1 Partasutien perusteet: kaikki, mitä tarvitsee tietää partasudeista1.1 Mikä on partasuti?1.2 Partasudin anatomia1.3 Miksi partasudin laadulla on merkitystä1.4 Erilaisia partasuteja1.5 Minkälainen mäyränkarvasuti on paras?1.6 Partasutien varret1.7 Mistä tietää, että on valinnut oikeanlaisen partasudin1.8 Miten partasutia käytetään1.9 Partasudista huolehtiminen1.10 Te kysyitte – me vastaamme

Mikä on partasuti?

Partasuti on pieni kädessä pidettävä harja, jolla vaahdotetaan partasaippuaa tai -vaahtoa kasvoille ennen parran ajamista. Partasutien varsi on yleensä tehty metallista, puusta, sarvesta tai synteettisestä materiaalista, ja harjakset ovat joko luonnonmateriaaleja tai synteettisiä.

Partasudeissa käytetään siis monenlaisia materiaaleja. Lisäksi niitä on monen muotoisia ja kokoisia. Partasuti on olennainen osa parranajoa.

Partasudin anatomia

Vastaan voi tulla partasuteihin ja parranajotarvikkeisiin liittyvää sanastoa, jota et ehkä ole ennen kuullut. Kun tietää, mihin termit viittaavat, ymmärtää, mikä partasuti on ja miten paras partasuti valitaan.

 1. Harjakset
  Karvat tai kuidut, joista suti on tehty. Harjakset voivat olla peräisin eläimistä kuten villisiasta, hevosesta tai mäyrästä, tai ne voivat olla synteettisiä. Jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa.
 2. Harjasten pituus
  Harjasten pituutta kutsutaan englanniksi termillä "loft". Pituus lasketaan harjasten kärjistä varren huippuun. Partasutien harjasten pituus on yleensä noin 55 mm.
 3. Korkeus
  Partasudin korkeuteen lasketaan sekä varren ja harjasten pituus.
 4. Pohja
  Partasudin pohja on vastakkaisella puolella kuin harjakset. Pohja voi olla neliskanttinen, jolloin partasuti pysyy itsekseen tasolla. Pohja voi olla myös pyöreä, jolloin partasutia voi säilyttää telineessä.
 5. Solmu
  Solmu on partasudin pohjassa sijaitseva harjasten liittymäkohta. Mitä isompi solmu, sitä tukevammalta suti tuntuu kasvoja vasten ja sitä enemmän vettä suti pystyy sitomaan.
 • Vaahto
  Vaahto on tärkein yksittäinen parranajon laadukkuutta määrittävä tekijä. Vaahto saadaan partavoidetta tai partasaippuaa vaahdottamalla. Sen jälkeen vaahto levitetään kasvoille, jolloin se saa partaterän kulkemaan liukkaammin ja suojaa ja kosteuttaa ihoa.
 • Hankaavuus
  Ihon ja harjasten välinen kitka määrittelee partasudin hankaavuuden. Hankaavassa partasudissa on yleensä jäykkä selkäranka ja tiukka solmu, ja se kuorii ihoa tehokkaammin kuin pehmeämpi partasuti, jossa on pehmeä solmu.
 • Vedensitomiskyky
  Partasudin kyky sitoa vettä on oleellinen, koska hyvin vettä sitovalla partasudilla saa tehtyä paremman saippuavaahdon. Jos partasudin harjaksiin ei sitoudu tarpeeksi vettä, ei synny kestävää vaahtoa, jolloin saippuan lisäämisestä kasvoille tulee pitkällistä nyhräämistä.
 • Selkäranka
  Selkäranka eli backbone viittaa solmun jäykkyyteen. Mitä tiheämmässä harjakset ovat, sitä enemmän partasudilla on selkärankaa. Mitä enemmän selkärankaa, sitä hankaavampi partasuti on ja sitä paremmin se kuorii.
 • Saippuakulho
  Perinteinen saippuakulho oli partasaippuan säilyttämiseen tarkoitettu astia. Nykyisin saippuakulhoa käytetään saippuavaahdon tekemiseen.
 • Partavoiteenlämmitin
  Nimensä mukaisesti partavoiteenlämmittimellä lämmitetään partavoide tai -saippua. Lämmin partavoide tai -saippua toimii kylmää paremmin: se aukaisee ihohuokoset, tekee parranajosta helpompaa ja lopputulos on tarkempi.

Miksi partasudin laadulla on merkitystä

Parhaat partasudit tekevät parranajosta nopeaa ja helppoa. Monipuolinen partasuti pehmentää partakarvat, poistaa kuolleet ihosolut ja kuorii ihon – samaan eivät pelkät sormet kykene.

Korkealaatuinen partasuti vispaa ilmaa partavoiteeseen tai -saippuaan ja saa aikaan hyvän vaahdon. Vaahto suojaa ja voitelee ihoa, niin että parranajo sujuu vaivattomasti. Kun käyttää kunnollista vaahtoa, partahöylä liukuu saumattomasti ajettavalla alueella. Iho ei ärsyynny, ja lopputulos on sileä ja pehmeä.

Ilman oikeanlaista partasutia ei voi tehdä asianmukaista saippuavaahtoa. Ilman kunnon vaahtoa voi yhtä hyvin yrittää ajaa parran märällä kengällä.

Erilaisia partasuteja

Erilaisia partasuteja on niin paljon, että niiden vertailu voi saada ajamattoman pääsi pyörälle. Vertailemme seuraavaksi yleisimpiä partasuteja ja niiden hyötyjä. Kun tunnet erilaisten partasutityyppien vahvuudet ja heikkoudet, sinun on helpompi valita toiveidesi mukainen suti.

Villisiankarvaiset partasudit

Villisiankarvasta tehdyt sudit ovat vahvoja. Ne ovat hyviä kohottamaan karvat ihon pinnasta, jolloin vaahto pääsee jokaisen partakarvan alle ja parranajo sujuu miellyttävästi.

Villisiankarvasta on hyvä aloittaa, jos et ole koskaan ennen käyttänyt partasutia.

Hyviä puolia

 • Pehmenee ajan mittaan
 • Halvempi kuin mäyränkarvainen
 • Nostaa tehokkaasti karvat ihon pinnasta

Huonoja puolia

 • Parin ensimmäisen käyttökerran aikana voi tuntua liian jäykältä
 • Ei sido vettä yhtä hyvin kuin mäyränkarvainen suti
 • Menettää mäyränkarvan haurauden takia harjaksia nopeammin kuin muut sudit

Hevosenkarvaiset partasudit

Hevosenkarvaiset partasudit ovat palaamassa takaisin muotiin. Vaikka ne eivät sido vettä yhtä hyvin kuin mäyränkarvaiset sudit tai osa synteettisistä sudeista, ne ovat kelpo partasuteja, jos ei kaipaa parasta vaan tarpeeksi hyvä riittää.

Hyviä puolia

 • Pehmeämpi kuin villisiankarvainen suti

Huonoja puolia

 • Sitoo heikommin vettä kuin mäyränkarvainen tai osa synteettisistä sudeista
 • Voi haista hieman parin ensimmäisen käyttökerran aikana (lemmikkieläimille tarkoitettu shampoo voi auttaa poistamaan hajun)
 • Hevosenkarvaisesta sudista pitää huolehtia paremmin kuin mäyränkarvaisesta, eli se pitää puhdistaa ja säilyttää asianmukaisesti, jotta siitä ei lähde karvaa

Synteettiset partasudit

Keskinkertaisia ja heikkolaatuisia synteettisiä partasuteja moititaan usein joko liian jäykiksi tai liian veltoiksi. Synteettisten sutien laatu kuitenkin paranee koko ajan teknologian kehittymisen myötä. Ennen pitkää markkinoille voi tulla synteettisiä partasuteja, jotka voivat tarjota vastusta laadukkaimmillekin mäyränkarvaisille partasudeille.

Hyviä puolia

 • Sopivat vegaaneille ja niille, jotka ovat allergisia eläinten karvoille
 • Erilaisia synteettisiä partasuteja on valtava valikoima halvoista partasudeista mäyränkarvaisia suteja muistuttaviin
 • Synteettiset partasudit ovat usein pitkäikäisiä

Huonoja puolia

 • Voivat tuntua karheilta iholle monenkin käytön jälkeen
 • Halvimmat partasudit eivät sido juurikaan vettä, jolloin ei synny kunnon vaahtoa
 • Laadukkaimmatkin synteettiset sudit häviävät silvertip-mäyränkarvasudille

Mäyränkarvaiset partasudit

Mäyränkarvainen partasuti on ilman muuta paras. Se on pehmeä ja kestävä. Parturit kautta maailman pitävät mäyränkarvaista sutia suorituskyvyltään ja ulkonäöltään ylivoimaisena verrattuna muihin vaihtoehtoihin.

Mäyränkarvasudit kestävät vuosien käytön, jos niistä huolehtii asianmukaisesti.

Hyviä puolia

 • Erilaisia laatuja: pure badger, best badger eli fine badger, super badger ja paras silvertip badger
 • Sitoo paremmin vettä kuin minkään muun eäimen karva tai synteettiset versiot
 • Pehmeä iholle
 • Mäyränkarva on todella ohutta, joten jokaisessa sudissa on paljon harjaksia, mikä saa aikaan hyvän vaahdon

Huonoja puolia

 • Aitoa mäyränkarvasutia voi olla hankala löytää, koska markkinoilla on niin paljon halpoja kopioita
 • Mäyränkarvasutia pidetään kalliina, joten ne eivät välttämättä sovi ensikertalaisille

Minkälainen mäyränkarvasuti on paras?

Pure badger -partasudit

Pure badger -partasudit ovat mäyränkarvaisista partasudeista helpoimmin saatavilla ja vähiten kalliita. Niissä käytettävät karvat on saatu mäyrän niskasta, olkapäistä, vatsasta ja pakaroista, eli ne on tehty sellaisista karvoista, jotka peittävät noin 60% mäyrästä.

Pure badger -partasutien hyvä puoli on, että ne ovat sopivan hankaavia kuorimaan ihoa ja poistamaan kuolleita ihosoluja.

 • Väreissä on ruskeaa ja pikimustaa
 • Karvat ovat peräisin niskasta, olkapäistä, vatsasta ja pakaroista
 • Pidetään yleensä aloittelijan partasutina

Fine badger -partasudit eli best badger -partasudit

Fine badger- tai best badger - partasudit ovat pure badger -sudeista yksi askel ylöspäin. Niiden materiaali on mäyrän vatsan ohuempaa ja taipuisampaa karvaa. Se tarkoittaa, että fine badger -sudit sitovat vettä tehokkaammin kuin pure badger -sudit, mikä helpottaa vaahdon vispaamista.

 • Väreissä on vaaleanruskeaa ja harmaata
 • Karvat ovat peräisin vatsasta ja muista mäyrän laajoista ihoalueista
 • Hyvä hinta-laatusuhde

Super badger -partasudit

Super badger -partasutien karva tulee mäyrän selästä. Tarjontaa on paljon vähemmän kuin pure badger- tai fine badger -karvoista. Super badger -sudeissa käytettävä karva on pehmeämpää kuin fine badger -sutien karva mutta ei niin pehmoista (eikä kallista) kuin silvertip-sutien karva. Super badger -karva sekoitetaan usein silvertip badger -karvaan, koska niiden väriset erot ovat niin vähäisiä.

Super badger -partasutien miinuksena on se, että niiden herkistä karvoista täytyy pitää hyvää huolta, jos haluaa pitää partasutinsa moitteettomassa kunnossa. Partasudin hoitoon pitää siis paneutua, jotta saa rahoilleen vastinetta.

 • Karvat ovat peräisin mäyrän kylkien yläosista
 • Väriltään täplikkään valkoisia, keskeltä vaaleanharmaita ja kärjet valkoisia
 • Kalliita ja harvinaisia eivätkä juuri eroa silvertip badger -partasudeista

Silvertip badger -partasudit

Silvertip-karvat ovat peräisin mäyrän kaulasta. Niistä valmistetaan maailman ylellisimmät partasudit eli – silvertip badger -partasudit. Niitä pidetään kaikista parhaimpina, koska niiden avulla parranajo on hyvin pehmeää ja ne sitovat enemmän vettä kuin muut sudit. Niiden hintaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon, että silvertip-partasuti kestää vuosia, jos siitä pitää huolta.

Parranajo silvertip-partasudin avulla on ihan omanlaisensa kokemus, joka muistuttaa kasvohierontaa. Silvertip-suti levittää vaahdon hellävaraisesti ja tarkasti koko kasvoille. Kun on kerran kokeillut silvertip-partasutia, muut eivät enää kelpaa.

 • Laadukkuudeltaan partasutien parhaimmistoa
 • Silvertip badger -sudeissa käytettävät karvat ovat mäyrän kaulasta
 • Karvoissa on kermanvalkoinen pohja, musta raita ja hopeanväriset kärjet, joista nimi on peräisin

Partasutien varret

Partasudin varren tulisi istua mukavasti ja sopivan tiukasti käteen, niin että vaahdon vispaaminen ja lisääminen käy sujuvasti. Toisaalta kukapa ei haluaisi partasutiinsa vartta, joka on tehty kiillotetusta puusta tai biisoninluusta? Entä kiinnostaisivatko kromista, messingistä, nikkelistä, alumiinista tai synteettisistä materiaaleista valmistetut varret?

Painolla ja muodolla on myös merkitystä, kun etsitään täydellistä partasutia. Jos varsi painaa liikaa, partasuti voi tuntua pikemminkin ovenkahvalta. Jos varsi on liian kevyt, partasuti tuntuu heppoiselta. Ihanteellisella partasudilla on mahdollisimman helppo käsitellä kasvojen ja kaulan partakarvoja.

Paras tapa arvioida partasudin sopivuutta itselle on ottaa se käteen. Mitä sitten päätätkin, muista, että partasudissa tärkeintä ovat sen harjakset.

Mistä tietää, että on valinnut oikeanlaisen partasudin

Mistä tietää, miltä hyvä partasuti tuntuu, jos ei ole koskaan käyttänyt sellaista? Kun partasutia käyttää ensimmäistä kertaa, kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat.

Onko partasudissa sopivasti selkärankaa? Selkäranka liittyy partasudin solmun jäykkyyteen. Mitä jäykempi solmu partasudissa on, sitä enemmän sillä on selkärankaa, mikä näkyy vaahdon luomisessa. Jäykempi solmu tekee partasudista hankaavamman, kun taas pehmeä solmu tekee partasudista joustavan.

Lähteekö sudista harjaksia joka käyttökerralla? On normaalia, jos heikommasta villisiankarvasudista tai synteettisestä sudista jää noin kuukauden käytön aikana muutama irtokarva iholle tai pesualtaaseen. Karvanlähtöä on jossain vaiheessa edessä. Sen sijaan laadukkaiden hevosenkarvasutien, synteettisten sutien ja mäyränkarvasutien tulisi kestää vuosien käytön taipuisina ja pysyä muodossaan.

Onko partasuti tuotettu eettisesti? On syytä miettiä, onko partasuti valmistettu eettisesti. Isät ja esi-isät eivät kenties sellaisesta piitanneet, mutta nykyään ei ole mitään syytä hankkia epäeettisesti valmistettua partasutia.

Miltä se tuntuu kädessä? Onko se sopivan painava, mikä viittaa korkealaatuiseen partasutiin? Vai tuntuuko varsi halvalta ja harjakset pistäviltä ja harvoilta ihoa vasten painettaessa? Joskus ainut tapa tietää, onko partasuti itselle oikea, on ottaa se käteen ja kokeilla.

Oliko parranajo mukavaa ja lopputulos hyvä? Viimeinen mutta ei vähäisin kohta: Miltä parranajo tuntui? Näkyykö eroa siinä, että käytössä oli partasuti, kun vertaa vaahdon levittämiseen käsin? Käsin levittäminen voi työntää karvat ihoon, kun taas partasuti nostaa karvat ylös, jolloin parranajo käy tehokkaammin ja samalla iho kuoriutuu. Partasudilla pitäisi pystyä lisäämään vaahtoa vaivattomasti koko ajoalueelle.

Miten partasutia käytetään

On aika kanavoida sisäinen Karate Kid, joskin tällä kertaa mantrana ei toisteta "wax on, wax off" vaan "lather on, lather off". Ennen kuin otat parranajovälineesi käyttöön, suosittelemme taputtelemaan kasvojasi lämpimällä pyyhkeellä, joka aukaisee kasvojen ihohuokoset. Voit myös ryhtyä puuhaan heti suihkun jälkeen, mikä käy yleensä helpommin, koska lämmin höyry on rentouttanut ihon.

Ota partasutisi ja muki, kulho tai saippuakulho, ja seuraa vaiheittaista opasta, miten käyttää partasutia parranajossa.

Valmistele ensin partavoide tai -saippua valmiiksi kulhoon. Sitä käytetään partasudin kanssa vaahdon tekemiseen.

 1. Tartu partasutiin ja kastele se lämpimällä vedellä. Ravistele hellävaraisesti pois ylimääräinen vesi. Voit myös antaa sen liota lämpimässä vedessä. Käytä lämmintä vettä, älä kuumaa.
 2. Upota partasuti saippuakulhoon ja vispaa runsas vaahto.
 3. Tarkista, että vaahto on koostumukseltaan haluamasi mukaista. Hyvä vaahto on avain tarkkaan parranajoon.
 4. Pyöritä partasutia hitaasti kasvojesi iholla, niin että koko partasi tai sänkesi peittyy vaahtoon.
 5. Parranajon jälkeen huuhtele partasuti lämpimällä vedellä poistaaksesi siitä saippuan tai voiteen.
 6. Purista ja ravista varovasti ylimääräinen vesi pois, ennen kuin asetat partasudin telineeseen harjakset alaspäin.

Partasudista huolehtiminen

 1. Parranajon jälkeen huuhtele partasuti lämpimällä vedellä (ei koskaan kiehuvalla) varmistaaksesi, että kaikki vaahto on poissa.
 2. Aseta partasuti telineeseen harjakset alaspäin. Se vie kosteuden pois partasudin pohjasta, ja partasuti kuivuu paremmin.
 3. Säilytä partasutia avoimessa kuivassa paikassa, ei kaapissa tai pussissa, jotta suti ei homehdu.
 4. Huuhtele saippuakulho ja varmista, että kaikki vaahto on poissa.
 5. Älä ikinä vedä tai nyi harjaksia. Älä yritä kuivata sutia tai kulhoa lämmittimellä tai hiustenkuivaajalla.
 6. Jätä partasuti telineeseen kuivumaan.

Partasudin puhdistaminen

Vaikka putsaisit, kuivaisit ja säilytäisit partasutiasi miten tunnollisesti hyvänsä, muutaman kuukauden päivittäisen käytön jälkeen se voi silti alkaa näyttää vähän väsähtäneeltä. Sen sijaan, että tyytyisit huonokuntoiseen partasutiin tai vaihtaisit sen uuteen, tässä on konsti, jota kannattaa kokeilla, kun haluat palauttaa partasudin entiseen loistoonsa.

Shampoo Lisää hieman mietoa shampoota (tai lemmikkieläinten shampoota) kulhoon, jossa tavallisesti teet vaahtoa. Käytä partasutia ensin lämpimässä vedessä ja sitten vispaa sillä shampoo vaahdoksi.

Sen jälkeen hiero shampoo harjaksiin kädelläsi. Varo, ettet vahingoita harjaksia. Huuhtele kylmällä vedellä, kunnes kaikki vaahto on lähtenyt sudista. Toista prosessi. Huuhtele partasuti kunnolla, kun olet valmis.

Viimeinen ravistus ja kopautus sekä hellä harjaus viimeistelevät pesun ja suoristavat harjakset. Yhdeksi kohdaksi pesuun voi lisäksi lisätä hoitoaineen.

Te kysyitte – me vastaamme

Miksi minun kannattaisi käyttää partasutia?

Partasudin käyttö on tehokkain tapa nostaa partakarvat ihosta ja lisätä partavoide tai -saippua koko ajettavalle alueelle.

Partasudin avulla parranajo käy mukavammin. Partasuti myös kuorii ja kosteuttaa ihoa. Partavoidetta tai -saippuaa kuluu vähemmän kuin käsin lisättäessä.

Mistä tiedän, että partasuti on sopiva minulle?

Partasutia on paras arvioida kuukausi käyttöönoton jälkeen. Siihen mennessä partasudin harjakset ovat pehmenneet, mutta niiden pitäisi silti pysyä muodossaan, kun partasudin asettaa pystyyn tasaiselle pinnalle.

Partasudin pitäisi tuntua pehmeältä ja mukavalta ihoa vasten, ja sen tulisi jättää iho sileäksi ja näpyttömäksi.

Miten kauan partasuti yleensä kestää?

Useimmat halvimmat partasudit (hevosenkarvasudit, huonolaatuiset synteettiset sudit ja villisiankarvasudit) voivat kestää muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen, jos ne puhdistaa, kuivaa ja säilyttää oikein. Korkealaatuiset synteettiset sudit ja mäyränkarvasudit voivat asianmukaisesti hoidettuna kestää kolmesta kymmeneen vuoteen ja kauemminkin.

Partasudista huolehtiminen on ratkaiseva tekijä siinä, miten kauan partasuti säilyy hyvänä. Jos vaahdon tekemiseen ja lisäämiseen ei käytä liikaa voimaa, partasuti kestää kauemmin, samoin jos partasudin pesee tarvittaessa miedolla shampoolla.

Partasudistani lähtee karvaa – onko se normaalia?

Jos partasudistasi lähtee karvaa hälyttävää tahtia tai jos parranajoon tarvitaan paljon vaahtoa ja monta ajokertaa, kokeile vaihtaa partasutisi sellaiseen, jonka harjakset on tehty eri materiaalista.

Pieni karvanlähtö ensimmäisen kahden viikon aikana ei ole ongelma, mutta ei ole hyvä juttu, jos karvoja lähtee tukoittain. Muista, että partasudista huolehtiminen on tärkeää, jos haluaa, ettei siitä lähde tolkuttomasti karvoja. Älä koskaan väännä partasutia. Älä pese sitä liian kovakouraisesti. Jätä partasuti aina kuivumaan käytön jälkeen. Jos partasudista irtoaa pitkiä karvoja, joiden päässä on liimaa, se kertoo, että partasutisi on pian jäämässä eläkkeelle.

Kannattaako partasudin kanssa käyttää partavoidetta vai -saippuaa?

Riippuu omista mieltymyksistä, mitä ainetta haluaa käyttää parranajoon. Kokeile molempia, niin näet, miten ihosi reagoi. Olennaista on, pystyykö kyseisen voiteen tai -saippuan vispaamaan hyväksi vaahdoksi. Jos useiden yritysten jälkeen vaahtoa ei synny riittävästi, kokeile toista vaihtoehtoa.

Miten varmistaa, että partasuti kestää pitkään?

Jos haluat partasudillesi mahdollisimman pitkän käyttöiän, puhdista, kuivaa ja säilytä se asianmukaisesti.

Käytä vain lämmintä (ei kiehuvaa) vettä parranajon jälkeen partasudin puhdistamiseen. Laita se kuivumaan telineeseen harjakset alaspäin. Anna sen kuivua itsekseen. Älä koskaan säilytä sitä kosteassa, esimerkiksi toilettilaukussa tai kaapissa.

Mikä on paras partasuti tyylikkäälle nykyaikaiselle miehelle?

Se, mikä on paras partasuti tyylikkäälle nykyaikaiselle miehelle, riippuu ihan siitä, miten tyylikäs olet! Jos etsit nimenomaan kaikista parasta huippulaatuista partasutia, valinta on kiistatta silvertip badger -mäyränkarvasuti. Jos haluat partasudin, jossa on paras hinta-laatusuhde, valitse hevosenkarvasuti.

Mitä eroa on lampun muotoisella ja viuhkan muotoisella partasudilla?

Teoriassa lampun muotoisen ja viuhkan muotoisen partasudin ero on siinä, miten ison alueen harjakset kattavat.

Lampun muotoiset partasudit ovat usein kooltaan pienempiä mutta harjasten muodon ansiosta tarkempia, kun vaahtoa lisätään kasvoille. Viuhkan muotoiset partasudit levittävät vaahtoa isommalle alueelle.

Onko olemassa matkasuteja?

Kyllä! Matkasudit ovat paljon pienempiä kuin tavalliset partasudit. Joillakin matkasudeilla on jopa rei'itetyt kotelot ja lisäksi koloja pohjassa tai kärjessä, jotta ne kuivuvat nopeammin. Joissakin matkasudeissa harjasosa lähtee irti, niin että sen voi kääntää ympäri ja säilyttää varren sisällä.

Miten partasudin koko valitaan?

Kyseessä on yleensä makuasia. Jos haluat partasudin levittävän vaahtoa isommalle alueelle, valitse isompi suti. Pienempi hoitaa saman homman.

Voiko partasutia käyttää partavaahdon kanssa?

Kyllä, partasutia voi käyttää partavaahdon kanssa. Jos kuitenkin haluat märkäajaa kuin ammattilainen, luovu partavaahdosta.

Kun olet ostamassa tarvikkeita märkäajoon, muista, että on syytä välttää sekä geeliä että partavaahtoa, koska molempien tölkeissä on paljon haitallisia kemikaaleja ja mineraaliöljyjä.

Partavoiteella saa parhaan vaahdon. Lisäksi se kosteuttaa ihoa, jolloin iho on parranajon jälkeen silkinpehmeä. Myös partasaippuaa voi käyttää, mutta valikoiman laajuus voi hämmentää. On kolmesti jauhettuja saippuoita, kovia saippuoita, puolikovia saippuoita ja voidesaippuoita. Voit itse vertailla, minkälainen ja minkä hintainen saippua sopii parhaiten juuri sinulle.

Miten partasuti otetaan käyttöön?

Partasudin käyttöönotto on ainut tapa päästä eroon usein epämiellyttävästäkin hajusta, joka uudesta partasudista lähtee. On tärkeää varmistaa, että partasuti pystyy toimimaan koko potentiaalinsa mukaisesti. Kun otat uuden partasudin käyttöön, pesaise se ensin astianpesuaineella.

Pesun jälkeen jätä partasuti likoamaan veden ja pesuaineen sekoituksessa 10-15 minuutin ajan. Varmista, että partasudin varsi pysyy kuivana ja pystyssä. Viimeiseksi vispaa partasudilla pesuaineesta vaahto. Anna vaahdon vaikuttaa harjaksissa yön yli. Seuraavana päivänä pese harjakset lämpimällä vedellä ja anna partasudin kuivua.

Tarkoituksena on antaa veden ja vaahdon pehmentää harjaksia ja valmistaa niitä tulevaan käyttöön. Ota huomioon, että voi kestää pari viikkoa, ennen kuin partasuti tuntuu toimivan kunnolla, joten ole kärsivällinen ja anna partasudille aikaa. Edellämainitut kohdat ovat vain tapa nopeuttaa prosessia.