365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 5 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Miten pukeutua pipoon: Kattava opas miehille

On enemmän kuin yksi tapa pitää korvat lämpiminä ja suojata pää talvella. Tämä opas pipojen maailmaan kertoo pipomalleista ja materiaaleista sekä jakaa ostovinkkejä, joiden avulla voit haastaa hyytävät tuulet tyylillä.

Pue pipo tai palellut kuoliaaksi. Tanskassa joka äiti sanoi niin, kun lapsi oli lähdössä talvella ulos. Jotkut väittivät, että pään kautta haihtuu 80% ruumiinlämmöstä. Vaikka äitien tiedefaktat saattoivat olla hieman pielessä (pään kautta menettää vain 7-10% lämmöstä), olo on mukavampi, kun pää on lämmin. Ja kukapa ei haluaisi tuntea oloaan mukavaksi?

Pipojen historia kattaa niin antiikin Rooman vapautettujen orjien käyttämät fryygialaismyssyt kuin Yhdysvaltain kongressitaloon maalatut vapausmyssytkin. Ne tunnetaan kautta maailman, ja niitä suositaan etenkin talvisin. Ja jos luulit, että pipon käyttäminen ylhäällä päälaella tai vähän vinossa oli hipsterien keksintö, olet erehtynyt. Siitä trendistä voi kiittää toisen maailmansodan veteraaneja villapipoineen.

Merinovillapipot, palmikkoneulepipot, tupsupipot, kalastajapipot… siinä on vain jäävuoren huippu. Kaikki pipot eivät kuitenkaan ole jäätäville keleille, vaan on myös lämpimään säähän sopivia pipoja. Lue miesten pipoista kaikki, mitä et edes aavistanut, että sinun kannattaa tietää. Samalla selviää myös, miten löydät pipon, joka kertoo sinun tarinaasi.

1 Miten pukeutua pipoon: kattava opas miehille1.1 Viisi miesten pipoa1.2 Mikä on paras pipomateriaali?1.3 Miten pipoa käytetään1.4 Miten ostaa miesten pipoja1.5 Te kysyitte – me vastaamme

Viisi miesten pipoa

Lapsena kenties puit päähäsi minkä tahansa pipon, joka ensimmäisenä tuli vastaan, mutta nyt olet aikuinen ja voit valita. Mitä tarinaa haluatkaan kertoa, siihen löytyy sopiva päähine perinteisestä taittopiposta tupsupipoon.

Ennen seuraavan piposi hankkimista lue suosituimmista miesten pipomalleista.

1. Taittopipo – klassinen ja perinteinen

Taittopipot ovat pipoista klassisimpia ja perinteisimpiä (esimerkiksi ribbipipot Rockyssa ja Yhdysvaltain laivastossa). Niiden ajattomuus tekee niistä täydellisen vaihtoehdon, kun olet menossa töihin tai viettämässä viikonloppuna aikaa ulkona.

Reunan taitos antaa kaksinkertaisen suojan korville ja otsalle. Pidä pipoa niin, että se peittää puolet korvista. Kun viima yltyy, vedä sitä alemmas alas antamaan lisälämpöä.

Jos et ole varma, minkä värisen hankkia, valitse yksivärinen tumma pipo, joka sopii yhteen useimipin talvivaatteisiin.

2. Kalastajapipot – matala pipo

Kalastajapipo on saanut innoituksensa satamassa työskentelevien kalastajien villapipoista ja on nykyään yksi suosituimmista pipomalleista. Sitä pidetään päälaella, ja koska se on malliltaan lyhyt, se ei peitä korvia tai peittää korkeintaan osan korvasta.

Matalasta kalastajapiposta on tullut hipsterien ja muiden muotitietoisten miesten lempipipo. Emme voi luvata, että se pitää sinut erityisen lämpimänä, mutta näytätpä ainakin hyvältä palellessasi.

3. Väljät ja löysät pipot

Tämä pipo on malliltaan pitkä ja peittää puolet korvista (enemmän, jos sen vetää alemmas). Päälaella on reilusti materiaalia, niin ettei pipo ole takaraivolta tiukasti päänmyötäinen. Yleensä väljissä pipoissa ei ole taitettua reunusta.

Väljät pipot ovat tyyliltään rentoja ja sopivat paremmin farkkutakin kuin työtrenssin asustamiseen.

4. Tupsupipot

Tupsupipot ovat yksi perinteisimpiä talvipipomalleja. Niiden päälaella on pörröinen tupsu. Näitä pipoja näkee joka puolella päiväkodeista laskettelurinteeseen.

Tupsupipon juuret ovat sotilaalliset. Niitä käyttivät ensin merimiehet. Suositun teorian mukaan päälaella olevan tupsu suojeli merimiehiä lyömästä päätään. Totta tai ei, tällä knoppitiedolla voi tehdä vaikutuksen kavereihin.

Tupsupipot ovat usein hyvin lämpimiä, ja niissä on usein taitettu reunus. Tupsupipoja voi käyttää niin rennossa kuin muodollisemmassakin tyylissä, mutta puvun kanssa pitäydy yksivärisissä tummissa tupsupipoissa.

5. Korkeat pipot

Oletko pannut merkille yhden tuoreimmista pipotrendeistä? Se on neulepipo, jota pidetään ylhäällä päälaella, jolloin näyttää siltä kuin tuulenvire voisi puhaltaa sen päästä. Se ei juuri lämmitä, mutta on kieltämättä tyylikäs (ja sen alle voi huonona hiuspäivänä kätkeä kuontalon).

Korkean pipon päälaella on ylimääräistä tilaa. Pipoa pidetään niin korkealla kuin mahdollista, ilman että pipo putoaa päästä. Varmista, että ylimääräinen tila on pystyssä päälaella (vahvemmasta neuloksesta on apua). Muuten pipo voi keikahtaa sivulle, jolloin saatat näyttää smurffilta.

Mikä on paras pipomateriaali?

Oli sitten hankkimassa tiukkaa ohutta pipoa tai hipsterien ja kalastajien suosimaa talvipipoa, ensimmäiseksi kannattaa päättää pipon materiaali.

Jos etsii kevääksi, kesäksi tai syksyksi kevyttä pipoa, luomupuuvillasta tehdyllä pipolla ei voi mennä mieleen. Se on kevyt, hengittää eikä lämmitä päätä liikaa.

Kun lämpötila putoaa, valitse merinovillaa, niin saat vettähylkivän ja lämpimän pipon, joka estää hyistä tuulta ja räntää pilaamasta päivääsi (ja kampaustasi). Kun haluat suojaa pakkaselta, pue pipo, joka peittää myös korvat. Vaikka ihailemasi kalastajapipo trendaakin Instagrammissa, se jättää poloiset korvasi suojattomiksi.

Villapipojen hyviä puolia

 • Luonnostaan vettähylkiviä
 • Luonnostaan kosteutta siirtäviä
 • Lämmittävät hyvin
 • Kestäviä ja käytännöllisiä
 • Hengittäviä
 • Merinovilla on hämmästyttävän pehmeää ja kutittamatonta

Akryylipipojen ja muiden synteettisten pipojen hyviä puolia

 • Tehty keinokuiduista
 • Eivät kulu helposti
 • Eivät rypisty herkästi
 • Kevyitä ja kuivuvat nopeasti

Puuvillapipojen hyviä puolia

 • Erittäin hengittäviä
 • Pitävät käyttäjänsä viileänä siirtämällä kosteutta iholta
 • Eivät kerää hajuja kuten öljypohjaiset materiaalit (keinokuidut kuten akryyli, polyesteri, nailon ja elastaani)
 • Eivät kaipaa paljon pesua
 • Kestäviä
 • Villapipoihin verrattuna eivät menetä muotoaan helposti
 • Pehmeitä ja kutittamattomia

Suosittuja pipojen ominaisuuksia

Pipoihin liittyy monenlaista termistöä, kuten paksu neulos ja ribbaus.

Koska olet ostamassa pipoa netistä joko itsellesi tai lahjaksi, on hyvä idea käydä läpi joitakin pipojen suosituimpia ominaisuuksia.

 • Reunus – Pipon reunus on pipon alaosa, joka voidaan taittaa halutun pituiseksi tai jättää taittamatta. Esimerkiksi kalastajapipossa on selkeä taitettu reunus, kun taas monessa väljässä pipossa sitä ei ole taitettu. Monessa pipossa voi valita, haluaako taittaa reunuksen vai ei. Joissakin pipoissa on lippa kuten
  lippalakeissa. Ne olivat suosittuja 2000-luvun alussa, ja niiden soisi jäävän historian Myspace-sivuille.
 • Kääntöpipo – Kääntöpipossa on väri tai kuvio molemmilla puolilla, joten sitä voi käyttää kummin päin hyvänsä.
 • Ribbipipo – Ribbipipot ovat joustinneuletta. Neuloksessa on näkyviä pystysuoria raitoja.
 • Paksu neulos – Kuin mummon kutoma kookas pipo, jossa on käytetty paksua lankaa ja josta selkeästi erottuu neuloksen kuviointi.
 • Kaksoisneule – Kaksoisneulepipoissa on yhdistetty kaksi erikseen neulottua kangasta. Tällaiset pipot ovat tuplasti niin paksuja kuin tavalliset neulepipot ja erityisen lämpimiä..
 • Palmikkoneule – Palmikkoneulepipoissa on käytetty neulontatekniikkaa, jossa pystysuorat raidat muodostavat palmikkokuvioinnin. Palmikkoneulepipot ovat yleensä tiheästi neulottuja ja lämpimiä.
 • Korvaläppäpipot – Kuuluisin korvaläpällinen pipomalli on inkapipo. Sen korvaläpät lämmittävät korvia, tai ne voi myös kiinnittää ylös, jos haluaa antaa korvien hengittää.
 • Vuori – Vuori tekee piposta pehmeän ja lämpimän sisäpuolelta. Yleisin vuorimateriaali on fleece (yleensä keinokuitua). Se on erittäin lämmin ja estää villapipoa kutittamasta päätä.

Miten pipoa käytetään

Haluatko tietää, miten pipoa käytetään? Vedä se päähän. Se oli yksinkertaisin versio, mutta meillä on tapana kertoa enemmänkin kuin pelkästään itsestäänselvyydet. Katsoimme ympärillemme toimistossa ja luokittelimme pipoja sen mukaan, mitkä sopivat pitkähiuksisille miehille, mitkä lyhythiuksisille ja mitkä puolipitkille hiuksille tai kiharatukkaisille.

Miten pitkähiuksiset miehet käyttävät pipoa?

Pitkähiuksisten miesten kannattaa valita taittamaton pipo ja käyttää sitä korkealla otsalla. Älä sullo kaikkia hiuksia pipon sisään, vaan anna hiusten roikkua sivuilla kehystämässä kasvojasi ja lämmittämässä kaulaasi.

Korkeat pipot ja väljät pipot näyttävät myös hyviltä miehillä, joita on siunattu pitkillä kutreilla.

Mikä pipo sopii parhaiten kiharatukkaiselle?

Jos sinulla on kiharat tai puolipitkät hiukset, vältä ohuita ja tiukkoja pipoja kuten skull cap -pipot, koska se näyttäisi isolta ja möykkyiseltä. Valitse sen sijaan väljä tai korkea pipo. Tällaiset pitemmät mallit eivät purista kiharoitasi tai saa hiuksiasi latistumaan liikaa.

Ja vaikka sinulla olisikin huono hiuspäivä, älä piilota kaikkea pipon alle, vaan jätä hiukset kehystämään kasvoja.

Miten käyttää pipoa, jos on lyhythiuksinen?

Lyhythiuksisten miesten kannattaa valita mieluummin tykäistuva kuin väljä tai ylisuuri pipo. Jos pipo on liian löysä tai isoa neulosta, se voi näyttää siltä kuin se söisi päätäsi. Ei hyvä.

Kalastajapipot, tupsupipot ja klassiset taittopipot sopivat mainiosti lyhythiuksisille eivätkä jätä kasvoja sivurooliin. Ne käyvät myös kaljuille – kaikki päänmyötäiset pipot toimivat.

Miten ostaa miesten pipoja

Oikeanlainen neulepipo paitsi estää korvia palelemasta myös kohentaa tyyliä. Ensimmäinen vaihe on päättää, haluaako lämpimän pipon vai välikausina ja kesällä toimivan pipon. Sen jälkeen oikean pipon hankkiminen on yhtä helppoa kuin omien makumieltymystensä tunteminen.

Tässä on tiivistelmä perusasioista. Kuten kaikkien asusteiden kanssa tuemme täysin, jos haluat skipata neuvot, toimia oman tyylitajusi mukaan ja kertoa tarinaasi. Mutta jos sinua kiinnostaa helpot ohjeet, nämä ovat hyviä.

 • Muodllinen pukeutuminen ja toimistotyövaatteet – Perinteinen taittopipo
 • Rento pukeutuminen ja vapaa-ajan tyyli – Taittopipo, pipo ilman reunusta tai kalastajapipo
 • Katumuoti ja urheilu – Väljä pipo, kalastajapipo tai tupsupipo

Ja jos haluat olla samalla lämmin ja tyylikäs, älä unohda kaulahuivia ja aurinkolaseja. Tyylin vuoksi ei tarvitse palella.

Te kysyitte – me vastaamme

Voiko pipon käyttäminen tehdä ihmisestä kaljun?

Emme ole tutkijoita, mutta voimme sanoa, että pipon tai muun päähineen käyttäminen tuskin saa ihmistä kaljuuntumaan nopeammin. Jos hiuksia pitää kiinni liian tiukalla, voi seurauksena olla vetämisen aiheuttamaksi alopeciaksi kutsuttu tila. Alopecia eli hiustenlähtö voi seurata myös, jos pitää päähinettä niin tiukalla, että se hankaa ja vahingoittaa karvatuppeja. Molemmat ovat epätodennäköisiä pipoa käytettäessä ja liittyvät useimmiten hiusten pitkäkestoiseen rasitukseen.

Tupakointi, puutteet ravitsemuksessa ja perimä ovat todennäköisempiä syitä kaljuuntumiseen kuin väljä pipo.

Voiko pipoa käyttää silmälasien kanssa?

Jos pitää valita näkemisen tai näkemättömyyden välillä, vastaus on ilman muuta kyllä, käytä silmälaseja pipon kanssa. Jos käytät vahvuudettomia laseja tai aurinkolaseja, vastaus on silloinkin sama – kyllä, voit käyttää niitä pipon kanssa.

Valitse silloin tummemman värinen pipo, esimerkiksi musta, tummansininen tai harmaa. Ne eivät kiinnitä liikaa huomiota ja antavat silmälasien korostaa komeita kasvonpiirteitäsi.

Mikä on monmouth?

Monmouth-pipo on nykyajan miesten pipojen esi-isä. Niitä käyttivät ensimmäisinä merimiehet ja sotilaat 1300-luvun Monmouthissa Englannissa, mistä nimikin tulee. Kuningatar Elisabet I halusi tukea paikallista tuotantoa ja määräsi, että kaikkien yli 6-vuotiaiden tuli käyttää monmouth-pipoa. Tapa käynnistää trendi sekin.

Voinko venyttää pipoa, jotta se mahtuu päähän?

Tuntuuko sinusta, että silmäsi pullistuvat päästä niin kuin Jim Carreylla elokuvassa The Mask - Naamio? Jos pipo tuntuu tiukalta, saatat harkita sen venyttämistä. Useimmiten pipon käyttäminen venyttää sitä hitaasti mukavamman kokoiseksi. Jos se ei tunnu toimivan, voit pestä pipon käsin ja venyttää sitä kosteana.

Suosittelemme tarkistamaan pipon koon ennen osta-painikkeen klikkaamista.

Voinko kutistaa pipon saadakseni sen sopivammaksi?

Jos piposi on liian iso, kannattaa palauttaa se kauppaan ja hankkia sopivampi tilalle. Pipon kutistaminen vaatii tarkkuutta, ja kaiken vaivan jälkeen piposi saattaa sopia korkeintaan nuken päähän. Jos sinun ehdottomasti täytyy kutistaa pipo, kokeile pestä se käsin kuumalla vedellä.

Minkälaiset talvipipot sopivat hyvin miehille?

Suosittelemme miehille talveksi huopahattuja, villapipoja ja villaisia lätsiä. Villa sopii erinomaisesti lämmittämään hiostamatta. Pipot ovat hyvä valinta kylmänä tai tuulisena päivänä, koska ne peittävät korvat, paitsi jos piposi on kalastajamallia.

Miksi juutalaisten käyttämiä päähineitä kutsutaan?

Monet juutalaiset käyttävät kipaa merkkinä kunnioituksesta Jumalaa kohtaan. Niitä ei tule luokitella pipoiksi, vaan oikea nimitys on siis kipa.

Minkälainen on skull cap -neulepipo?

Jos etsit pipoa, jossa neulepipon mukavuus yhdistyy tavallisen skull cap -pipon tyköistuvuuteen, suosittelemme skull cap -neulepipoa.

Skull cap -neulepipot ovat tiukasti päänmyötäisiä, eikä niissä yleensä ole taitettua reunusta. Jotkin ovat kyllin ohuita mahtuakseen kypärän alle ja ovat moottoripyöräilijöiden suosiossa.