365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 4 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Kuinka kasvattaa sinulle sopiva parta

Olemme koonneet kaikki vinkit, niksit ja tuotteet, joita tarvitset kasvattaaksesi pehmeän, paksun ja terveen parran. Riippumatta siitä, onko kyseessä ensimmäinen partasi vai oletko varsinainen viikinki, on aina hyvä varmistaa, että parta imartelee kasvojesi muotoa.

Ei epäilystäkään. Parrat ovat muotia!

Miehillä on aina ollut partoja. Historiallisesti katsottuna parranajaminen on moderni trendi. Parranajo on ollut länsimaissa suosittua viktoriaanisesta aikakaudesta lähtien, mutta 10 viime vuoden aikana parrakkaiden miesten määrä on kasvanut uudelleen.

Jokaisen miehen pitäisi jossain vaiheessa elämäänsä kokeilla parran kasvattamista. Lopputulos voi toki olla huono, mutta on vain yksi tapa saada asiasta varmuus – kasvattaa parta.

Parran kasvattamiseen on muitakin syitä kuin uteliaisuus.

Miesten parrat ovat ajan myötä saaneet osakseen luonnostaan evolutiivista ja sosiaalista arvostusta:

 • Ne ovat terveyden ja kunnon merkki.
 • Osoitat olevasi paritteluiässä ja kykenevä (et halua heidän ajattelevan toisin).
 • Viestität "kilpailijoille", että olet kypsyyden huipulla eli aggressiivinen ja valmis taistelemaan (badass kirjaimellisessa mielessä).

Miehisyydestä on tullut muotisana, ruma sana ja ylipäänsä mielipidekysymys. Biologiselta kannalta ei silti ole epäilystäkään siitä, etteikö – parta olisi miehekäs ja vaikuttava.

Evolution and Human Behaviour Journalin mukaan naiset pitävät parrakkaita miehiä viehättävämpinä kuin viiksekkäitä, sängellisiä tai partansa kokonaan ajelleita.

Mutta eivät pelkästään viehättävämpinä.

Naisten mielestä parrakkaat miehet ovat miehisiä, kypsiä, hyvännäköisiä, hallitsevia, itsevarmoja, rohkeita, vapaamielisiä, epäsovinnaisia ja ahkeria. Ei hassumpi luettelo ominaisuuksia.

Ja niille tiedoksi, joita parran pitäminen työelämässä huolettaa: hyvin hoidetussa parrassa näytät yhtä siistiltä ja ammattimaiselta kuin parraton kollegasi.

Ei kun partaa kasvattamaan!

1 Kuinka kasvattaa sinulle sopiva parta1.1 Minkälainen parta kannattaisi kasvattaa?1.2 Oikean parran valitseminen kasvojesi muodon mukaan1.3 Kuinka kasvattaa parta ensimmäistä kertaa1.4 Anna parrallesi oikea alku1.5 Te kysyitte – me vastasimme

Minkälainen parta kannattaisi kasvattaa?

Vaikka parta on yksilöllinen, pidä silti mielessäsi idea, jota kohti pyrit. Parran kasvattaminen on kärsivällisyysharjoitus. Yksi kömpelö saksien liike voi viedä sinut viikkoja tai kuukausia taaksepäin, joten älä tee sitä noin vain.

Riippumatta siitä, haluatko vain hieman sänkeä pidemmän parran vai täysimittaisen Gandalfin, haluat varmasti parran, joka sopii kasvojesi muotoihin ja korostaa niitä. Ei sellaista, joka vain seuraa kasvojesi ääriviivoja valitsemallasi pituudella.

Kasvojen muodon lisäksi on muutama muukin seikka, jotka on otettava huomioon tyyliä valittaessa.

 • Pituus – Kuinka pitkän parran haluat. Tämä voi riippua henkilökohtaisesta tyylistä ja sosiaalisesta/ammatillisesta kontekstista.
 • Laikut – Meillä kaikilla on ainutlaatuinen parran muoto. Paljaiden laikkujesi määrä ja sijainti määrittävät sen mikä tyyli toimii parhaiten.
 • Tiheys – Tämä on geneettistä, ja jotkut miehet eivät yksinkertaisesti pysty kasvattamaan paksua partaa, vaikka kuinka yrittäisivät.

Oikean parran valitseminen kasvojesi muodon mukaan

Joka puolelta samanpituinen parta on todellista potentiaalin tuhlausta. Parta ja kasvot kannattaa sovittaa yhteen, se saa aikaan tasaisen, symmetrisen ilmeen.

Tässä on muutamia vinkkejä parran muotoiluun kasvojen muodon mukaan.

Soikeat kasvot

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Neliönmuotoiset kasvot

Kasvata partaasi täydemmäksi leuasta ja lyhyemmäksi sivuilta. Pidempi, kapea parta pidentää kasvojasi leventämättä niitä.

Sen kasvaessa kunnolla muotoile se pyöreäksi ja soikeaksi, jotta se muodostaa hienon kontrastin kulmikkaampaan luurakenteeseesi nähden.

Pyöreät kasvot

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Suorakulmaiset kasvot

Koska kasvosi ovat pidemmät kuin leveät, haluat lisätä suhteellisuutta pitämällä parran, joka on täyteläisempi sivuilta kuin leuasta.

Tämä lisää leveyttä kapeampiin kasvosi kohtiin.

Kolmionmuotoiset kasvot

Kolmiomaiset kasvot tekevät hyvännäköisen parran saamisesta hankalaa, sillä leukasi on jo valmiiksi leveämpi kuin otsasi.

Helpoin vaihtoehto on pitää parta lyhyenä.

Toinen vaihtoehto on kasvattaa parta, joka on leuasta pidempi kuin sivuilta ja joka on muotoiltu sisäänpäin soikean kokonaisvaikutelman aikaansaamiseksi.

Timantinmuotoiset kasvot

Kolmionmuotoisten kasvojen tapaan timantinmuotoisten kasvojen tasapainottaminen parralla voi olla vaikeaa.

Valitse parta, joka on pidempi leuasta kuin sivuilta. Jos sinulla on hyvin kulmikkaat poskiluut, parta, jossa on hieman lyhyempiä karvoja leuan kohdalla kuin muualla, saa aikaan kauniin pyöreän lopputuloksen.

Kuinka kasvattaa parta ensimmäistä kertaa

Olet valinnut lopputavoitteen kasvojesi muodon ja muiden tekijöiden perusteella.

Mutta miten pääset alkuun?

Se ei ole rakettitiedettä. Aloittaaksesi parran kasvattamisen, lopeta sen ajaminen.

Miten saada parta kasvamaan nopeammin? Se, kuinka nopeasti ja tuuheaksi parta kasvaa, vaihtelee miesten välillä. Haluat antaa parran muodostua kunnolla, ennen kuin alat tehdä asialle mitään.

Parran kasvattaminen näyttää, miten se kasvaa luonnollisesti, ja paljastaa parran mahdolliset erityispiirteet. Näin tiedät, miten voit parhaiten muotoilla sitä, kun pääset siihen vaiheeseen.

Riippuen siitä, kuinka paksu parta sinulla on, tästä vaiheesta voi olla vaikeaa selvitä - ohuet, harvat parrat näyttävät aluksi huonoilta.

Tämän vaiheen läpi on helpointa päästä lomalla tai No-Shave Novemberin aikana, jolloin parta voi kasvaa ilman, että tunnet olosi epämukavaksi.

Kutisevat alut – Mitä tehdä parran kutinalle

Parran kutina on yleinen ongelma useimpien partojen alkuvaiheessa. Useimmilla miehillä kutina lakkaa parin viikon kuluttua, mutta herkkäihoisilla se voi kestää kauemmin.

Monet miehet eivät koskaan pääse tätä vaihetta pidemmälle, vaikka he kuinka yrittäisivät kasvattaa partaa. Yksi yleisimmistä syistä, miksi miehet ajavat parran parin viikon kuluttua, on se, että he eivät kestä kutinaa, kun karheat, tylpiksi ja koviksi ajellut karvat kasvavat läpi.

Kun tämä vaihe on ohi, karvat pehmenevät huomattavasti ja kutina katoaa.

Jos näin ei tapahdu tai jos se palaa myöhemmin, se ei todennäköisesti johdu parrasta vaan kuivasta ihosta tai muusta ihosairaudesta. Hyvä hoitorutiini voi auttaa ihoa pysymään pehmeänä ja kosteutettuna.

Milloin trimmata parta

Vaikka suuret linjat kannattaa jättää ammattilaisen asiantuntemuksen varaan, on olemassa muutamia asioita, joita voit tehdä kotona.

Yksi niistä on viiksien ajaminen niin, että ne pysyvät suun yläpuolella.

Toinen on ajella kaula ja yläposket, jotta parran ja ei-parran välinen ero pysyy selvänä.

Klikkaa tästä saadaksesi lisätietoja viiksien ja poskien trimmaamisesta.

Parrat & kuntoilu

Yksi unohdetuimmista asioista parran kasvattamiseen liittyen on yleinen terveydentila. Vaikka tämä ei ole fitness-artikkeli, parran optimaalisessa kasvussa on kiinnitettävä huomiota neljään perusasiaan – uneen, nesteytykseen, ravintoon ja testosteroniin.

Uni Unen puute saa sinut tuntemaan olosi kamalaksi, mutta myös nostaa kortisolitasoja (stressihormoni), joka vahingoittaa hiuksia ja partaa.

Suositeltava unen määrä vaihtelee, mutta yleensä se on 7–9 tuntia riippuen iästä, kunnosta ja siitä, kuinka paljon rakastat partaasi.

Nesteytys Ensimmäinen askel terveeseen, pehmeään ja hyvin kosteutettuun partaan on varmistaa, että saat tarpeeksi nesteitä!

On olemassa erilaisia nyrkkisääntöjä siitä, kuinka paljon vettä pitäisi juoda, mutta ne kaikki ovat melko ylimalkaisia ja riippuvat lukemattomista tekijöistä. Nyrkkisääntönä on, että virtsa on kirkasta ja toisaalta että sinun ei tarvitse juosta vessaan 5 minuutin välein.

Ravinto Sokeri ja roskaruoka ovat muutenkin terveydelle haitallisia, mutta ne myös heikentävät karvoja. Tämä ei ainoastaan lisää parran epätasaisuuden todennäköisyyttä, vaan se myös vie pois parran luonnollisen kiillon ja sileyden.

Hyvän ja monipuolisen ruokavalion lisäksi tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet ovat avainasemassa vahvan ja paksun parran muodostumisessa.

Vaikka minkään niistä ei ole todistettu nopeuttavan parran kasvua tai lisäävän sen paksuutta, niiden puute voi vaikeuttaa tai kokonaan estää matkasi kohti majesteettista partaa.

Ota lisäravintovalmisteita vain, jos et saa vitamiineja muualta. Ihannetapauksessa kaiken tarvittavan saa tasapainoisesta ruokavaliosta (joka sisältää proteiinia, salimaket!). Kun saavutat suositellun päivittäisen saantimäärän, kaikki sen yli menevä vapautuu jätteenä tai voi olla jopa haitallista.

Biotiini (B7-vitamiini) Vastaa ihon terveydestä ja keratiinin tuotannosta.

Syö näitä: peruna, hasselpähkinä, saksanpähkinä, kaurahiutaleet, ohra

D-vitamiini ja rauta Alhaiset D-vitamiini- ja rautatasot aiheuttavat karvojen lähtöä. Kuten biotiinissa, suositeltava määrä ei saa karvojasi kasvamaan nopeammin tai paksummin, mutta sen puute on ehdottomasti huolenaihe kaikille, jotka haluavat säilyttää hiuksensa ja partansa.

Syö näitä (D-vitamiini): rasvainen kala (tonnikala/makrilli), juusto, kananmunan keltuainen, D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet (jotkin maitotuotteet, appelsiinimehu, viljatuotteet). Syö näitä (rauta): kuivatut sienet, leseet, tattari, maksa, koiranheinä, cashewpähkinät, kaura, linssit, maapähkinä

A-vitamiini Riittämätön A-vitamiinin saanti voi aiheuttaa karvojen lähtöä.

Se on myös välttämätöntä talintuotannolle. Tämä on luonnollista rasvaa, jota muodostuu karvoihin ja joka estää niitä haurastumasta ja kuivumasta.

Syö näitä: porkkana, salaatti, bataatti, kalanmaksaöljy, kalkkunanmaksa, myskikurpitsa

Testosteroni Korkean testosteronin ja paksujen karvojen välillä on selvä korrelaatio. Teini-iässä kasvojen karvoituksen ilmaantuminen johtuu testosteronitasojen noususta.

Onneksi on olemassa useita luonnollisia menetelmiä, joilla voit nostaa tasojasi.

 • Nuku 7–9 tuntia yössä. Mainitsimme aiemmin unen puutteen vaikutuksen kortisolin tuotantoon. Tutkimus osoittaa selvästi, että
  enemmän unta tarkoittaa enemmän testosteronia.
 • Älä näännytä itseäsi nälkään. Ehkä haluat laihtua muutaman kilon, mutta vähäkaloriset dieetit hidastavat lisääntymisjärjestelmää ja vähentävät testosteronin tuotantoa.
 • Voimaharjoittelu. Painojen nostamisen, erityisesti suurten liikkeiden, kuten kyykkyjen ja maastanostojen, on osoitettu lisäävän testosteronitasoja. Ne myös lisäävät lihasmassaa ja polttavat rasvaa, mikä myös nostaa testosteronitasoja.

Anna parrallesi oikea alku

Te kysyitte – Me vastasimme

Pitäisikö parta ajaa pois kesäksi?

Monet miehet kasvattavat parran talvella ja ajavat sen pois kesällä ylikuumenemisen pelossa.

Kuvittele, että partasi on suoja, ei lämmitin.

Se suojaa kasvojasi talvella kylmältä ja tuulelta, mutta se suojaa myös kesällä auringolta. Se siis viilentää, ei kuumenna. On kuin posket olisivat jatkuvasti varjossa.

Onko partaöljyn käyttö parran kasvattamiseen hyvä vai huono asia?

Partaöljy on partasi paras ystävä. Se on ehdoton edellytys pehmeän ja terveen parran kasvattamiseen.

Onko oliiviöljy hyvää parran kasvulle?

Oliiviöljyä voidaan käyttää luonnollisena partaöljynä, ja sillä on monia etuja iholle ja parralle... mukaan lukien hilseen ehkäisy.

Ongelmana vain on, että oliiviöljyn imeytymisnopeus on alhainen, mikä tarkoittaa, että se pysyy parrassa ja voi jättää sinut rasvaisen näköiseksi, jos käytät sitä liikaa.

Useimpien partaöljyjen etuna on, että ne imeytyvät nopeasti ja auttavat sinua näyttämään raikkaalta.

Miksi partani kutisee?

Kasvun alussa parta voi kutittaa, kun karheat ja kovat karvat lävistävät ihon ensimmäistä kertaa.

Tämä häviää yleensä parin viikon kuluttua, mutta se voi olla haaste aloitteleville parran kasvattajille.

LIITY VOITTAAKSESI 400 €

Ilmoita tietosi saadaksesi jatkuvasti tyylivinkkejä, erikoistarjouksia ja tietoa uusista tuotejulkaisuista. Osallistut automaattisesti kuukausittaiseen arvontaan, jossa voit voittaa 400 euron lahjakortin.

Tunnen Trendhimin tietosuojakäytännön. Voit poistua sähköpostilistalta koska tahansa..