365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 4 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Miten käyttää rusettia ja näyttää hyvältä

Rusetin käyttäminen ei ole niin vaikeaa kuin moni luulee. Kattava oppaamme kertoo, miten rusetti solmitaan kahdeksankohtaisen helpon ohjeen avulla ja miten rusettiin pukeudutaan 007:n tyyliin.

Jokainen asuste auttaa sinua kertomaan juuri sinun tarinaasi. Tiedämme, että jotkin asusteet ilmaisevat sinusta enemmän kuin muut. Aivan, kyse on rusetista.

Rusettiin pukeutuminen on kuin pitäisi yllään Facebook-päivitystä – kerrot aktiivisesti jotain maailmalle. Kuten Facebook-päivitykseenkin ihmiset reagoivat rusettiin näyttämällä peukaloa, hymyilyllä ja jopa tosielämän versiolla sydänsilmäisestä hymiöstä, joka luultavasti näyttää kutakuinkin tuijottamiselta suu auki.

Valitsemasi rusetti kertoo jotain persoonastasi ja tarinastasi. Rusetti auttoi Frank Sinatraa laulamaan tiensä tähtiin ja James Bondia voittamaan Mr. Bigin. Ennen kuin ryhdyt tappeluun tai serenadiin, kannattaa opetella, miten rusetti sidotaan ja miten se sovitetaan asukokonaisuuteen.

1 Miten käyttää rusettia ja näyttää hyvältä1.1 Rusetin anatomia1.2 Kahdeksan kohdan ohje rusetin solmimiseen1.3 Valmiin rusetin mittasuhteet1.4 Mikä ero on solmittavalla, valmiiksi solmitulla ja klipsirusetilla?1.5 Erimuotoiset rusetit1.6 Miten rusettia käytetään - rusetin käytön tyylisääntöjä1.7 Te kysyitte – me vastasimme

Rusetin anatomia

Ruseteissa pituudella ei ole väliä. Useimmat rusetit on suunniteltu sopimaan keskivertomiehen kaulaan. Rusetti on yleensä pituudeltaan 36-50 cm.

Pituuden lisäksi rusetin solmuun ja muotoon vaikuttavat myös leveys ja rusetin kaula. Rusetin neljän osan ymmärtäminen tekee sinusta asiantuntevan ostajan ja varmistaa, että rusettisi on hyvännäköinen ja tavoittelemaasi tyyliä.

 1. Leveys – Rusetin leveys vaikuttaa solmun leveyteen. Jos haluat leveämmän solmun, valitse leveämpi rusetti.
 2. Taitos – Taitoksen leveys on yleensä puolet rusetin leveydestä.
 3. Kaula – Kaula on rusetin ohut keskikohta ja yleensä kooltaan puolet taitoksen koosta. Rusetin kaulan leveys määrittää solmun muodon ja koon.
 4. Nauha – Standardiruseteissa nauhan leveys on ¾ kaulan koosta. Rusetissa, jossa on leveämpi nauha, on leveämpi solmu.

Kahdeksan kohdan ohje rusetin solmimiseen

Kohta 1

Säädä rusetin pituutta, niin että se ylettyy rintakehän kohdalle. Rusetin toisen puolen pitää sopia toisen puolen kaulaan eli kapeaan kohtaan.

Kohta 2

Vie rusetin pitempi pää lyhyemmän pään yli – ylitä nauhan kohdalla juuri leveän kohdan yläpuolelta.

Sujauta varovasti pitkä pää alapuolelta kaulalenkin läpi ja vedä tiukasti. Siirrä pitkä pää olkapäälle pois tieltä.

Kohta 3

Taita lyhyt pää vaakasuorassa keskikohdan edessä. Rusetin kaulan pitäisi olla keskellä, ja rusetin pitäisi nyt alkaa muistuttaa rusettia.

Tämä kohta käy helpommin, jos sinulla on peili tai kaveri, jolla ei ole muuta tekemistä kuin auttaa sinua rusetin solmimisessa.

Kohta 4

Ota pitkä pää pois olkapäältäsi odottelemasta. Taita pitkä pää pystysuoraan alas taitokseen, jonka juuri teit lyhyellä päällä. Varmista, että käytät vain rusetin nauhaosaa etkä leveintä taitososaa, ja pidä se keskellä.

Kohta 5

Ota pitkä pää, taita se ja nipistä molemmat puolet yhteen. Muodostuu rusetti, joka on samanlainen kuin se, joka tehtiin aiemmin.

Kohta 6

Ujuta sormesi rusetin yläosan lenkistä tehdäksesi vähän tilaa.

Liu'uta taitettu pitkä pää lenkin läpi vaakasuoran kohdan takaa (taitettu pää ensin). Auta se varovasti läpi ja varmista, ettei kangas kierry.

Kohta 7

Liu'uta kangas läpi puoleen väliin mutta ei liian pitkälle, koska sen pitää asettua tasaisesti molemmille puolille. Tässä kohdassa muodostetaan rusetin takaosa.

Kummallakin puolella pitäisi olla taitettu osa ja kärki (rusetin mallista riippuen suora tai timantin muotoinen).

Kohta 8

Kun rusetti on mielestäsi tarpeeksi sopusuhtainen, vedä tiukasti kummastakin taitoksesta kiristääksesi solmun.

Todennäköisesti huomaat, että molemmat puolet eivät ole aivan samanlaisia. Pieni epäsymmetria on osa itse sidotun rusetin viehätystä ja tekee rusetista persoonallisemman.

Jos täydellinen sopusuhtaisuus on sinulle tärkeää, hyppää yli kohdat 1-8 ja valitse rusettivalikoimastamme symmetrinen valmiiksi sidottu rusetti.

Valmiin rusetin mittasuhteet

On täysin hyväksyttävää, että rusetti on hieman epäsymmetrinen. Tarkista silti tavanomaiset rusetin mittasuhteet, jotta voit olla varma, etteivät ihmiset sekoita sinua karanneeseen sirkuspelleen.

 • Rusetin leveys verrattuna rusetin korkeuteen – 2 : 1
 • Rusetin korkeus verrattuna solmun korkeuteen – 3 : 1
 • Solmun korkeus verrattuna solmun leveyteen – 1 : 1

Mikä ero on solmittavalla, valmiiksi solmitulla ja klipsirusetilla?

Solmittavat rusetit

Solmittava rusetti on nimensä mukaisesti rusetti, joka solmitaan itse. Vaikka rusetin solmiminen ei ole yhtä vaikeaa oppia kuin differentiaali- ja integraalilaskenta, se vaatii silti harjoitusta, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä.

Unohda täydellinen symmetria. Suurin osa rusetin vetovoimasta ja persoonallisuudesta tulee epäsäännöllisistä linjoista ja muodoista. Sopiva määrä epäsymmetriaa on vain eduksi. Jos sitä on liikaa, saatat vaikuttaa siltä kuin olisit sitonut rusettisi pimeässä villisian ajaessa sinua takaa, mikä taas ei ole hyvä.

Valmiiksi solmitut rusetit

Valmiiksi solmitut rusetit toimitetaan valmiiksi solmittuina eikä niitä siis tarvitse solmia itse. Mielestämme valmiiksi solmitut näyttävät yhtä hyviltä kuin ne rusetit, joiden solmimiseen käytetään itse aikaa.

Valmiiksi solmituissa ruseteissa ei tietenkään ole solmittavien rusettien huoletonta charmia, mutta ne säästävät aikaa. Kaikissa valmiiksi sidoituissa ruseteissamme on säädettävä nauha. Voit käyttää säästämäsi ajan johonkin tärkeämpään kuten kaikkien Game of Thronesin jaksojen katsomiseen uudelleen.

Klipsirusetit

Klipsirusetissa on metallinen klipsi, jolla se kiinnitetään kaulukseen. Sen pukeminen on äärimmäisen helppoa. Helppous valitettavasti myös näkyy. Isoin ongelma klipsiruseteissa on se, että rusetti asettuu liian ylös kaulaan. Klipsirusetin kanssa alaspäin katsominen on vaikeaa, ja samalla sen käyttäjä näyttää olevan kuristumaisillaan. Kumpikaan ei ole hyvä juttu.

Klipsirusetit sopivat hyvin lapsille juhliin tai isoisoisälle häihin, mutta valmiiksi solmittu tai itse solmittava rusetti on tyylikkäämpi valinta.

Erimuotoiset rusetit

1. Perhonen

Perhonen, butterfly, on klassisin ja suosituin rusettimalli. Solmimattomana se muistuttaa perhosen siipiä tai ohdakkeen kukkaa (sitä kutsutaankin usein myös nimellä thistle bow tie eli ohdakerusetti). Perhosrusetti voi olla kapea tai leveä.

2. Timanttikärkinen perhonen

Tässä perhosrusetin muunnelmassa on terävät kärjet. Englanniksi sitä kutsutaan nimillä diamond-point butterfly, pointed tip bow tie ja diamond tip bow tie.

3. Mailarusetti

Mailarusetissa (batwing bow tie) on suorat päät kuten perhosessa, mutta mailarusetti on paljon kapeampi. Nimi tulee mallin krikettimailaa muistuttavasta muodosta, ei siis lepakolta tai Batmanilta. Mailarusettia kutsutaan myös suoraksi rusetiksi (straight bow tie ja straight-end bow tie).

4. Kaareva mailarusetti

Mailarusetin kaari (contoured batwing bow tie) on melko huomaamaton, jos vertaa perhosrusetin muotoon.

5. Teräväkärkinen mailarusetti

Myös mailarusetissa voi olla terävät kärjet (pointed batwing bow tie) timanttikärkisen perhosrusetin tapaan.

Miten rusettia käytetään - rusetin käytön tyylisääntöjä

Tyylikkäältä näyttäminen rusetissa on helppoa, jos on Bond, James Bond. On myös helppo näyttää täysikasvuiselta viisivuotiaalta, jos rusettia ei ole solmittu ja stailattu asianmukaisesti.

Muutaman yksinkertaisen ohjeen avulla näytät enemmän James Bondilta kuin Pinokkiolta.

 • Kasvojen leveys – Jos rusettisi on liian pieni, kasvosi näyttävät suhteettoman isoilta. Vastaavasti liian iso rusetti saa pään näyttämään pieneltä.
  Mallista riippumatta jokaisen rusetin pitäisi olla solmittuna kasvojesi kanssa yhtä leveitä.
 • Pukukoodi – Pukukoodit voivat olla hankalia. Mitä tarkoittaa juhlapuku? Milloin käytetään valkoista rusettia? Voiko cocktail-tilaisuuteen pukea rusetin?
  Lue lisää pukukoodeista ja niiden tulkitsemisesta (ja milloin käyttää rusettia)
  täältä.
 • Rento tyyli – Jos ei ole pukukoodia, pukeudu rennosti. Jätä takki pois, kääri ruudullisen paidan hihat ylös ja solmi tyylikäs perhosrusetti.
 • Sekoittele kuoseja – Yksivärinen rusetti ei suinkaan ole ainut vaihtoehto. Elävöitä ruudullista kauluspaitaa paisley-kuvioisella rusetilla tai säväytä neulotulla rusetilla. Yksivärisyydestä poikkeaminen herättää kiinnostusta. Kiinnostus on hyvä juttu.
 • Vältä liiallista sävy sävyyn -pukeutumista
  Kuosien ja materiaalien huomioimisen lisäksi vältä käyttämästä muita asusteita, jotka ovat rusetin kanssa samanvärisiä tai samaa materiaalia. Jos pukukoodi ei sitä edellytä (vaikkapa häät), älä hanki samankaltaista
  taskuliinaa.
  Valitse sen sijaan asusteita, jotka korostavat yhtä väriä rusetista, esimerkiksi kirkasväriset sukat tai rintaneula.
 • Vanhan koulukunnan tyyliä modernilla twistillä – Rusetteja voi pitää vanhanaikaisina. Jos et halua näyttää 1920-luvun newyorkilaiselta lehdenmyyjältä, ole tarkkana muiden vanhanaikaisten asusteiden kanssa kuten henkselit, liivit ja lätsät. Kaksi vanhanaikaista asustetta näyttää hienolta – kolme tai enemmän, niin voit yhtä hyvin mennä kadunkulmaan huutamaan "uutisia, uutisia"!
 • Puisevaa pukeutumista – Et voi mennä metsään, kun valitset

  puisen rusetin. Puusta tehty rusetti suorastaan kutsuu ihmisiä juttelemaan ja veistelemään. Kun pukeudut puiseen rusettiin, varaudu keskustelemaan asustevalinnastasi.
 • Epäsymmetria on hyväksi – Hitunen epäsymmetriaa tekee hyvää mielelle. Älä hermostu, jos itse solmittava rusettisi ei ole muodoltaan täysin säännöllinen. Se on vain persoonallista. Kannattaa olla siitä vain iloinen ja nauttia elämästä.
 • Tunne materiaalit – Oletko menossa vapaamuotoiseen tilaisuuteen? Valitse puuvilla- tai pellavarusetti. Onko tilaisuus muodollinen? Silloin materiaalivalinta on silkki tai
  villa.

Te kysyitte – me vastasimme

Minkä kokoinen rusettini pitäisi olla? Minkä kokoisen rusetin tarvitsen?

Rusetit ovat yleensä yhtä kokoa, joka sopii kaikille. Kaikissa valmiiksi solmituissa ruseteissamme on säädettävä nauha, ja ne sopivat useimmille aikuisille.

Solmittavat rusetit on yleensä tehty 36-50 cm kokoisille kauloille.

Miten rusetti kiristetään?

Valmiiksi solmittu rusetti kiristetään pujottamalla rusetti ensin kaulaan, kiinnittämällä se ja sitten liu'uttamalla solkea, kunnes rusetti istuu ihanteellisesti.

Itse solmittava rusetti kiristetään vetämällä taitoksia molempiin suuntiin niin, että solmu kiristyy. Materiaalista riippuen rusettia voi joutua säätämään illan mittaan.

Sopiiko rusetti minkä tahansa paidan kanssa? Miten usein rusettia käytetään ja missä tilaisuuksissa?

Rusettia voi pitää minkä tahansa kauluspaidan kanssa. Nyrkkisääntö on, että rusettia voi käyttää silloin, kun solmionkin käyttö on sopivaa. Joissakin muodollisissa tilaisuuksissa on oma pukukoodinsa. Tarkista hääkutsu tai muu saamasi kutsu, kun valitset, mitä puet kaulaasi.

Toinen yleissääntö: Jos haluat pukea rusetin, pue rusetti! Kyseessä on sinun tarinasi – päätä omat sääntösi.

Kuuluuko rusetin olla kauluksen päällä?

Rusettia pidetään yleensä kauluspaidan kauluksen alla. Se on toiminut 007:lle vuodesta 1962 alkaen, emmekä halua olla eri mieltä asiasta Bondin kanssa.

Rusetin pitäminen kauluksen alla on tärkeää etenkin valmiiksi sidottujen rusettien kohdalla, koska tällöin niiden säätösolki jää sopivasti piiloon.

Voinko pukea rusetin työhaastatteluun?

Kinkkinen kysymys. Vastaus riippuu monesta asiasta, esimerkiksi ensivaikutelmasta, työstä, muusta asusta, onko kyseessä musiikkia soittava pimeässä loistava rusetti (nähty) ja niin edelleen.

Ota huomioon, miten muut työpaikalla ovat pukeutuneet, ja tee päätös sen perusteella. Rusettia pidetään usein kannanottona. Se voi tehdä unohtumattoman ensivaikutelman. Pidä se mielessä, ja onnea haastatteluun!

Mistä löytäisin puisen rusetin?

Trendhimillä on useita puisia rusetteja. Varo liekkejä ja kanna puista rusettia ylpeydellä!

Katso puisten rusettien valikoimaamme tästä.

Voinko pukea rusetin sijaan tavallisen solmion smokin kanssa?

Jos olet pukeutumassa smokkiin, todennäköisesti tilaisuudessa on pukukoodi. Jos pukukoodi on smokki, pue rusetti. Jos sinulla on smokkisi kanssa smokkipaita, pue rusetti, niin et piilota paidannappeja. Jos pukukoodia eikä smokkipaitaa ole, voit hyvin pukea solmion.

Milloin puetaan valkoinen rusetti ja milloin musta?

Tilaisuuksissa, joihin vaaditaan valkoista solmiota, edellytetään myös rusetin olevan väriltään (arvasit oikein) valkoinen. Smokin kanssa puetaan etiketin mukaan musta rusetti.

Valkoisia rusetteja käytetään usein myös häissä, kun sulhanen haluaa erottua bestmanista ja sulhaspojista.

Miksi solmiosta tuli standardi rusetin sijaan?

Ei ole varmuutta, miksi solmiot ovat yleisempiä kuin rusetit. Rusetti erottuu ja kerää katseet. Rusettia ei kannata pitää joka päivä, ellei halua leimautua "siksi rusettityypiksi".

Voiko rusettia pitää liivin tai henkseleiden kanssa?

Rusetti ja liivi sopivat yhteen kuin jäätelö ja mansikat. Herkullista.

Mitä taas tulee henkseleihin, rusetti voi helposti vaikuttaa vanhanaikaiselta. Pidä se mielessä, kun yhdistät rusetin henkseleihin tai lätsään. Kannattaa valita vain yksi huomiota herättävä asuste.

Mikä on rusetin historia?

Rusetti lainattiin kroatialaisilta palkkasotilailta 1600-luvulla. Ranskan ylimystö ihastui kroatialaisten sotilaiden kaulahuiveihin, kopioi tyylin ja "la cravate" syntyi. Aika ja muoti muokkasivat kaulavaatteesta nykyisin tunnetun ja rakastetun itse solmittavan rusetin.

Miten tarjoilijoiden rusetit eroavat muista?

Tarjoilijan rusetti on omanlaisensa, koska se on tarjoilijalla. Sinun rusettisi on erilainen kuin tarjoilijan rusetti, koska tehtävänäsi ei ole kulkea tarjoilemassa keittoa isolle joukolle ihmisiä.

Ovatko klipsirusetit mauttomia?

Klipsirusetit eivät ole mauttomia, jos olet viisivuotias. Ehkä jopa kuusivuotias. Jos tapanasi ei ole kiinnittää piirustuksiasi vanhempiesi jääkaapin oveen, emme suosittele sinulle klipsirusettia.

LIITY VOITTAAKSESI 400 €

Ilmoita tietosi saadaksesi jatkuvasti tyylivinkkejä, erikoistarjouksia ja tietoa uusista tuotejulkaisuista. Osallistut automaattisesti kuukausittaiseen arvontaan, jossa voit voittaa 400 euron lahjakortin.

Tunnen Trendhimin tietosuojakäytännön. Voit poistua sähköpostilistalta koska tahansa..