365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 5 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Miten pukeutua lätsään näyttämättä lattealta

Oletko koskaan epäillyt, ettei flat cap eli lätsä sopisi sinulle? Aiomme poistaa huolesi ja todistaa, ettet voi mennä vikaan pukeutumalla lakkiin, joka on on porskuttanut jo 400 vuoden ajan.

Trendit tulevat ja menevät. Paljonko silintereitä näkyy nykyään katukuvassa? Trendit ovat luonteeltaan ohimeneviä. Lätsä ei alkanut trendinä vaan välttämättömyytenä, ja siitä tuli olennainen osa herrainmuotia vuosisatojen ajaksi.

Jos ajatus lätsästä tuo mieleesi kuuluisan mustavalkoisen valokuvan Lunch Atop a Skyscraper tai papan pelaamassa golfia Miamissa, olet vain osittain oikeassa. Perinteisen mallinen lätsä on yhä yhtä suosittu kuin kadunkulman lehdenmyyjien aikana, ja pappahan nyt tekee, mitä mielii.

1 Miten pukeutua lätsään näyttämättä lattealta1.1 Mikä on flat cap eli lätsä?1.2 Lätsä – suosittu 1570-luvulta asti1.3 Newsboy cap ja flat cap: mitä eroa niillä on?1.4 Kaksivaiheinen opas oikean hattukoon löytämiseen1.5 Miten pukeutua lätsään1.6 Lätsätyylit ja inspiraatio1.7 Miten lätsä pestään käsin1.8 Te kysyitte – me vastaamme

Mikä on flat cap eli lätsä?

Ennen lätsän määrittelemistä esitetäänpä kysymys: Mitä eroa on hatulla ja lakilla?

Hattu on päähine, jota kiertää lieri. Esimerkkeinä hatuista mainittakoon fedora ja stetson ja niiden kantajista Bruno Mars ja Indiana Jones.

Lakit eroavat muodoltaan hatuista. Niissä on lippa, mutta ei ympäri kiertävää lieriä. Lakeissa ei ole niin muotoiltua kupua kuin hatuissa, esimerkiksi fedorassa. Joissakin lakeissa kuten baseball-, snapback- ja strapback-lippiksissä on muotoillumpi kupu, mutta ei lieriä niin kuin stetsonissa.

Lätsä on klassinen esimerkki perinteisestä lakista.

Hatuissa on pyöreä lieri, lakeissa ei.

Aidoimmassa muodossaan lätsän kangas on vedetty eteen lipan päälle ja kiinnitetty ompelemalla tai nepparilla. Lätsän tunnistaa sen kolmiomaisesta profiilista. Se sopii useimpiin kasvoihin David Beckhamista mieheen, joka luulee, ettei ole hattuihmisiä.

Perinteisesti lätsät on tehty villatweedistä tai puuvillasta. Nykyään niiden valmistuksessa käytetään monenlaisia muitakin materiaaleja kuten vegaanista nahkaa, pellavaa ja synteettisiä sekoituksia.

Käytetystä materiaalista riippuen lätsä pitää pään lämpimänä talvella ja viileänä kesällä. Se sopii kaikenlaisiin asukokonaisuuksiin ja niin kesäpuvun kuin villakangastakin pariksi.

Lätsällä on monta nimeä, muun muassa flat cap, ivy cap, Gatsby, driving cap, sixpence, paddy ja ankannokkaa muistuttava duckbill cap. Nimestä riippumatta lätsää on luontevampi käyttää kuin huopahattua, ja se sopii puvun kanssa paremmin kuin lippis.

Selaa koko lätsävalikoimaamme, niin huomaat, miksi lätsä on ollut suosittu jo yli 400 vuoden ajan.

Lätsä – suosittu 1570-luvulta asti

Lätsä on ollut olemassa jo kauan – tarkalleen ottaen 1570-luvulta asti. 1570-1590-luvuilla Englannin hallitus halusi tukea villan tuotantoa määräämällä, että kaikkien miesten tuli pitää villaista lakkia sunnuntaisin. Laki ei koskenut Englannin aatelistoa. Muuten kaikki varmaan pitäisivät lakkia vielä tänäkin päivänä.

Laki ei ollut pitkäikäinen, mutta lätsä säilyi osana työmiesten asua.

Kun katsoo 1910-1920-luvuilla otettuja valokuvia, niin voi huomata valtavasti lätsiä. Lätsä alkoi pakollisena asusteena ja sai merkittävän osan miesten vaatetuksessa. Lätsä nousi uuteen suosioon 1990-luvulla, kun kaikki räppäreistä pop-tähtiin käyttivät ivy capia ja tekivät siitä huippumuodikkaan.

Pikakelataan nykyhetkeen, niin nähdään, että lätsä pitää yhä pintansa. Ehkä syynä on se, että lätsä sopii hyvin niin rentoon kuin laittautuneeseenkin tyyliin, tai se, että se imartelee kasvoja. Kenties hyvät asiat eivät koskaan mene pois muodista.

Newsboy cap ja flat cap: Mitä eroa niillä on?

Newsboy capin ja flat capin sekoittaminen ei ole iso rikos. Muotipoliisi ei tule passittamaan sinua putkaan, vaikka et tietäisikään niiden eroa. Erojen tunteminen auttaa sinua kuitenkin päättämään, kumpi lakeista sopii sinulle paremmin. Sillä on myös hyvä päteä, jos aihe tulee joskus keskustelussa esille.

Newsboy cap, joka tunnetaan myös nimillä paperboy cap, newsie cap ja newsy, nähtiin ensimmäistä kertaa sanomalehdenmyyjillä 1800-ja 1900-lukujen vaihteessa. Se muistuttaa paljon flat capia. Molemmat valmistetaan perinteisesti tweedistä, molemmat ovat muodoltaan matalia ja pyöreitä, ja molemmissa on pieni lippa.

Suurin ero kuitenkin on se, että newsboy cap on pulleampi ja väljempi kuin flat cap. Newsboy cap on ommeltu kahdeksasta pizzapalaa muistuttavasta paneelista, ja paneelien yhtymäkohdassa on aina nappi.

Tarkista, onko lakissa pizzapaloja, niin tiedät, onko kyseessä newsboy cap vai flat cap.

Kaksivaiheinen opas oikean hattukoon löytämiseen

Lätsän pitää istua päähän mukavasti kuten lippalakki. Vältä käyttämästä liian isoa tai tuskallisen pientä lätsää.

 1. Kiedo mittanauha tai narunpätkä tiiviisti pään ympärille noin 0,5 cm korvan yläpuolelle (keskelle otsaa)
 2. Kirjaa tulos ylös, tilaa lätsä ja valloita maailma.

Miten pukeutua lätsään

Lätsä sopii hyvin niin rentoon tyyliin kuin puvunkin kanssa, joten sen käyttäminen on uskomattoman helppoa.

 • Harkitse klassikoita – Muista, että luonnonmateriaaleissa on parempi ilmanvaihto ja hengittävyys. Pitäydy alkuperäisissä materiaaleissa: villatweedissä, puuvillassa ja pellavassa.
 • Tee siitä omasi – Pyöristä lippa kasvojen muodon mukaan taivuttamalla sitä hellästi hieman kaarevaan muotoon.
 • Pidä sitä oikein – Huolimatta siitä, mikä vanha hittikappale taustalla soi, pidä flat capiäsi aina oikeinpäin, ei 1990-luvun tyyliin väärinpäin. Voi kuulostaa ristiriitaiselta, että ensin kehotamme tekemään lätsästä omasi ja heti perään komennamme pitämään sitä vain oikeinpäin, mutta ota tämä ystävällisenä neuvona.
 • Huomioi vuodenaika – Hengittävä pellava ja kevyt puuvilla sopivat täydellisesti kevääseen ja kesään, kun taas villainen tweed ja paksumpi puuvilla ovat loistavia talvella.
 • Yksinkertaista – Kuten
  rusetinkin kanssa vältä liian monen vanhanajan asusteen yhdistämistä yhdessä asukokonaisuuteen. Lätsä sopii hyvin yhteen rusetin, olkainten ja liivin kanssa, mutta liika on liikaa ja voi tehdä asusta liian steampunk-henkisen.
 • Kuvion valinta – Jos valitset kuviollisen lätsän, varmista, että muut käyttämäsi kuviot sopivat yhteen lätsän kanssa. Pidä lätsääsi osana asuasi äläkä viime hetken ajatuksena. Suhtaudu lätsään vaatekappaleena, johon tietoisesti pukeudut sen sijaan, että nappaisit sen vain mukaan lähtiessäsi ulos.
 • Tarkista vuori – Lätsän sisäpuoli eli ihon kanssa kosketuksissa oleva hikinauha on yhtä tärkeä kuin ulkopuolikin. Kaikki valikoimamme Fawlerin lätsät on käsintehty Italiassa, ja niissä on pehmeä kutittamaton hikinauha. Se tekee lätsästä hengittävän ja mukavan ympäri vuoden.

Lätsätyylit ja inspiraatio

Flat capit ja newsboy capit sopivat niin farkkujen ja t-paidan kuin puvunkin kanssa. Jos aloitat neutraalinvärisellä lätsällä (musta, ruskea, harmaa tai vaaleanruskea), sinulla on paljon enemmän vaihtoehtoja, kun mietit asukokonaisuuksia ja mitä lätsän kanssa puet.

Olemme koonneet alle kolme täydellistä asukokonaisuutta. Pane merkille neutraalit sävyt ja rento fiilis.

Lue lisää siitä, miten sovittaa yhteen asusteet, värit ja kuviot artikkelistamme Seitsemän tärkeää sääntöä miesten asusteiden käyttöön.

Asu 1

Kerrospukeutuminen on välttämätöntä kylminä talvikuukausina. Kun kerrospukeudut, ajattele lätsää tyylillisenä osana asukokonaisuutta pelkän käytännöllisyyden sijaan.

Tässä asussa olemme yhdistäneet paksun mustan villahuivin ruskeaan kuviolliseen lätsään. Lätsän ruskea väri ei ole aivan samaa sävyä takin kanssa (sen ei kuulukaan olla), ja se sopii hyvin nahkakenkiin ja ruskeaan nahkalaukkuun.

Tuloksena on asu, joka on huoliteltu mutta samalla rento ja mukava.

Hanki asu

Asu 2

Näytä, että tiedät yhtä sun toistakin juhlapukeutumisesta pukeutumalla vaaleanharmaaseen pukuun, jossa on laivastonsiniset yksityiskohdat. Viimeistele asu kukonaskelkuvioisella newsboy capilla.

Varmista, että valitsemasi lakki ei ole pukusi kanssa liian samanlainen. Tässä asussa kukonaskelkuvio täydentää yksiväristä pukua, kun taas lätsän hienovaraiset värit korostavat solmion laivastonsinistä väriä ja taskuliinaa.

Hanki asu

Asu 3

Jos olet enemmän farkut ja t-paita -tyyppiä, tämä tyylikkään rento tyyli voisi olla sinun juttusi.

Tummanharmaa lätsä sopii täydellisesti yhteen vaalean pikkutakin, valkoisen t-paidan ja harmaiden housujen kanssa. Yhteneväisessä neutraalissa neutraalissa väripaletissa pysyminen pitää asun tyylikkäänä. Viimeistele asukokonaisuus mustavalkoisilla yksityiskohdilla ja nahkaisilla loufereilla tai valkoisilla tennareilla.

Pidätkö kuitenkin enemmän farkuista? Pue pikkutakki, mutta vaihda asun housut lempifarkkuihisi.

Hanki asu

Miten lätsä pestään käsin

Villaiset, pellavaiset ja puuvillaiset flat capit ja newsboy capit voidaan pestä käsin. On hyvin tärkeää pitää lippa kuivana ja pestä päähine hellävaroen – tämän homman kanssa ei kannata hosua.

 1. Täytä kulho lämpimällä vedellä. Älä käytä kuumaa vettä, koska se saattaa pilata lakin. Lisää pieni määrä (noin teelusikallinen) mietoa valkaisematonta pesuainetta.
 2. Kastele pieni osa hatusta (mielellään paikasta, joka ei näy) testataksesi, lähteekö lakista väri. Jos ei, voit jatkaa. Jos lähtee, lopeta peseminen.
 3. Laita lakin takaosa veteen – älä kastele lippaa. Pese lätsä hellästi takaosasta eteenpäin. Vältä lipan pesemistä, ellei se ole todella likainen.
 4. Keskity sisäpuolen hikinauhaan, ja pese se huolella poistaaksesi siihen kertyneen öljyn ja hien.
 5. Kun olet pessyt lätsän kevyesti, poista se vedestä ja huuhtele kylmällä vedellä poistaaksesi pesuaineen. Laita lätsä pyyhkeen sisälle ja paina kevyesti, jotta saat ylimääräisen veden pois. Älä väännä tai purista lakkia.
 6. Ilmakuivaa lätsä suojassa auringonvalolta ja kuumuudelta. Muotoile lätsä niin hyvin kuin pystyt, koska se kuivuu siihen muotoon, mihin sen olet jättänyt.

Yleensä tarvitsee pestä vain hikinauha, ellei puluparvi ole hyökännyt kimppuusi.

Vältä lipan kastumista, koska monet lipat on valmistettu pahvista, jolloin ne hajoavat ja menettävät muotonsa märkinä. Jos sinun on pakko puhdistaa lippa, tee se puhtaalla pyyhkeellä ja pienellä määrällä vettä.

Te kysyitte – me vastaamme

Mikä on paras lätsä?

Parhaus riippuu sinusta ja tarinastasi.

Jos pidät enemmän pulleasta ja ilmavammasta lakista, valitse newboy cap kuten tämä Fawlerin kevyt puuvillainen klassikko. Jos haluat jotain modernimpaa, kokeile tätä vegaanisesta nahasta valmistettua harmaata lätsää.

Voiko lätsää käyttää kesällä?

Voit käyttää lätsää kesällä, jos se on tehty hengittävästä pellavasta tai kevyestä puuvillasta. Tuskin haluat hikistä otsaa.

Varmista, että vuori siirtää hyvin kosteutta. Kokeile tätä 100% pellavasta tehtyä lätsää.

Voiko lätsää käyttää häissä?

Lätsää suositaan rennossa pukeutumisessa, mutta sen voi sovittaa myös virallisempiin tilaisuuksiin. Muista kuitenkin riisua päähine, kun olet kirkossa.

Jos haluat tietää lisää miesten hääpukeutumisesta, lue aiheesta kirjoittamamme opas.

Miten valitsen flat capin tai newboy capin?

Ammattitaito ja valmistus ovat tärkeimpiä asioita muistaa, kun olet ostamassa flat capiä tai newsboy capia. Kaikki valikoimamme Fawlerin lätsät on käsintehty Italiassa perinteisillä menetelmillä ja klassisista materiaaleista.

Osta uusimmasta valikoimastamme Italiassa tehtyjä hattuja ja lakkeja sekä talveen sopivia suosikkeja, jotka löytyvät yksinomaan Trendhimiltä.