365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 4 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Aurinkolasit – suojaa silmäsi säteiltä

Olitpa sitten menossa rannalle, vaeltamaan tai töihin, silmiä kannattaa suojella auringon haitallisilta säteiltä siinä missä ihoakin.

Kesäisin lapsia voidellaan auringonsuojavoiteilla, joiden kerroin on SPF 50. Joka kerta, kun lapset palaavat pulahdukselta, vanhemmat lisäävät uuden suojavoidekerroksen.

Vanhemmat ovat oikeassa.

Auringon haitallisilta UV-säteiltä suojautuminen on paras keino vähentää ihosyövän riskiä ja estää ihoa vanhenemasta ennen aikojaan. Auringolta suojautumisessa ei kuitenkaan ole kyse vain voiteista.

Aurinkolasien käyttäminen ei ole vain tyyliseikka vaan tehokas tapa suojata silmiä UV-säteilyltä. Aurinkolasien valitseminen netissä voi tuntua hankalalta, mutta jos tiedät, mitä etsiä, näet pian kaiken selkeämmin.

Ennen kuin päätät, haluatko pilottilasit, browline-kehykset vai klipsiaurinkolasit, perehdytään aurinkolasien tärkeimpään tehtävään eli auringolta suojautumiseen.

Muista turvallisuus ennen kaikkea, niin äitisi saa olla sinusta ylpeä.

1 Aurinkolasit – suojaa silmäsi säteiltä1.1 Aurinkolasit, joissa on uv-suoja1.2 Polarisoidut aurinkolasit1.3 Aurinkolasit ja tyyli1.4 Miten aurinkolasit puhdistetaan1.5 Kysymyksiä ja vastauksia

Aurinkolasit, joissa on UV-suoja

Aurinko vapauttaa energiaa monessa eri muodossa, joista ultraviolettisäteily (UVA + UVB) on se, mitä kannattaa varoa.

Otsonikerroksen ohetessa (kiitos, ilmastonmuutos) enemmän UVA- ja UVB-säteilyä pääsee maan pinnalle. UV-säteily vaikuttaa silmiin ja voi kasvattaa riskiä sokeutua ja saada kaihi tai muu näköä vahingoittava sairaus kuten silmäsyöpä ja lumisokeus (ikään kuin auringonpolttama mutta silmässä).

Kuten muovit ja sanomalehdet kellastuvat ollessaan pitkiä aikoja auringossa, pitkittynyt altistus auringolle ikäännyttää herkkää ihoa silmien ympärillä ja vaurioittaa silmän linssiä.

Ja sinä kun luulit, että riittää, kun sipaisee vähän suojavoidetta nenänpäähän.

Milloin kannattaa pitää aurinkolaseja, joissa on UV-suoja?

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan aurinko paistaa voimakkaimmin kello 9–15 välillä, jolloin maan pinnalle saapuu 75% päivittäisestä säteilyn määrästä. Kun siihen lisätään lumesta, vedestä tai tiestä heijastuva säteily, säteilyn määrä voi kaksinkertaistua.

Suojaa silmäsi aurinkolaseilla voimakkaimman säteilyn aikana kello 9–15 välillä.

Muista, että aurinko säteilee haitallisesti myös keväällä, syksyllä ja talvella. Pukeudu UV-säteilyltä suojaaviin aurinkolaseihin ja lierihattuun aina, kun olet auringossa. Helppo muistisääntö on: mitä lyhempi varjo, sitä enemmän haitallisia UV-säteitä.

Älä anna pilvisenkään sään hämätä. UV-säteily pystyy läpäisemään pilvet.

Neuvoja UV-säteilyltä suojaavien aurinkolasien ostoon

Kun haluat ostaa UV-säteilyltä suojaavat aurinkolasit, lue aina tuotekuvaus. Osta aurinkolasit, jotka torjuvat 99-100% UVA- ja UVB-säteistä. Muista, että UV-suoja ei tarkoita samaa kuin polarisaatio. Jos aurinkolasien linssit on polarisoitu, se ilmoitetaan tuotekuvauksessa.

Mitä tarkoittaa UV400? Se tarkoittaa, että aurinkolasit torjuvat UV-aallot, jotka ovat 400 nanometriä tai lyhempiä. Kaikki UV-aallot (UVA, UVB ja UVC) ovat 400 nanometriä tai lyhempiä, joten aurinkolasit pystyvät suojaamaan niiltä.

UV400 tarkoittaa siis täyttä suojaa kaikelta auringon UV-säteilyltä.

Jos aurinkolaseissa lukee, että niissä on 100% UVA/UVB-suoja, ovatko ne paremmat kuin ne, joiden suojaavuudeksi on merkitty UV400? Ei, molemmat aurinkolasit suojaavat silmiä yhtä hyvin. Molemmat torjuvat haitalliset UVA- ja UVB-säteet ja antavat silmille tarpeeksi suojaa.

UV-säteet saapuvat silmiin joka puolelta, eivät vain edestä. Se kannattaa ottaa huomioon, kun päättää, ostaako sivuiltakin peittävät aurinkolasit vai pienet pyöreät lasit.

Mainosten väittämistä huolimatta seuraavilla tekijöillä ei ole UV-suojan kannalta merkitystä:

 • Hinta – Halvoissakin aurinkolaseissa voi olla 100% UV-suoja.
 • Linssien väri ja tummuus – Aurinkolasien linssit käsitellään UV-säteilyä torjuvilla kemikaaleilla. Koska kemikaalit ovat värittömiä,
  kirkaslinssiset aurinkolasit pystyvät suojaamaan UV-säteiltä aivan yhtä hyvin kuin tummatkin.
 • Polarisaatio – Polarisoidut aurinkolasit on tarkoitettu suojaamaan heijastuvan valon aiheuttamalta häikäisyltä, ei UV-säteiltä. Onneksi useimmissa Trendhimin aurinkolaseissa on sekä 100% UV-suoja että polarisoidut linssit.

Polarisoidut aurinkolasit

Me Pohjoismaissa odotamme koko pitkän vuoden lyhyen kesän saapumista. Sitten siristelemme läpi kesäkuukausien, koska emme muistaneet, miten kirkkaasti aurinko voi paistaa.

Polarisoidut linssit vähentävät häikäisyä mutta eivät suojaa UV-säteiltä. Aurinkolasit käsitellään eri tavoilla, kun halutaan vähentää häikäisyä ja kun halutaan torjua UV-säteet. Lue tuotekuvaus ja varmista, että seuraavat aurinkolasisi suojaavat sekä häikäisyltä että UV-säteiltä.

Mitä ovat polarisoidut aurinkolasit?

Polarisoiduissa aurinkolaseissa on, kuten arvasitkin, polarisoidut linssit. Ne suojaavat silmiäsi häikäisyltä vähentämällä vaakasuorista pinnoista heijastuvaa valoa.

Polarisoidut aurinkolasit ovat erityisen käytännöllisiä ulkona veden tai lumen lähellä tai ajaessa autoa lumisena tai kirkkaana päivänä.

Miten polarisoidut aurinkolasit toimivat?

Emme ole fyysikkoja mutta tiedämme, että valo heijastuu epätasaisista pinnoista eri kulmissa.

Jos pinta on tasainen – esimerkiksi edessäsi oleva tie, hiekkaranta tai tuulilasi –, valo heijastuu yhdessä kulmassa eli suoraan sinua silmiin.

Sitä on häikäisyn fysiikka. Saatte poistua välitunnille.

Polarisoidut aurinkolasit päästävät pystysuoran valon silmiisi ja torjuvat vaakasuoraa valoa.

Polarisoitujen aurinkolasien linsseihin on lisätty kemikaalia, joka suodattaa valoa niin, että vain pystysuorat valonsäteet pääsevät läpi.

Kemikaali molekyyleineen on kuin sälekaihdinten säleet. Säleet päästävät läpi vain ne valonsäteet, jotka kulkevat säleiden välistä, ja estää muun valon kulun.

Polarisoidut linssit toimivat samoin mutta pystysuorasti. Pystysuora valo pääsee silmään, kun taas vaakasuora valo eli häikäisy torjutaan. Polarisoiduilla linsseillä katsoettaessa näkymät ovat hieman tavallista tummemmat mutta yksityiskohdat näkyvät selkeämmin.

Milloin polarisoituja laseja kannattaa käyttää?

Aivan kuten auringon aiheuttamien silmävaurioiden riski on suurempi tiettyinä aikoina, samoin on myös häikäisyn riskin laita.

Vesi, lumi ja autot voivat heijastaa valoa silmiin, ja koska heijastuva UV-säteily voi vahingoittaa ihoa ja silmiä yhtä paljon kuin suorakin säteily, haitallisten säteiden määrä kaksinkertaistuu. Eurooppalainen syöväntorjuntaohjeisto varoittaa, että lumi heijastaa jopa 85 prosenttia UV-säteilystä ja vesi 5-10 prosenttia.

Polarisoiduilla laseilla voi olla vaikea katsoa LCD-näyttöjä esimerkiksi älypuhelimessa, auton kojelaudassa tai pankkiautomaatilla. Se ei ole mikään iso ongelma, paitsi jos ohjaa lentokonetta ja haluaa nähdä näytöt selkeästi. Silloin kannattaa matkustajien turvallisuuden vuoksi riisua aurinkolasit.

Miten valita parhaat polarisoidut aurinkolasit

Polarisoitujen aurinkolasien ostamiseen pätee sama kuin UV-suojaavienkin aurinkolasien ostamiseen: kannattaa lukea tuotekuvaus.

 1. Sataprosenttinen suoja – Tärkein asia polarisoituja aurinkolaseja ostaessa on tarkistaa, että niissä on myös 100-prosenttinen suoja UV-säteiltä.
 2. Ajattele laajasti – Jos turvallisuus on sinulle tärkeää, harkitse laseja, jotka suojaavat silmiä myös sivuilta tulevilta säteiltä.
 3. Värillä ei ole väliä – Tummat linssit tai peililasit voivat näyttää tyylikkäiltä, mutta pelkästään linssien väri tai peilipinta ei suojaa häikäisyltä tai pelasta näköä.
 4. Unohda hintalappu – Miesten aurinkolasien ei tarvitse maksaa omaisuuksia ollakseen toimivia. Valitse aurinkolasit sen mukaan, onko aurinkolaseissa 100% UV-suoja ja polarisoidut linssit, älä hintalapun perusteella.

 • Musta-harmaat polarisoidut Maurice Verge -aurinkolasit
  Moody Mason
  19 €
  Musta-harmaat polarisoidut Maurice Verge -aurinkolasit
 • Mustat & siniset eebenpuiset polarisoidut aurinkolasit
  Paul Riley
  35 €
  Mustat & siniset eebenpuiset polarisoidut aurinkolasit
 • Occasus | Läpikuultavat vaaleanharmaat neliskulmaiset polarisoidut aurinkolasit
  Otsu
  95 €67 €
  Occasus | Läpikuultavat vaaleanharmaat neliskulmaiset polarisoidut aurinkolasit
  Outlet -30%
 • Mustat taitettavat polarisoidut Winslow Thea -aurinkolasit
  Waykins
  55 €
  Mustat taitettavat polarisoidut Winslow Thea -aurinkolasit
 • Siniset Vista Westley -peililasit
  Waykins
  39 €
  Siniset Vista Westley -peililasit
  Suosittu lahja
 • Walden - Mustat & Harmaalinssiset Wade-aurinkolasit
  Waykins
  39 €
  Walden - Mustat & Harmaalinssiset Wade-aurinkolasit
 • Kuviolliset Kilpikonnankuoren Väriset Pyöreät Sarvisankaiset Polarisoidut Aurinkolasit
  Collin Rowe
  54 €
  Kuviolliset Kilpikonnankuoren Väriset Pyöreät Sarvisankaiset Polarisoidut Aurinkolasit
 • Mustat Pyöreät Sarvisankaiset Polarisoidut Aurinkolasit
  Collin Rowe
  54 €
  Mustat Pyöreät Sarvisankaiset Polarisoidut Aurinkolasit
 • Mustat Geometriset Sarvisankaiset Aurinkolasit
  Collin Rowe
  20 €
  Mustat Geometriset Sarvisankaiset Aurinkolasit
 • Occasus | Kilpikonnakuvioiset neliskulmaiset polarisoidut retro-aurinkolasit
  Otsu
  95 €38 €
  Occasus | Kilpikonnakuvioiset neliskulmaiset polarisoidut retro-aurinkolasit
  Outlet -60%
 • Occasus | Mustat neliskulmaiset polarisoidut retro-aurinkolasit
  Otsu
  95 €
  Occasus | Mustat neliskulmaiset polarisoidut retro-aurinkolasit
 • Occasus | Pyöreät läpikuultavat sarvisankaiset polarisoidut aurinkolasit
  Otsu
  79 €
  Occasus | Pyöreät läpikuultavat sarvisankaiset polarisoidut aurinkolasit
 • Occasus | Pyöreät läpikuultavat vaaleanruskeat sarvisankaiset polarisoidut aurinkolasit
  Otsu
  79 €
  Occasus | Pyöreät läpikuultavat vaaleanruskeat sarvisankaiset polarisoidut aurinkolasit
 • Occasus | Pyöreät asemetallin harmaat ja vihreät polarisoidut aurinkolasit
  Lucleon
  55 €
  Occasus | Pyöreät asemetallin harmaat ja vihreät polarisoidut aurinkolasit
 • Occasus | Pyöreät kullanväriset ja harmaat polarisoidut aurinkolasit
  Lucleon
  55 €
  Occasus | Pyöreät kullanväriset ja harmaat polarisoidut aurinkolasit
 • Occasus | Pyöreät kullanväriset ja ruskeat polarisoidut aurinkolasit
  Lucleon
  55 €
  Occasus | Pyöreät kullanväriset ja ruskeat polarisoidut aurinkolasit
 • Occasus | Siniset neliskulmaiset polarisoidut pilottilasit
  Lucleon
  65 €
  Occasus | Siniset neliskulmaiset polarisoidut pilottilasit
  Kaiverra
 • Occasus | Mustat neliskulmaiset polarisoidut pilottilasit
  Lucleon
  65 €
  Occasus | Mustat neliskulmaiset polarisoidut pilottilasit
  Kaiverra
 • Occasus | Pyöreät siniset polarisoidut ja kaksisiltaiset aurinkolasit
  Lucleon
  55 €
  Occasus | Pyöreät siniset polarisoidut ja kaksisiltaiset aurinkolasit
  Kaiverra
 • Occasus | Pyöreät mustat polarisoidut ja kaksisiltaiset titaaniaurinkolasit
  Lucleon
  55 €
  Occasus | Pyöreät mustat polarisoidut ja kaksisiltaiset titaaniaurinkolasit
  Kaiverra
 • Aurinkolasit ja tyyli

  Jos asia ei vielä ole päivänselvä, kerrataan, että parhaat aurinkolasit ovat siis sellaiset, jotka suojaavat silmiä auringon haitallisilta UV-säteiltä ja joiden polarisoidut linssit estävät häikäisyä.

  Nyt, kun tiedät, mitä etsiä, seuraava kysymys on, minkä tyyliset aurinkolasit sopisivat sinulle parhaiten.

  Aurinkolasit ja kasvojen muoto

  Aurinkolasien ostaminen netistä ei käy yhtä helposti kuin ostoskadulle käveleminen ja tsiljoonien eri aurinkolasien kokeileminen.

  Kysyimme meikkitaiteilija ja stylisti Cianne Denizeltä vinkkejä, miten valita sopivimmat aurinkolasit kasvonmuotojen – neliönmuotoiset, soikeat, pyöreät, sydämenmuotoiset – mukaan niin, ettei laseja tarvitse sovittaa.

  Soikeat kasvot

  Minkälaiset ovat soikeat kasvot? “Soikeissa kasvoissa on enemmän pituutta kuin poskipäiden kohdalla leveyttä, ja otsa on leveämpi kuin leukalinja.”

  Soikeille kasvoille sopivat aurinkolasit “Kasvojen muoto on tasapainoinen, ja niihin sopivat useimmat aurinkolasit.

  Parhaimmat aurinkolasit korostavat kasvojen hyviä puolia ja häivyttävät heikkouksia. Siksi soikeille kasvoille sopivat aurinkolasit lisäävät ilmeeseen kulmikkuutta tasapainottamaan pyöreitä linjoja.

  Osta aurinkolaseja, jotka ovat malliltaan geometrisiä, suorakulmaisia tai pilottilasien tapaan kulmikkaita.”

  Neliönmuotoiset kasvot

  Minkälaiset ovat neliönmuotoiset kasvot? “Neliönmuotoisissa kasvoissa on vahva leukalinja ja selvästi erottuvat poskipäät.”

  Neliönmuotoisiin kasvoihin sopivat aurinkolasit “Neliönmuotoisiin kasvoihin sopivat pyöreälinjaiset aurinkolasit, jotka tuovat pehmeyttä vahvoihin kasvonpiirteisiin. Valitse pisaranmuotoiset tai pyöreät linssit.

  Ohyet metallikehykset antavat pehmeyttä häivyttämättä silti neliönmuotoisille kasvoille ominaista miehekkyyttä.

  Vältä neliönmuotoisia tai suorakulmaisia malleja, koska ne voivat saada pään näyttämään matalalta korostamalla kasvojen kulmikkuutta. Kukaan ei halua matalaa päätä.”

  Pyöreät kasvot

  Minkälaiset ovat pyöreät kasvot? “Pyöreillä kasvoilla on paljon yhteistä soikeiden kasvojen kanssa: pehmeät piirteet sekä kaareva leukalinja ja otsalinja.

  Poskipäät ovat yleensä isommat, ja pieni otsa on lähes symmetrinen leukalinjan kanssa."

  Pyöreille kasvoille sopivat aurinkolasit “Suosi kulmikkuutta. Ihanteellisimmat aurinkolasit lisäävät pyöreisiin kasvoihin kasvoihin pituutta.

  Jos kasvosi ovat pyöreät, suorakulmaiset ja neliönmuotoiset kehykset tasapainottavat pehmeyttä, kaventavat poskia ja saavat kasvot näyttämään ohuemmilta ja pitemmiltä.

  Kulmikkaiden ja geometristen aurinkolasien puhtaat terävät linjat toimivat vastapainona kasvojen pehmeille kaarille. Paksummat kehykset lisäävät leveyttä.

  Liukuvärjätyt linssit antavat kasvoille lisäpituutta.

  Vältä pyöreitä aurinkolaseja, jotka korostavat kasvojen pyöreyttä ja kaaria.”

  Sydämenmuotoiset kasvot

  Minkälaiset ovat sydämenmuotoiset kasvot? “Sydämenmuotoisissa kasvoissa on terävä leuka sekä poskipäihin verrattuna leveä otsa ja kulmalinja.

  Joidenkin stylistien mielestä sydämenmuotoiset kasvot ovat kasvonmuodoista monipuolisimmat, mutta minusta soikeanmuotoisiin kasvoihin on aivan yhtä helppo löytää sopivat aurinkolasit.”

  Sydämenmuotoisiin kasvoihin sopivat aurinkolasit “Sydämenmuotoisiin kasvoihin sopivat parhaiten keskikokoiset aurinkolasit, jotka tasapainottavat pientä leukaa, isoa otsaa ja leveää kulmalinjaa.

  Pilottiaurinkolasit näyttävät mahtavilta, ja niiden leveämpi alaosa antaa vastapainoa leualle.

  Suosittelen välttämään tummia värejä, koska ne katkaisevat kasvojen linjan. Valitse sen sijaan kehyksettömät tai vaaleakehyksiset aurinkolasit. Jos kehyksettömät mallit eivät miellytä, kokeile ohuita metallikehyksiä.

  Älä osta pyöreitä aurinkolaseja, koska ne kiinnittävät huomion otsaan ja saavat sen näyttämään isommalta.”

  Entä jos kasvot eivät ole täydelliset?

  Entä jos on epävarma jostain kasvonpiirteestä?

  Kysyimme Cianne Denizeltä tyylivinkkejä, joita hän on käyttänyt niin Netflix-sarjoissa kuin lehtikuvauksissakin.

  • Iso nenä – “Jos sinulla on iso nenä, käytä browline-mallisia kehyksiä. Ne kiinnittävät katsojan huomion silmiin ja korviin, pois nenästä.”
  • Iso otsa – “Jos et halua otsasi herättävän huomiota, valitse pilottilasit. Ne sopivat hienosti useimpiin kasvojenmuotoihin ja vie katseet pois isosta otsasta.”
  • Lähekkäin olevat silmät – “Jos silmäsi ovat lähellä toisiaan, pue aurinkolasit, joissa on kirkasväriset kehykset. Vältä liian leveitä aurinkolaseja, jotka voisivat saada sinut näyttämään kierosilmäiseltä.”
  • Pienet kasvot – “Kun haluat kasvojesi näyttävän pitemmiltä, hanki kehyksettömät aurinkolasit tai sellaiset, joissa on korkea nenäsilta. Ne vetävät huomion kasvojesi ääriviivoihin.”

  Minkä väriset linssit ovat parhaat?

  Vaikka aurinkolasien linssien sävy ei ole yhtä olennainen kuin UV-suoja ja polarisointi, valitsemasi väri vaikuttaa siihen, miten paljon näkyvää valoa tulee silmiisi ja miltä värit näyttävät.

  Tummat värit – harmaa ja ruskea – sopivat hyvin arjen aktiviteetteihin. Mitä tummempi sävy linsseissä, sitä enemmän aurinkolasit helpottavat silmien rasitusta kirkkaassa auringonpaisteessa.

  • Harmaa on suosittu väri. Useimmissa miesten aurinkolaseissa on harmaat linssit, jotka auttavat näkemään värit puhtaimmillaan.
  • Meripihkan väriset ja ruskeat linssit saattavat hieman vääristää värejä, mutta vihreää ja sinistä taustaa kuten ruohoa ja taivasta vasten ne myös lisäävät kontrastia.

  Vaaleat värit – keltainen, oranssi ja vaaleanpunainen – soveltuvat parhaiten vähäiseen tai keskikirkkaaseen valoon. Miesten urheiluaurinkolaseissa näkee usein vaaleita linssejä.

  • Keltaiset ja oranssit linssit voivat lisätä kontrastia ja yksityiskohtia.
  • Vaaleanpunaiset, keltaiset ja oranssit linssit lisäävät kontrastia, parantavat syvyysnäköä ja saavat ympäristön näyttämään kirkkaammalta.

  Miten aurinkolasit puhdistetaan

  Kuinka moni on puhdistanut aurinkolasejaan hengittämällä niihin ja hieromalla linssejä paidanhelmaan?

  Sillä tavoin saattaa onnistua pääsemään eroon linsseissä olevasta tahrasta, mutta se kasvattaa riskiä naarmuttaa linssejä.

  Paperin käyttäminen on yhtä huono vaihtoehto. Koska paperin materiaali on puu, se hankaa lasia ja tekee linsseistä entistä pölyisemmät.

  Paras tapa puhdistaa aurinkolasit:

  1. Puhdista ensin nenätyynyt. Aurinkolasien osat, jotka ovat kosketuksissa kasvoihin, ovat todennäköisesti likaisimmat: nenätyynyt, kehykset ja sangat. Pyyhi ne hankaamattomalla mikrokuituliinalla.
  2. Huuhtele vedellä. Täytä käsienpesuallas lämpimällä vedellä. Lisää veteen pari tippaa mietoa käsitiskiainetta. Laita aurinkolasit altaaseen poistaaksesi lian, hiekan ja rasvan. Hiero hellävaraisesti linssejä poistaaksesi niistä aurinkorasvan jäänteet.
  3. Kuivaa. Nosta aurinkolasit vedestä ja kuivaa ne puhtaalla nukkaamattomalla mikrokuituliinalla.

  Miten saada naarmut pois aurinkolaseista

  Ikävä joutua kertomaan huonoja uutisia. Kun aurinkolasisi ovat naarmuuntuneet, naarmut ovat tulleet jäädäkseen.

  Noudata seuraavien aurinkolasiesi kanssa yllä listattuja puhdistusohjeita vähentääksesi naarmuuntumista.

  Kysymyksiä ja vastauksia

  Ovatko halvat aurinkolasit huonot silmille? Ovatko kalliit aurinkolasit paremmat?

  Tärkeintä miesten aurinkolaseja ostaessa on tarkistaa, että niissä on 100% UV-suoja.

  Lue tuotetiedot. Jos aurinkolaseissa on haluamasi UV-suoja ja polarisoidut linssit, korkea tai huokea hinta voi olla kiinni merkistä, materiaalista tai muista tyyliin liittyvistä seikoista.

  Ovatko klipsiaurinkolasit yhtä hyviä kuin tavalliset aurinkolasit?

  Klipsiaurinkolasit sopivat mainiosti niille, joiden silmälaseissa on vahvuudet tai joilla on vahvuudettomat suosikkilasit sinivalon torjumiseen.

  Kunhan klipsiaurinkolaseissa on 100% UV-suoja ja polarisoidut linssit, ne käyvät oikein hyvin.

  Pitäisikö aurinkolasien peittää kulmakarvat?

  Miesten aurinkolasien kehysten yläosan tulisi seurata kulmalinjaa. Jos kulmakarvat näkyvät liikaa, aurinkolasien käyttäjä näyttää jatkuvasti yllättyneeltä.

  Pitäisikö minun hankkia polarisoidut aurinkolasit?

  Jos harrastat hiihtoa, laskettelua, vesihiihtoa, golfia, kalastamista, ulkoliikuntaa tai pyöräilyä tai jos ajat autoa, kannattaa hankkia polarisoidut aurinkolasit.

  Häikäisy voi olla paitsi ärsyttävää myös vaarallista. Auringon heijastuminen silmiin edessä ajavasta autosta voi aiheuttaa vaaratilanteen liikenteessä.

  Monissa aurinkolaseissa on polarisoidut linssit, joten ei tarvitse valita UV-suojan tai häikäisysuojan väliltä. Erilaisia malli- ja värivaihtoehtojakin on lukemattomia, joten päätös on helppo.

  Suojaavatko vanhat aurinkolasit silmiä?

  Jos olet käyttänyt lempiaurinkolasejasi vuosia, saatat pohtia, suojaavatko ne yhä UV-säteiltä.

  Kysymykseen ei ole varmaa vastausta. Jos niissä oli ostettaessa 100% UV-suoja, ainut tapa kokeilla niiden toimivuutta on viedä ne optikon testattavaksi.

  Tai vältä ylimääräinen reissu ja osta varmuuden vuoksi uudet aurinkolasit.

  Milloin aurinkolaseja ei kannata pitää?

  Jos sinulle ei vielä ole tullut selväksi, että silmien suojaaminen haitalliselta säteilyltä on tärkeää, kannattaa tarkistuttaa näkö.

  Toisaalta on havaittu, että ne, jotka saavat enemmän valoa aamulla, nukkuvat muita paremmin. Syynä on se, että aurinkovalo auttaa säätämään kehon sisäistä kelloa ja unirytmiä.

  Tutkimusten mukaan voit olla ilman aurinkolaseja kello 9 asti aamulla. Paitsi jos tuijotat aurinkoon tai työskentelet tai oleilet erityisen kirkkaassa tai häikäisevässä auringonvalossa.