365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 5 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Miten pukeutua häihin: opas häävieraalle

Etkö ole varma, miten pukeutua häävieraana? Tärkein ohje on olla viemättä huomiota sulhaselta (tai morsiamelta – hän ei ilahtuisi). Jos haluat sekä noudattaa pukukoodia että lisätä asuun persoonallisuutta ja olla paras vieras ikinä, tässä on uusi luotto-oppaasi.

Häissä kuuluu olla hauskaa. Hääpari on onnellinen, tunnelma lämmin ja kuohuva kylmää. Häihin pukeutuminen voi kuitenkin aiheuttaa vieraalle päänvaivaa.

Et halua pukeutua identtisesti kaikkien muiden samassa huoneessa olevien miesten kanssa. Et myöskään halua viedä huomiota sulhaselta, niin että katseet kiinnittyvätkin villiin solmioosi. Pitää löytää kultainen keskitie.

Kuinka moni on saanut hääkutsun ja joutunut pohtimaan, mitä pukea joulukuisiin päivähäihin?

Kun siihen vielä yhdistetään hääpaikan ja kulttuuriin liittyvät odotukset, soppa on valmis.

 • Minkälainen vihkiminen – Uskonnollinen tilaisuus vai ei? Edellyttääkö hääparin uskonto tai kulttuuri tietynlaisia vaatteita tai päähineitä?
 • Paikalliset tavat – Pitääkö pukeutua johonkin paikalliseen kansallispukuun tai vaatekappaleeseen? Ota huomioon, että joillakin alueilla jopa saman maan sisällä voidaan olla konservatiivisempia ja perinteisiin pitäytyneempiä kuin muualla.

Käydään läpi muutamia yleisempiä pukukoodeja, jotta sinun ei tarvitse keskittyä muuhun kuin olemaan mahtava vieras. Mitä selvästikin olet. Muutenhan sinua ei olisi kutsuttu.

1 Miten pukeutua häihin: opas häävieraalle1.1 Juhlapuku tai frakki1.2 Iltapuku tai smokki1.3 Cocktail1.4 Casual1.5 Ei pukukoodia1.6 Mitä laittaa päälle keväthäihin1.7 Miten pukeutua kesähäihin1.8 Mitä pukea syyshäihin1.9 Mitä valita ylle talvihäihin1.10 Kellonaika1.11 Kahdeksan vinkkiä puvun käyttöön1.12 Tyyli1.13 Miten pitää mahtava puhe?1.14 Kysymyksiä ja vastauksia

Juhlapuku tai frakki

Jos sinut on kutsuttu häihin, jonka pukukoodina on juhlapuku tai frakki, olet joko filmitähti tai filmitähtien tuttu. Tämä pukukoodi on listaamistamme kaikkein muodollisin ja edellyttää frakkia, liiviä ja mahdollisimman paljon vanhan ajan charmia.

Iltapuku tai smokki

Tämä hyvin virallisten tai erityisten häiden pukukoodi edellyttää mieheltä mustaa smokkia. Asuun voi lisätä persoonallisuutta taskuliinalla tai hienovaraisen leikillisillä kalvosinnapeilla.

Cocktail

Miesten cocktail-asu antaa vapautta, mutta sinun odotetaan silti pukeutuvan pukuun (ei smokkiin) ja näyttävän tyylikkäältä. Älä varasta huomiota sulhaselta, mutta älä myöskään sulaudu morsiamen serkkujen avecien joukkoon.

Casual

Kun morsiuspari määrittää pukukoodiksi casualin eli rennon pukeutumisen, voit käyttää pukua tai pikkutakkia eikä sinun tarvitse lähteä ostamaan uusia vaatteita kuten hännystakkia. Casual-pukukoodin häissä mies pukeutuu yleensä pukuun ja kauluspaitaan, mutta myös pikkutakki toimii.

Ei pukukoodia

Morsiuspari luottaa siihen, että osaat pukeutua parhaimpiisi ilman pukukoodin määrittelyäkin. Huomioi, missä ja milloin häät pidetään: puistossa vai kaupungin vanhimmassa kirkossa? Suosittelemme pikkutakkia ja solmiota tai rusettia. Jos juhlat ovat rennot, voit laittaa jalkaan tummat farkut.

Mitä laittaa päälle keväthäihin

Jos teillä päin kevät on samanlainen kuin Tanskassa, sää voi olla mitä tahansa kylmästä ja sateisesta lämpimään ja aurinkoiseen. Jos päivä on lämmin, yhdistä vaaleaan pukuun värikkäitä asusteita kuten näyttävä rusetti tai taskuliina. Jos päivä on talvisempi, pukeudu tummanharmaaseen tai -siniseen pukuun (ei mustaan) ja tuo keväisyys esiin asusteissa.

Miten pukeutua kesähäihin

Kesähäät tunnetaan poutapäivistä, lämpimistä säistä ja upeista valokuvista, joita eivät pilvet varjosta. Ne tunnetaan myös hikisyydestään, jos ei ole pukeutunut sään mukaan. Valitse vaalea puku ja piristä sitä värikkäällä rusetilla, solmiolla tai taskuliinalla. Älä unohda hihanpidikkeitä lämpötilan kivutessa sietämättömäksi.

Mitä pukea syyshäihin

Syyshäät vaativat pientä suunnittelua, koska keväthäiden tapaan lämpötilat vaihtelevat. Valitse pukeutumiseen tekstuuria ja vuodenajan värejä. Yhdistä esimerkiksi neutraalin ruskeaan syksyn keltaisiin ja punaisiin sävyihin sopivia yksityiskohtia.

Mitä valita ylle talvihäihin

Talvihäät ovat harvoin arkisia. Ehkä syynä on se, että häät pidetään kylmän sään takia sisällä, tai se, että on helpompaa pukeutua viimeisen päälle, kun helle ei ole haasteena. Pue talvihäihin tummasävyinen puku ja valitse myös asusteet tilaisuuden pukukoodin mukaan.

Kellonaika

Lempihääsuunnittelijamme Emily Burton suosittelee säästämään smokin iltapäivä- tai iltahäihin ja valitsemaan päivähäihin vaaleampia värejä. "Vuodenaika ja pukukoodi pitää tietysti ottaa huomioon. Jos pukukoodia ei ole, tummanharmaalla tai tummansinisellä puvulla ei voi mennä vikaan. Ne toimivat sekä päivällä että illalla, ja niihin voi valita asusteet, jotka sopivat hääpaikkaan, hääparin tyyliin ja tilaisuuden luonteeseen."

Kahdeksan vinkkiä puvun käyttöön

Olet vastannut hääkutsuun myöntävästi ja tiedät tismalleen, minkä puvun aiot pukea. Nyt on aika varmistaa, että puku on sopiva etkä näytä siltä kuin olisit lainannut sen häitä varten. Vaikka sitten olisitkin.

 1. Huolehdi, että puku sopii. Voit ilman muuta ostaa valmiin puvun, kunhan siihen on tehty tarvittavat muutokset mittojesi mukaan.
 2. Onko sinulla puhdas valkoinen kauluspaita? Jos on, pue se. Jos ei, hanki sellainen. Siitä tulee uusi paras ystäväsi.
 3. Varmista, että pukemasi
  vyö sopii kenkiisi ja kaikkeen muuhun ylläsi olevaan nahkaan. Mitä metalleihin tulee, katso, että käyttämäsi
  kello on samanvärinen kuin vyösi solki ja muut metalliset asusteesi.
 4. Kun seisot, napita aina takkisi ylimmäinen nappi. Aukaise se, kun istut. Alimmainen nappi pidetään auki.
 5. Takin hihan ei pitäisi peittää kokonaan paidan hihaa. Osan hihasta (noin 1,3 cm hihansuuta) tulisi aina olla näkyvissä.
 6. Lisää kokovinkkejä: Housujen lahkeiden kuuluu ylettyä kenkien yläosaan asti. Puvun ylä- tai keskinapin ei pidä olla navan alapuolella.
 7. Taskujen ei kuulu pullottaa. Keksi toinen tapa säilyttää avaimia,
  lompakkoa ja puhelinta.
  Setelinpidikkeet ovat oiva tapa kuljettaa käteistä.
  Korttikotelot ovat kyllin ohuita mahtuakseen puvuntaskuun. Ota mukaan vain ne avaimet, joita tarvitset päästäksesi kotiin. Jätä pois varaston ja kuntosalin avain.
 8. Jossain vaiheessa hääjuhlia sinulle tulee lämmin. Jos haluat riisua takkisi, odota, että kunniavieraat kuten morsiamen isä riisuvat omansa. Se on kansainvälinen tapa osoittaa kunnoitusta.

Tyyli

Haluat näyttää uskolliselta ystävältä ja täydelliseltä häävieraalta, eikö niin? Emme voi tulla häihin kanssasi – vaikka olisimmekin wingmanien aatelia –, mutta voimme antaa pari pettämätöntä tyylivinkkiä.

Solmio vai rusetti

 • Häihin ei kannata pukea hassuja kuoseja tai räikeitä kuvioita ja värejä.
  Musta solmio mustaan pukuun yhdistettynä on lyömätön valinta, jolla ei voi menä pieleen.
 • Toinen varma valinta on harmaa tai hopeanvärinen solmio.
 • Rentoihin häihin käy myös villasolmio, mutta muuten kannattaa pukea silkkinen, polyesterinen tai mikrokuituinen solmio.
 • Haluatko enemmän väriä? Tarkista kutsusta tai kysy sulhaselta, mitkä ovat häiden teemavärit. Monissa häissä on oma väripalettinsa, ja jos asusi sointuu siihen, morsian ja valokuvaaja ovat iloisia.
 • Muista, että
  solmiot rypistyvät helposti. Ripusta tai rullaa solmiosi ennen häitä.
 • Mitä rennommat häät, sitä mielikuvituksellisemman rusetin voi valita.
 • Rusetin päiden tulisi osua linjalle, joka sijaitsee silmien ulkonurkkien ja ohimojen välissä. Jos rusetin päät päättyvät silmien kohdalle, rusetti on liian pieni, ja jos ne päättyvät ohimoiden kohdalle, rusetti on liian iso.
 • Jos päädyt
  solmittavaan rusettiin, harjoittele etukäteen! Sama pätee uuteen solmuun, jos puet solmion.
 • Rusetteja on käytetty yli 430 vuotta. Siinä on fakta, jolla voi aloittaa keskustelun.

Solmioneula

Vaikka solmioneulan pitämiseen liittyy myyttejä ja vanhojen sukulaismiesten neuvoja, sen pukemiseen on myös omat sääntönsä.

 • Valitse solmioneula tai solmiopidike, jonka pituus on noin 70-80% solmion leveydestä.
 • Solmioneulan kuuluisi sijaita paidan kolmannen ja neljännen napin välissä tai samalla korkeudella kuin takin rintatasku.
 • Solmioneulan tulee sopia väreiltään yhteen asun muiden metallien kuten vyönsoljen, kellon ja
  kalvosinnappien kanssa.
 • Kun ilta edistyy, on nautittu ruokaa ja juomaa ja tasapaino heikkenee, voit luottaa, että solmio pysyy paikallaan. Ilahduttava tieto hyvin pukeutuneelle vieraalle.

Solmioketju

Eikö solmiopidike tai solmioneula ole mieleesi? Solmioketju tekevät saman työn vaurioittamatta solmion herkkää kangasta. Solmioketjun käyttö ja pukeminen on yhtä helppoa kuin solmioneulankin.

Miten solmioketjua käytetään

 1. Aseta ketjun lenkki valitsemasi napin kohdalle ja vedä alaspäin, niin että se kiinnittyy.
 2. Kun ketju on paikoillaan, vie solmio ketjun läpi.
 3. Säädä solmiota siten, että ketju ja solmio ovat tasaisia.

Kalvosinnapit

Kalvosinnapit sopivat juhliin. Jos aiot pukea kalvosinnapit, varmista, että kauluspaidassasi on ranskalaiset kalvosimet.

 • Tärkein kalvosinnappeja koskeva sääntö on, että niiden metallin tulee sopia väriltään asun muihin metalleihin. Sillä ei tietenkään ole merkitystä silloin, jos kalvosinnapit ovat puuta tai
  kangasta.
 • Olemme sitä mieltä, että kalvosinnappien tulee sopia yhteen solmioneulan kanssa.
 • Jos ranteesi ovat leveät, voi olla hyvä ottaa
  kalvosinnappien lukkomekanismi harkintaan. Jotkin kalvosinnapit on paljon helpompi pujottaa kalvosimien läpi kuin toiset.

Taskuliina

Taskuliina on asuste, joka voi kohottaa miehen puvun aivan uudelle tasolle. Muista, ettei taskuliinan pidä olla kuosiltaan identtinen solmion tai rusetin kanssa, vaan niiden on tarkoitus täydentää toisiaan.

 • Taskuliinan ei pidä tehdä taskuun kohoumaa. Valitse taskuliina, joka sopii kooltaan takkisi taskuun, ja valitse
  paras tapa taitella se.
 • Taskuliina voi täydentää myös kauluspaitaa solmion sijaan. Harkitse taskuliinan ja paidan värejä, kuoseja ja tekstuureja.
 • Taskuliina on eniten edukseen, kun se on eri materiaalia kuin sen kanssa käytettävä takki.
 • Taskuliinan historia vie muinaisiin kreikkalaisiin ja heidän hajustettuihin taskuliinoihinsa asti. Siinä taas yksi keskustelunaihe juhliin.
 • Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa taitella taskuliina. On olemassa näyttävämpiä ja helpompia tapoja. Katso suosikkitaitoksemme alta:

Paidankannattimet

Maljoihin asti kaikki menee hyvin, kunnes paidanhelmasi nousevat housuista ja täydellisen tyylisi eteen nähty kova työ on heitetty hukkaan. Pidä paitasi paikoillaan paidankannattimilla.

Näyttäväthän ne hieman erikoisilta, mutta ne ovat hankkimisen arvoiset, koska ne pitävät kauluspaidan aloillaan koko päivän.

Miten pitää mahtava puhe?

Maljapuheet ovat yksi hääjuhlien ikimuistettavimpia osia. Ne ovat kunniavieraiden ja läheisten ystävien mahdollisuus onnitella hääparia julkisesti ja toivottaa näille kaikkea hyvää.

Jos olet tottumaton puhuja, puheen pitäminen on myös juhlien pelätyin osa, joka hermostuttaa siihen asti, että se on ohi. Jännitystä lievittääksemme olemme koonneet kuusi vinkkiä unohtumattoman maljapuheen pitämiseen.

 1. Harjoittele. Kirjoita puhe ylös ja harjoittele sen lukemista peilin edessä. Älä jätä harjoittelua yhteen tai kahteen kertaan, vaan harjoittele niin kauan, että voit pitää puheesi tuijottamatta koko ajan muistilappuja. Ja kyllä, ota muistilaput mukaan.
 2. Aloita vahvasti. Oletko kuullut jonkun alkavan puheensa sanomalla "tämän puheen kirjoittaminen kesti kauan" tai "tämän kirjoittaminen ei ollut helppoa"? Kuuntelijana tiedät välittömästi, että puhujalla oli haasteita puheen kanssa. Se vaikuttaa käsitykseesi puheesta kokonaisuudessaan. Aloita itsevarmasti. Voit aloittaa vaikka hauskalla tarinalla sinusta ja sulhasesta (tai morsiamesta) ja edetä siitä.
 3. Pidä puhe lyhyenä. On parempi, että hääpari ja muut vieraat toivovat sinun puhuneen kauemmin kuin että he odottaisivat sinun istuvan jo alas. Pidä puheen pituus alle kolmessa minuutissa.
 4. Noudata hyvää makua. Jos sinua on pyydetty pitämään puhe, olet erityisasemassa. Tai ehkä haluat itse malttamattomasti pitää puheen. Älä kerro hääparista mitään liian henkilökohtaista tai nöyryyttävää. Muista, että kuulijoissa on myös lapsia ja jonkun isoäiti. Haluaisitko itse, että sinun äitisi kuulisi siitä kerrasta, kun sinä (täytä nolo muisto tähän)? Niinpä.
 5. Näytä edustavalta. Tyylikkyys ei paranna puhettasi, mutta muista on silloin mukavampi katsella sinua.
 6. Päätä puhe juhlatunnelmiin. Oli puhe miten liikuttava hyvänsä, lopeta se iloiseen ajatukseen tai onnentoivotuksiin hääparille. Eikö tule mitään mieleen? Miten olisi: "Kohottakaamme malja X:lle ja Y:lle, kun he nyt aloittavat uuden jännittävän luvun elämässään." Kippis.

Kysymyksiä ja vastauksia

Voiko mies pukeutua häissä valkoiseen?

Se on kiinni siitä, milloin häät pidetään ja mitä muilla on päällään. Jos muut pukeutuvat tummaan pukuun, ei ole hyvä, jos olet porukan ainut valkoisessa puvussa. Se vie huomiota sulhaselta, mikä on ehdottomasti epäsuotavaa.

Jos olet epävarma, tarkista sulhaselta tai morsiamelta tai muilta ihmisiltä, joiden tiedät olevan menossa häihin. Jos kaikki muut aikovat pukeutua vaaleansävyisiin pukuihin – esimerkiksi kesähäihin –, valkoinen puku saattaa olla asianmukainen. Tosin pienenä vinkkinä: hiilenharmaalla puvulla ja siihen sopivilla asusteilla et voi epäonnistua.

Minkä värinen puku on paras valinta häihin?

Jos pukukoodi ei ole frakki tai smokki, pue tummanharmaa tai tummansininen puku. Ne sopivat muodollisten tilaisuuksien lisäksi myös vähemmän virallisiin juhliin, kun niihin yhdistää rennommat asusteet.

Mitä laitan päälle häävieraana, jos en omista pukua?

Jos hääkutsussa on pukukoodi, sinun täytyy lainata tai vuokrata puku tai smokki. Jos pukukoodia ei ole, kunnioita tilaisuutta pukeutumalla niin siististi kuin mahdollista.

Hääpari kutsui sinut juhliin, koska olet heille tärkeä, ei siksi, millaisia vaatteita omistat. Pukeudu parhaaseen kauluspaitaasi ja suoriin housuihin (tai tummimpiin farkkuihisi) ja pidä huolta, että vaatteet ovat silitetyt ja puhtaat. Pue lisäksi solmio ja siistit kengät ja olet valmis. Olet menossa juhlistamaan hääparia, et esiintymään muotinäytöksessä. Pidä hauskaa!

Voiko mies käyttää lyhythihaista paitaa häissä?

Sanotaan se nyt taas. Sinut on kutsuttu häihin, koska olet hääparille tärkeä. Tai sitten olet sukulainen, jota ei voi jättää kutsumatta. Joka tapauksessa sinut on valittu muilla kuin tyyliperusteilla. Jos sinulla kuitenkin on pitkähihainen kauluspaita, pue mieluummin se. Kyynärpäiden esittely on rennompia hetkiä varten.

Onko sopivaa käyttää mustaa paitaa häissä?

Jos sinulla on kokomusta kauluspaita, sinulla varmaan on myös valkoinen kauluspaita. Valitse valkoinen. Musta kauluspaita etenkin mustaan pukuun yhdstettynä sopii paremmin yökerhoon kuin ystävien hääjuhliin.

Onko epäkohteliasta käyttää farkkuja häissä?

Jos sinulla ei ole pukua tai häät ovat rennot, voit käyttää puhtaita tummia farkkuja.

Mitä ei tulisi pukea häihin?

Lista vaihtelee sen mukaan, missä maassa ja millaisessa paikassa häät pidetään. Suosittelemme, ettet pukeudu sellaisiin vaatteisiin tai asusteisiin, joita voitaisiin pitää epäasiallisina tai jotka veisivät huomiota hääparilta.