365 päivän palautusoikeus - ilman kysymyksiä!
Toimituskulut 4 € - ilmainen toimitusvaihtoehto yli 59 € tilauksiin-
Ota meihin yhteyttä

Miesten sormukset - kattava opas

Lue, mitä miesten sormuksista kannattaa tietää: materiaaleista oikean sormuskoon löytämiseen ja kaikkea siltä väliltä. Kaikki tämä 20 minuutissa.

Muinaisesta historiasta aina tähän päivään asti miehet ovat käyttäneet sormuksia osoittamaan vaurauttaan, asemaansa ja siviilisäätyään. Nykyäänkin miehillä voi nähdä maisterinsormuksia, yhteisösormuksia ja klubisormuksia, joilla on oma merkityksensä kantajalleen.

1 Miesten sormukset - kattava opas1.1 Sormuksen käyttämisen edut1.2 Missä sormessa miesten pitäisi käyttää sormusta?1.3 Erilaisia miesten sormuksia1.4 Miesten sormusten materiaalit1.5 Sormuksissa käytetyt kivet1.6 Ihoasi hellivät sormukset1.7 Näin puhdistat sormuksesi1.8 Knoppitietoja miesten sormusten historiasta1.9 Kysymyksiä ja vastauksia

Sormuksen käyttämisen edut

 • Kultasormus nimettömässä tekee heti selväksi, että olet pois markkinoilta. Sen avulla voit toivon mukaan nauttia illasta ilman epätoivottuja iskuyrityksiä.
 • Stressilelut on tarkoitettu lapsille. Tosimiehet eivät voi kuluttaa aikaansa ja keskittää huomiota muuhun kuin sormissaan oleviin sormuksiin.
 • Sormukset ovat luonnollinen osa pukeutumista ja lisäävät tyyliisi vaikeasti määriteltävää sitä jotakin. Erityisesti
  korukivisormus auttaa korostamaan eri värejä.
 • Tuo esille sidoksesi pikkusormen sormuksella. Voit osoittaa rakkauttasi jalkapallojoukkuetta, korkeakoulua tai jopa poliittista puoluetta kohtaan hillityllä
  sinettisormuksella.
 • Kulta on kallista. Jos ehdottomasti haluat osoittaa varakkuutesi koko maailmalle, ei ole olemassa parempaa tapaa tehdä se kuin prameilla nyrkillisellä blingiä.

Missä sormessa miesten pitäisi käyttää sormusta?

Voit vapaasti käyttää sormusta missä tahansa sormessa. Ei ole olemassa sääntöjä tai lakeja (ainakaan Suomessa), jotka määrittelevät, mitä voit laittaa sormiisi.

On kuitenkin olemassa tiettyjä ennakko-odotuksia. On olemassa perinteisiä tapoja ja käytäntöjä, joista osa on jäänyt historian rattaisiin ja osa selviytynyt meidän päiviimme saakka.

1: Sormus peukalossa

Sormuksen käyttäminen peukalossa on edelleen melko epätavallista Suomessa, vaikka sen suosio onkin kasvamassa. Jos kädessäsi on jo kaksi sormusta etkä halua monta sormusta samaan sormeen, peukalo voi olla hyvä paikka pukea sormus.

2: Sormus etusormessa

Etusormi on tarkoitettu osoittamiseen. Kauan sitten korkea-arvoiset ihmiset käyttivät perheensä vaakunalla varustettua sinettisormusta etusormessaan. Nykyään se on kuitenkin harvinaisempaa kuin sinettisormus pikkusormessa. Jos haluat, että sormuksesi todella huomataan, käytä sitä etusormessasi ja osoittele ahkerasti.

3: Sormus keskisormessa

Keskisormella ei ole historiallista kuormaa, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, että ihmiset ajattelisivat sinun olevan joko naimisissa tai vanhanaikainen kirjuri. Voit käyttää millaista sormusta haluat, mutta kookas sormus keskisormessa saattaa osua etusormeesi tai nimettömääsi.

4: Sormus nimettömässä

Tässä sormessa miesten odotetaan käyttävän sormusta, erityisesti vihkisormusta vasemmassa kädessä. Ei ole olemassa määräyksiä, joiden mukaan sinun olisi pakko tehdä niin. Voit käyttää vihkisormusta missä tahansa valitsemassasi sormessa tai olla käyttämättä sitä. Mutta jos käytät nimettömässäsi sormusta, useimmat ihmiset olettavat, että olet naimisissa.

5: Sormus pikkusormessa

Historiallisesti tämä sormi oli varattu sinettisormuksille, joita käytettiin allekirjoittamaan laillisia ja virallisia asiakirjoja painamalla sormuksen etupinta kuumaan vahaan, jolloin se muodosti sinetin. Tapa poistui käytöstä kuulakärkikynien ja liimapintaisten kirjekuorten myötä. Suunnilleen viimeisen sadan vuoden ajan pikkusormi on ollut paikka koulujen sormuksille ja klubisormuksille. Niissä on usein koristekuvio, vaakuna tai sinetti, mutta ei aina.

Erilaisia miesten sormuksia

Sinettisormukset

Miesten sinettisormukset ovat perinteisiä ja vaikuttavia. Kuten nimestäkin käy ilmi, sinettisormuksissa pitäisi olla jonkinlainen merkki tai symboli. Usein se on vaakuna tai klubin tai korkeakoulun tunnus. Mutta mikään ei estä sinua hankkimasta sinettisormusta, johon on kaiverrettu suosikkijalkapallojoukkueesi tunnu. Voit myös suunnitella oman sinettisi.

Sinettisormukset on tavallisesti valmistettu kullasta. Niitä voidaan pitää kummankin käden pikkusormessa tai etusormessa.

Vihkisormukset

Vihkisormusta käytetään tavallisesti vasemman käden nimettömässä. Miesten vihkisormukset ovat usein kultaa tai hopeaa, ja ne ovat tyyliltään pelkistettyjä ja koruttomia.

Muut metallit kuten platina ja volframi ovat kasvattaneet suosiotaan, eikä ole täysin kuulumatonta, että mies käyttäisi timanttista vihkisormusta.

Pikkurillisormukset

Pikkurillisormus on mikä tahansa sormus, jota käytetään kumman tahansa käden pikkusormessa. Yleensä se on sinettisormus, mutta sen ei tarvitse olla.

Ne ovat pieniä eivätkä ne ole tiellä, teitpä mitä tahansa. Miesten pikkurillisormukset voidaan valmistaa mistä tahansa materiaalista kullasta muoviin tai jopa nahkaan.

Peukalosormukset

Kuten aiemmin mainittiinkin, peukalo on mainio paikka sormukselle, jos et halua muiden sormiesi ylikuormittuvan koruista.

Peukalossa on paljon tilaa, ja miesten peukalosormukset voivat olla aivan niin suuria ja näyttäviä kuin haluat. Erityisesti pääkallosormuksista on tullut suosittuja viime aikoina. Sormusmateriaalit vaihtelevat ruostumattomasta teräksestä tansaniittiin, joten voit olla varma, että peukalosormuksesi huomataan.

Miesten sormusten materiaalit

Sormuksen materiaalivalinta on yhtä tärkeä päätös kuin se, missä sormessa sitä pidät. Sormus on ihoa vasten, joten tuskinpa haluat sormusta, joka tuntuu epämukavalta, aiheuttaa allergisen reaktion tai vääntyy helposti, kun se kolahtaa jotain kovaa vasten.

Kultasormukset

Aito kulta on helppo tunnistaa sen oranssihtavasta värisävystä. Se on perinteinen vihkisormusten materiaali. Se on myös yksi helpoimmista materiaaleista työstää ja oli luultavasti ensimmäinen materiaali, jota on koskaan käytetty korujen valmistamiseen.

Kun ostat sormusta, on epätodennäköistä, että päätyisit puhtaaseen kultaan (24 karaattia). Tuskin edes haluaisit. Aito kulta on pehmeää, se vääntyy helposti ja on kallista. Useimmat laadukkaat kultasormukset ovat 18 karaattia, mikä tarkoittaa sitä, että 18/24 eli kolme neljäsosaa metallisekoituksesta on kultaa.

 • Hyvä puoli: Ajaton ja klassinen
 • Hyvä puoli: Helppo tunnistaa
 • Hyvä puoli: Ei tummu
 • Huono puoli: Aito kulta on erittäin pehmeää ja vahingoittuu helposti
 • Huono puoli: Kultasekoitus saattaa sisältää metalleja, jotka reagoivat ihoon ikävästi
 • Huono puoli: Kallis

Miesten valkokultasormukset

Valkokulta on metalliseos, mikä tarkoittaa, että puhdasta kultaa on sulatettu toisen metallin kanssa ja saatu aikaan uusi materiaali. Valkokullalle ei ole olemassa standardia. Kun ostat valkokultaisen sormuksen, saat todennäköisesti sormuksen, jossa kulta on sekoitettu hopean, kuparin, platinan tai nikkelin kanssa. Monet valkokultaiset sormukset on viimeistelty rodiumilla, joka antaa niille kirkkaan valkoisen pinnoitteen.

Valkokultaisten sormusten väri on viehättävä, ja lisäksi metallin ominaisuuksia on parannettu. Siinä missä kulta on pehmeää ja helposti muokattavissa, osittain nikkelistä tehty valkokulta on kovaa ja vahvaa.

 • Hyvä puoli: Näyttää hyvältä kaikenväristen jalokivien kanssa
 • Hyvä puoli: Ei tummu
 • Huono puoli: Sekoituksessa on todennäköisesti nikkeliä, joten se ei sovi allergikoille
 • Huono puoli: Rodium-pinnoite saattaa kulua ajan myötä

Miesten platinasormukset

Platina on arvokkaampaa kuin kulta. Se on harvinainen tiivis metalli, jota yleensä louhitaan Etelä-Afrikassa ja jota saadaan maailmassa vuosittain ainoastaan 160 tonnia. Arvokkuutensa lisäksi platina on ihanteellinen materiaali miesten sormuksiin, koska se on kultaa kovempaa ja kestävämpää.

Jos haluat sormukseesi kiven, se pysyy platinassa kiinni paremmin ja kestävämmin kuin kullassa.

 • Hyvä puoli: Vahvaa, kovaa ja kestävää
 • Hyvä puoli: Pitää jalokiven ja korukiven erinomaisesti paikallaan
 • Hyvä puoli: Hypoallerginen, joten sopii hyvin herkälle iholle
 • Huono puoli: Kallis
 • Huono puoli: Erittäin tiivis metalli, joten se on painavaa

Miesten titaanisormukset

Titaanin suurin etu sen upean loistavan ja hopeisen ulkonäön lisäksi on sen vahvuus painoyksikköä kohti. Se on vahvaa kuin teräs mutta ei paina juuri mitään.

Titaanista valmistettu sormus painaa noin viidesosan saman kokoisesta platinasormuksesta ja noin neljäsosan kultasormuksesta. Jos haluat sormustesi näyttävän upeilta mutta et halua sormusten käytön olevan voimannostoharjoitus, valitse titaani.

 • Hyvä puoli: Kevyt
 • Hyvä puoli: Vahva
 • Hyvä puoli: Kierrätettävä
 • Huono puoli: Kallis
 • Huono puoli: Niin kevyt, että saatat unohtaa käyttäväsi sormusta

Sterling-hopeiset miesten sormukset

Sterling-hopeiset sormukset ovat klassisia ja ajattomia. Hopeaa on käytetty sormusten valmistukseen vähintään 4500 vuoden ajan. Kun hopea otettiin ensimmäisen kerran käyttöön muinaisessa Egyptissä, se oli arvokkaampaa kuin kulta. Hopeasormukset ovat yksinkertaisia, kauniita ja suhteellisen edullisia.

Suurin osa sormusten valmistamiseen käytettävästä hopeasta on niin sanottua 925-hopeaa tai sterling-hopeaa. Se tarkoittaa, että 92,5% metallista on itse hopeaa ja loppuosa koostuu kuparista. Itse hopea on pehmeää ja helposti muokattavaa. Lisätty kupari tekee sterling-hopeasta kovaa ja lujaa, joskin hieman altiimman tummumiselle.

 • Hyvä puoli: Vahvaa
 • Hyvä puoli: Merkittävästi edullisempaa kuin kulta
 • Hyvä puoli: Kaunis väri ja hohto
 • Huono puoli: Altis tummumaan
 • Huono puoli: 925-hopeaan käytettävä metalli saattaa aiheuttaa reaktion kupariallergikoille

Markasiitti

Markasiittisormuksia ei ole todellisuudessa valmistettu markasiitti-mineraalista - ne on valmistettu itse asiassa läheisestä serkustaan rikkikiisusta, jota on sekoitettu hopeaan. Rikkikiisu tunnetaan paremmin nimellä katinkulta.

Markasiittisormuksista tuli erittäin suosittuja myöhäisen viktooriaanisen aikakauden aikana edullisempana vaihtoehtona kultasormuksille. Markasiittisormuksissa on usein musta korukivi kuten onyksi.

 • Hyvä puoli: Erittäin edullista
 • Hyvä puoli: Rikkikiiisupalat tekevät materiaalista kimmeltävää
 • Huono puoli: Menee helposti rikki ja on erittäin vaikea korjata
 • Huono puoli: Sinua voi nolottaa kertoa, että sormuksesi on katinkultaa

Volframi- ja volframikarbidisormukset

Volframi on kovin ja vahvin metalli, mitä maapallolta tai mahdollisesti koko maailmankaikkeudesta löytyy. Se on metalli, joka on yhtä vahva kuin sinäkin. Volframista valmistettu sormus sopii sinulle täydellisesti, jos haluat sormuksen, jota on lähes mahdoton saada rikki. Volframisormukset saattavat kyllä naarmuuntua, eivätkä ne aina pysy yhtä kiiltävinä jatkaessaan tuhoutumattomina ikuista matkaansa.

Sitä vastoin volframikarbidi on jopa kovempaa kuin puhdas volframi eikä se naarmuunnu, joten sormuksesi säilyy hohtavana pitkään vielä senkin jälkeen, kun itse olet poissa. On tärkeää huomata, että erittäin kovien ja vahvojen volframisormusten kokoa ei voi muuttaa. Joten varmista sormusta ostaessasi, että valitset sellaisen, joka sopii sinulle täydellisesti, ja koeta olla keräämättä liikaa elopainoa.

 • Hyvä puoli: Sekä volframi että volframikarbidi ovat hypoallergisia
 • Hyvä puoli: Käytännöllisesti katsottuna tuhoutumaton
 • Hyvä puoli: Volframikarbidisormukset pysyvät kiiltävinä ikuisesti
 • Hyvä puoli: Edullinen
 • Huono puoli: Kokoa ei voi muuttaa
 • Huono puoli: Hankala leikata pois hätätapauksessa
 • Huono puoli: Kontaktissa kovan pinnan kanssa volframikarbidi ei taivu vaan hajoaa

Keraamisormukset

Keraamisormukset voidaan valmistaa tulenkestävästä savesta, mutta useimmiten ne tehdään korkean teknologian keraamista kuten volframikarbidista ja titaanikarbidista. Ne ovat kovia, ja niillä on uskomaton lämmönkesto. Toisin kuin se keraami, josta lempimaljakkosi on tehty, keraamisormukset eivät hajoa helposti.

Miesten keraamisormukset eivät sisällä allergisoivia aineita. Keraamisormuksia on saatavana eri värisinä ja kuvioisina. Ne ovat myös kohtuuhintaisia.

 • Hyvä puoli: Keraamista voidaan muotoilla kauniita, monimutkaisia malleja
 • Hyvä puoli: Edullinen
 • Hyvä puoli: Hypoallergeeninen
 • Hyvä puoli: Ei naarmuunnu tai lommoudu
 • Hyvä puoli: Kevyt
 • Huono puoli: Kokoa ei voi muuttaa
 • Huono puoli: Kontaktissa kovan pinnan kanssa ei taivu vaan menee rikki

Puusormukset

Luonto on joka puolella ympärillämme, ja voit kantaa sitä myös sormessasi. Puiset sormukset ovat ympäristöystävällisiä. Niitä valmistetaan tavallisesti kovapuusta tai kierrätysmateriaalista kuten rautateiden ratapölkyistä.

Puusormukset ovat hypoallergisia, eli ne eivät sisällä materiaaleja, jotka voivat ärsyttää ihoa tai aiheuttaa reaktioita. Ne ovat myös erittäin kevyitä, ja lisäbonuksena ne ovat myös biohajoavia.

 • Hyvä puoli: Ympäristöystävällinen
 • Hyvä puoli: Hypoallerginen
 • Hyvä puoli: Kevyt
 • Hyvä puoli: Edullinen
 • Huono puoli: Voi vahingoittua vedestä tai kemikaaleista
 • Huono puoli: Vaatii erityistä hoitoa, jotta se pysyy hyvässä kunnossa

Silikonisormukset

Silikonisormukset ovat pehmeitä ja kevyitä. Niitä on saatavana kaiken värisinä, muotoisina ja kuvioisina, mitä kuvitella saattaa. Ne ovat lujia ja kestävät lämpötiloja -50ºC ja +500ºC väliltä menettämättä ominaisuuksiaan.

Silikoni on joustava materiaali, joten silikonisormukset eivät väänny tai rikkoudu iskusta. Silikonisormusten miinuspuolena on, että niissä ei pysy kivi kiinni.

 • Hyvä puoli: Kimmoisa
 • Hyvä puoli: Joustava
 • Hyvä puoli: Halpa
 • Huono puoli: Kivi ei pysy kiinni
 • Huono puoli: Ei "tunnu" korulta

Samakkisormukset

Vaikka samakki voi kuulostaakin siltä, että se olisi peräisin toiselta planeetalta, samakki tai zamak on oikeastaan vain galvanoitu sinkkiseos. Se sisältää alumiinia, magnesiumia ja kuparia, ja se tunnetaan myös nimellä "patametalli" tai "valkoinen metalli". Metalliseoksen nimi on johdettu sen raaka-aineiden saksankielisistä lyhenteistä. Se kehitettiin Yhdysvalloissa 1920-luvulla.

Samakki on nikkelitön ja hypoallerginen materiaali. Siitä voidaan valaa upeita rustiikkisia koruja, joten se on mahtava materiaali korujen suunnittelussa.

 • Hyvä puoli: Hypoallerginen
 • Hyvä puoli: Edullinen
 • Hyvä puoli: Vintage-henkinen
 • Hyvä puoli: Kevyt
 • Huono puoli: Ei näytä hienostuneelta
 • Huono puoli: Voi vaurioitua helposti

Miesten sormukset ahdistukseen

Jotkut meistä pureskelevat lakkaamatta purukumia. Toiset koputtavat sormellaan pöytää tai jalkaansa maahan. Mutta toiset, kuten joku Trendhimillä, joka kirjoittaa parhaillaan itsestään, saavat työtoverinsa hulluksi, kun naputellessaan jatkuvasti kynää. Emme voi lopettaa sitä. Mielemme vaeltelee ja teemme asioita täysin huomaamatta. Se on alitajuinen tapamme vakuuttaa itsellemme, että kaikki on hyvin. Normaali on normaalia.

Miehille tarkoitetuissa mielenrauha-sormuksissa tai ahdistussormuksissa on jokin elementti, jonka vuoksi niitä on lähes mahdotonta jättää rauhaan. Jotkut on suunniteltu erityisesti tätä silmällä pitäen, mutta melkein mikä tahansa sormus voi olla ahdistusta helpottava sormus, kunhan huomaat sen rauhoittavan vaeltelevaa mieltäsi.

Alla oleva teräsketjusormus on yksi sormuksista, joita on tarkoitus näprätä. Sisällä oleva ketju on löysä, joten voit kiertää sitä vapaasti miettiessäsi kuinka ratkaista ilmaston lämpeneminen.

Toinen sormus on sekä mukavan kuvioitu että joustava. Tunne, kuinka tekstuurin painaminen ihoa vasten eri kulmista voi olla suorastaan ​​hypnoottista. Samoin se tuntu, kun se liukuu ihollasi kääntäessäsi sitä.

Kolmatta, miesten sormusten trioa, on mahdotonta jättää yksin. Niiden pitäminen tuo mieleen pukkihyppelyn pelaamisen lapsena. Ne liukuvat toistensa yli, kunnes ne ovat paikallaan, mikä tarkoittaa myös sitä, että niiden ei pitäisi koskaan juuttua kiinni. Tulet liu'uttelemaan niitä ylös ja alas sormella jatkuvasti.

Joitakin sormuksia ei ole tarkoitettu näprättäväksi, mutta niiden rakenne on erittäin miellyttävä koskettaa. Viimeinen sormus alla on yksi niistä sormuksista. Siinä on uurrettu peukaloruuvirakenne, joka on välitön haptinen signaali jokaiselle miehelle, että se on tarkoitettu käännettäväksi. Oikealle kiristää, vasemmalle löysentää.

Tarvitsetko työkalua näpräämiseen, jolla voit lievittää stressiä tai keskittyä? Ahdistussormus saattaa olla juuri oikea asuste heureka-hetken laukaisemiseen.

Sormuksissa käytetyt kivet

Jalokivet ja korukivet lisäävät mihin tahansa sormukseen tyylikkyyttä ja luonnetta. Sormuksen kantaja voi valita, minkä värinen kivi sopii parhaiten hänen asuunsa, ihonsa sävyyn ja silmiensä väriin. Tässä on lista yleisimmistä miesten sormuksissa käytettävistä kivistä.

Timantit ovat miehen paras ystävä

Kirkkaat, värittömät ja valoa heijastavat timantit ovat äärimmäisen kovia ja maailman kalliimpia jalokiviä. Useimmissa timanteissa on luonnostaan pieniä virheitä ja sulkeumia. Virheettömät timantit ovat huomattavasti arvokkaampia.

Rakastettavat rubiinit

Rubiinissa on vaaleanpunaiseen vivahtava punainen sävy, ja ne ovat tyrmäävän kauniita. Niitä on arvostettu suuresti jo Vanhan testamentin ajoista lähtien. Rubiinit ovat kiteisiä aluminioksideja, joita kutsutaan korundeiksi, ja ne ovat lähes yhtä kovia kuin timantit. Mitä tummempi ja "verisempi" rubiini on, sitä arvokkaampi se on. Rubiinit näyttävät parhaimmilta täyteläisen keltaisessa kultasormuksessa.

Sävähdyttävät safiirit

Rakenteellisesti safiirit ovat täsmälleen samanlaisia korundeja kuin rubiinitkin. Niissä on yksi merkittävä ero: ne eivät voi olla punaisia. Vaikka safiirit ovat yleensä sinisiä, ne voivat olla myös vihreitä, oransseja, violetteja tai jopa mustia, koska niiden väritys riippuu epäpuhtauksissa kivestä. Erittäin harvinainen safiirilajike, jota kutsutaan väriä vaihtavaksi safiiriksi, muuttaa väriään valonlähteen mukaan. Safiirit sopivat upeasti vaaleisiin hopeanvärisiin sormuksiin.

Smaragdi

Smaragdi on vihreä jalokivi, jota on louhittu jo yli 3500 vuotta. Useimmissa smaragdeissa kuten timanteissakin on silminnähtäviä virheitä tai sulkeumia, ja virheettömän yksilön löytäminen on erittäin harvinaista. Värit voivat vaihdella vaaleasta mintunvihreästä tummanvihreään, joka on kaikista arvostetuin sävy. Smaragdit eivät ole erityisen kovia, ja niihin voi lisätä kaiverruksen, mikä tekee sormuksestasi entistäkin henkilökohtaisemman.

Ametisti

Ametisti on liila tai violetti kvatsimuunnos. Muinaiset kreikkalaiset arvostivat sitä suuresti, koska he uskoivat, että se estäisi humaltumista ja krapulaa. Itse asiassa sana ametisti tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa "ei humalassa". Ametistisormus on suhteellisen edullinen ja erittäin hyvännäköinen, ja se on täydellinen koru vaikkapa yöelämään.

Akvamariinisormukset

Voitko arvata, miksi akvamariinia kutsutaan akvamariiniksi? Vinkki löytyy nimestä. Akva ja mariini. Akvamariini on meriveden väri. Tarkemmin sanottuna se on Välimeren kirkkaan turkoosi, ei Itämeren tumma vihertävä sävy. Jos sinulla on siniset silmät, täydellisesti kiillotettu akvamariini sormessasi korostaa kauniisti silmiäsi.

Miesten tansaniittisormukset

Tansaniitti on hiljattain löydetty harvinainen sininen tai violetti jalokivi, jonka väri vaihtelee sen mukaan, missä valossa ja mistä kulmasta sitä katsotaan. Toisin kuin timantit, joissa on usein virheitä, vaikka timantti olisi kuinka kallis, lähes kaikki tansaniitit ovat virheettömiä. Kun se kiinnitetään valkokulta-, titaani- tai platinasormukseen, huomaat heiluttelevasi sormiasi, jotta näkisit kaikki kiven eri värisävyt.

Mustat timanttisormukset

Musta timantti -termiä käytetään kaikista tavallisista valkoisista timanteista, joissa on liian monta sulkeumaa ja epäpuhtautta ollakseen aidosti kaunis. Luonnollisissa mustissa timanteissa monet näistä sulkeutumista ovat grafiittikerääntymiä, jotka antavat kivelle luonnollisen mustan värin. Myös käsiteltyjen mustien timanttien raaka-aineena käytetään virheellisiä valkoisia timantteja, mutta ne säteilytetään tai lämpökäsitellään mustan värin aikaansaamiseksi.

Onyksi

Onyksi on lämmin kivi, jossa on vaihtelevan värisiä raitoja. Onyksi on yleensä musta, jos se myydään koruksi. Se ei ole harvinainen eikä erityisen kallis. Punaiset lajikkeet ovat yleisimpiä, mutta jo muinaiset roomalaiset osasivat väärentää mustia onykseja kastamalla punaisia onykseja sokeriliemeen ja happoon, jolloin ne muuttuvat mustaksi. Onyksi näyttää upealta hopea- tai markasiittisormuksessa.

Turkoosi

Onko turkoosi sininen vai vihreä? Ei kumpaakaan. Se on turkoosi. Toisin kuin useimmat muut korukaupasta löytyvät jalokivet turkoosi on täysin läpinäkymätön eikä se taita valoa. Turkoosin värit vaihtelevat sinivihreästä vihertävänsiniseen. Niitä louhitaan ympäri maailmaa, ja niitä on pidetty arvossa jo antiikin ajoista saakka.

Moissaniitti

Moissaniitti muistuttaa ulkonäöltään timanttia ja on melkein yhtä kovaa. Moissaniitti on luonnossa erittäin harvinainen, ja sitä löydetään ainoastaan meteoritörmäyspaikoilta. Synteettisiä, laboratoriovalmisteisia moissaniitteja alkoi näkyä jalokivimarkkinoilla 1900-luvun lopulla, ja ne ovat viehättäviä sekä kohtuuhintaisia vaihtoehtoja timanteille. Toisin kuin timantit, moissaniitit vaihtavat väriä kuumennettaessa.

Peridootti

Peridootti on oliivinvihreä jalokivi, joka usein sekoitetaan smaragdiin. Sitä on käytetty sormusten koristekivenä jo antiikin Egyptin ajoista asti, jolloin sitä louhittiin ainoastaan yhdellä pienellä saarella Punaisellamerellä. Kemiallisen epävakautensa takia peridootti on yleensä täynnä virheitä. Siksi useimmat peridoottijalokivet ovat melko pieniä.

Meripihka

Meripihka ei ole teknisesti katsoen jalokivi, eikä sillä ole mitään kiinteää kemiallista kaavaa. Siitä huolimatta se on yksi kaikista huomiotaherättävimmistä korukivistä. Meripihka muodostuu männyn mahlasta vuosisatoja kestävän fossilisaation aikana. Toisin kuin muissa jalokivissä meripihkassa sulkeumat ovat erittäin arvostettuja, etenkin jos kivestä löytyy kauan sitten kuollut hyönteinen. Meripihka on yleensä väriltään vaaleankeltaisen ja oranssinpunaisen välillä. Karibialta löytyy kuitenkin sinistä ja vihreää meripihkaa.

Tiikerinsilmä

Tiikerinsilmä on kvatsimuunnos, joka muistuttaa kivettynyttä puuta. Se sopii ihanteellisesti hillitympiin sormuksiin. Tiikerinsilmä on tavallisesti väriltään läpikuultamattoman sameanruskea, jossa kulkee vaaleampia tai tummempia juovia.

Ihoasi hellivät sormukset

Joskus kehosi vihaa sinua. Normaalisti leppoisa immuniteettijärjestelmäsi, joka herättää itsensä laiskaan toimintaan estääkseen pahimmat flunssat, joutuu ylikierroksille kohdatessaan täysin harmittoman materiaalin ja saa aikaan ikäviä fyysisiä reaktioita.

Joskus nämä allergiset reaktiot johtuvat metalleista, joita on yleisesti sormuksissa käytettävissä seoksissa, kuten koboltista, nikkelistä ja kromista. Joten kyllä, jos sormuksesi saa sormesi kutiamaan, on todennäköisesti parasta ottaa se pois ja olla koskematta siihen enää koskaan uudelleen.

Mitä voit tehdä, jos pidät sormuksista, mutta kärsit kosketusihottumasta tai saat metalleista allergisen reaktion?

Sormuksessasi olevien metallien allergiatestaus

Ensimmäiseksi sinun pitäisi pistäytyä lääkärillä allergiatestissä. Jos et tiedä, mistä metalleista sormuksesi itse asiassa muodostuu, sinun olisi parempi testauttaa kaikki metallit. Testi on nopea ja kohtalaisen kivuton, ja tulokset saa heti. Kun saat selville, mihin ihosi reagoi, voit yksinkertaisesti välttää sormuksia, jotka sisältävät kyseistä metallia.

Metalli, johon ihmiset yleisimmin reagoivat, on nikkeli. Valitettavasti sitä käytetään useimpien sormusseosten ainesosana. Jos sinulla on varaa ja mahdollisuus valita, valitse puhdas, seostamaton metalli kuten hopea, 24 karaatin kulta tai volframi.

Herkälle iholle sopivat sormusmateriaalit

Voi olla, että ihosi ei reagoi hyvin mihinkään metalliin. Se voi johtua allegioista tai yksinkertaisesti kovareunaisen esineen jatkuvasta hankauksesta ihoasi vasten. Joillekin ihmisille syntyy känsiä. Joillekin ei. Tässä on joitakin sormusmateriaaleja, joita voit harkita tilalle.

 • Silikoni
 • Puu
 • Keraami
 • Volframi

Näin puhdistat sormuksesi

Jotta voisit nauttia sormuksistasi koko elämäsi ajan, sinun on puhdistettava ja säilytettävä niitä oikein. Helpoin tapa puhdistaa sormuksia on käyttää pätevän kultasepänliikkeen ammattitaitoista palvelua. Jos kuitenkin haluat tehdä työn itse, kivettömän metallisormuksen puhdistamiseen tarvitset ainoastaan vettä, mietoa pesuainetta, pehmeän hammasharjan ja kuivaamiseen puuvillakangasta.

Pehmeä korunkiillotusliina on myös edullinen ja tehokas tapa poistaa pienet tummentumat. Jos sormuksessasi on jalokiviä, pidä kosteus minimissä äläkä käytä hankausaineita, jotta kivet eivät naarmuunnu. Vetoperoksidiin kastetut vanutupot saavat korun kiiltämään uudestaan. Puuta ei saisi kastella. Yleisesti ottaen koru ei saisi joutua kosketukseen voimakkaiden kemikaalien tai klooriveden kanssa, koska ne voivat vahingoittaa ja värjätä metallia pahasti sekä saada kivet irtoamaan.

Knoppitietoja miesten sormusten historiasta

 • Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että verisuoni yhdistää nimettömän sydämeen.
 • Paavin sinettisormus valmistettiin 1200-luvulla, ja sitä kutsutaan nimellä Kalastajansormus. Sitä käytettiin virallisen kirjeenvaihdon allekirjoituksiin vuoteen 1842 asti.
 • Muinaisessa Roomassa ainoastaan varakas ylimystö sai käyttää kultasormuksia. Rahvaan piti pärjätä raudalla.
 • Maailman kallein sormus on Pink Star, jossa on vaikuttava 59,60 karaatin vaaleanpunainen timatti. Se myytiin 57,3 miljoonalla punnalla vuonna 2017.
 • Useiden sormusten käyttö yhdessä kädessä tuli muotiin Euroopassa myöhään keskiajalla.
 • Renessanssin aikana asiakirjojen piilottamiseen käytettiin joskus sormuksia, joissa oli salalokero.
 • Englantilaiset hallitsijat käyttivät perinteisesti erityistä kruunajaissormusta, joka tarkoitti, että he olivat henkisesti avioituneet maansa kanssa.
 • On mahdollista työstää ja puristaa maalliset jäänteet timantiksi, joka kiinnitetään sormukseen. Se on liikuttava muisto sureville rakkaille.
 • Maailman painavin sormus on Najmat Taiba, joka painaa yli 60 kg. Sen koristelemiseen on käytetty 5 kg jalokiviä.
 • Kun Valtasormus pujotetaan sormeen, se muuttaa kantajansa näkymättömäksi, mutta se voi vaikuttaa hänen arviointikykyynsä.

Kysymyksiä ja vastauksia

Olen sähköasentaja. Tarvitsen sormuksen, joka ei johda sähköä. Mitä vaihtoehtoja minulla on?

Ammattisi vuoksi sinun olisi hyvä välttää perinteisiä materiaaleja kuten hopea ja kulta. Suosittelemme sinulle sormuksia, jotka on tehty puusta, silikonista tai keraamista. Ne näyttävät uskomattoman hyviltä eivätkä johda sähköä

Mikä on kestävin sormusmateriaali?

Kovimmat ja kestävimmät sormukset tehdään volframikarbidista. Se on todella kestävä materiaali, joka ei naarmunnu helposti.

Milloin lupaussormus annetaan?

Lupaussormus ei ole kihlasormus vaan muistutus jollekulle tekemästäsi lupauksesta. Se voi tarkoittaa lupausta elinikäisestä rakkaudesta tai ihan vain lupausta ostaa maitoa kotimatkalla. Sopiva aika antaa sormus riippuu siitä, miten vakavasti olet sitoutumassa, ja se taas on kokonaan itsestäsi kiinni.

Kuinka monta sormusta miehellä voi olla?

Tähän ei ole mitään tiettyä vastausta. Sormusten määrä riippuu omasta tyylistäsi ja siitä, millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Jos haluat esitellä rikkauksiasi, voit laittaa blingiä joka sormeen. Yleisesti ottaen emme suosittele käytettäväksi kolmea sormusta enempää per käsi.

Miksi vihkisormusta pidetään vasemmassa nimettömässä?

Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että vasemmasta nimettömästä kulkee verisuoni suoraan sydämeen. He siirsivät tämän uskon myös roomalaisille, jotka kutsuivatkin kyseistä olematonta verisuonta nimellä "vena amoris" eli rakkauden suoni.

Käyttävätkö miehet kihlasormuksia?

On oma valintasi, haluatko käyttää kihlasormusta. Et ole vielä naimisissa, mutta et ole myöskään enää vapailla markkinoilla. Kihlasormus auttaa sinua kertomaan suhteestasi ja pääsemään eroon epätoivotuista lähentymisyrityksistä.

Onko totta, että sormuskoko on sama kuin kengän koko?

Ei.

Miksi volframikarbidista tehdyt sormukset ovat niin edullisia?

Eivät ne ole. Tai ainakaan niiden ei pitäisi olla. Saat sitä mistä maksat. Jos volframikarbidisormus on naurettavan halpa, se on luultavasti tehty huonolaatuisista materiaaleista, sen laatua ei ole tarkastettu ja siihen on sekoitettu runsaasti heikompilaatuisia materiaaleja.

Miten sormuksen pitäisi istua sormeen?

Sormuksen pitäisi olla mukava: tarpeeksi löyhä, että voit pyöräyttää sen vaivatta sormesi ympäri, mutta ei niin iso, että se pyörii itsestään.

Kumpi on helpompaa, korun suurentaminen vai pienentäminen?

On helpompaa pienentää korua kuin suurentaa sitä.

Mitä miesten sormuksiin voi kaivertaa?

Sormuksiin voi kaivertaa mitä niihin vain mahtuu: Lastesi nimet. Lupauksen rakastaa ja kunnioittaa. Vannoa kostavasi isäsi tappajalle. Lempisanoituksesi Right Said Frediltä. Rajana on 200 merkkiä.

Millainen sormus sopii miehelle, joka ei tykkää käyttää sormusta?

Koita erittäin ohutta ja kevyttä sormusta, jotta et huomaa sormessasi olevan jotain ylimääräistä. Materiaaleista titaani on hyvä valinta.

Voinko käyttää vanhaa vihkisormustani sinettisormuksena oikeassa kädessäni?

Ohhoh. Se riippuu tilanteesta. Jos olet jäänyt leskeksi, niin se on kaunis ele. Mutta jos olet jäänyt leskeksi, koska tapoit puolisosi, niin silloin se on vain karmivaa. Jos käytät vihkisormustasi avioeron jälkeen, se voi tarkoittaa sitä, ettet ole vielä päässyt erosta yli.

Missä sormessa voin käyttää osakunnan sormusta?

Osakuntasormukset kertovat, että kuulut tiettyyn osakultaan, veljeskuntaan tai yhdistykseen. Perinteisesti näitä sormuksia on käytetty pikkusormessa. Joskus niitä näkee myös etusormessa.

Kuinka paljon vihkisormuksen pitäisi maksaa?

Jos sormus on itsellesi, käytä sen verran kuin haluat. Tärkeintä on, että pidät sormuksesta ja olet tyytyväinen siihen loppuikäsi. Sormuksen ei tarvitse olla kallis.

LIITY VOITTAAKSESI 400 €

Ilmoita tietosi saadaksesi jatkuvasti tyylivinkkejä, erikoistarjouksia ja tietoa uusista tuotejulkaisuista. Osallistut automaattisesti kuukausittaiseen arvontaan, jossa voit voittaa 400 euron lahjakortin.

Tunnen Trendhimin tietosuojakäytännön. Voit poistua sähköpostilistalta koska tahansa..